Basescu: Am initiat un nou referendum - Parlament unicameral cu 300 de membri

Autor: Ana Ilie
Marti, 11 Iunie 2013, ora 19:32
10675 citiri
Basescu: Am initiat un nou referendum - Parlament unicameral cu 300 de membri
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a initiat marti o noua procedura de referendum, obiectul acestui vot fiind Parlamentul unicameral cu 300 de membri, in contextul procesului de revizuire a Constitutiei.

Seful statului a declarat ca nu mai are interese politice legate de revizuirea Constitutiei, intrucat nu mai poate candida si, astfel, poate privi cu neutralitate acest proces.

Basescu a continuat spunand ca si-a dorit sa initieze procedura inainte ca parlamentarii sa intre in vacanta, insa va astepta sa vada proiectul finalizat al revizuirii COnstitutiei, dar si deciziile CCR pe aceasta tema.

Premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala la Bratislava, a transmis, prin intermediul unui consilier, ca nu comenteaza deocamdata declaratiile presedintele Traian Basescu privind declansarea procedurii pentru organizarea unui nou referendum.

Afirmatiile sefului statului au fost facute in cadrul unei conferinte de presa de la Palatul Cotroceni.

Ziare.com v-a transmis, in format Live text, declaratiile sefului statului.

- Voi vorbi despre procesul de revizuire a Constitutiei si reactia mea la ce s-a intamplat in Parlament. As pleca de la o premisa esentiala, eu nu mai am interese politice legate de revizuirea Constitutiei: nu mai pot candida, nu mai pot fi presedinte. De aceea, privesc lucrurile cu neutralitate si in interesul romanilor.

- Mi-am inceput al doilea mandat cu obiectivul din campanie, de modernizare a statului. Un lucru esential a vizat flexibilizarea statului, constructia unui stat flexibil, usor, ieftin, de aici procesul de reducere a personalului bugetar - 200.000 de oameni au iesit din aparatul bugetar.

- Un alt obiectiv a fost revizuirea altor institutii, precum Parlamentul Romaniei. Poate fi caracterizat ca fiind de multe ori ineficient si desprins de realitatile administrative.

- In noiembrie 2009, am declansat un referendum. Ambele intrebari au primit un raspuns pozitiv. In jur de 80% in cadrul unui referendum valid. In aceste conditii, am initiat procesul de revizuire a Constitutiei si in 2010 am transmis Parlamentului proiectul care punea in aplicare rezultatul referendumului, pe care l-am considerat obligatoriu in baza articolului 2 din Constitutie.

- Din pacate, acum o luna, fara a fi luat in discutie, plenul Parlamentului a respins propunerea. S-a trecut la elaborarea unei noi Constitutii in care in niciun caz nu se tine cont de referendumul din 2009.

- Cred ca aceasta atitudine a Parlamentului, a majoritatii USL, este o atitudine care nu este compatibila cu statul de drept si creeaza un precedent extrem de periculos, in care se refuza punerea in aplicare a vointei liber exprimate de popor.

- Din punctul meu de vedere, aceasta atitudine a majoritatii USL, care respinge referendumul din 2009, nu are nimic cu democratia si respectarea vointei poporului in numele caruia Parlamentul sustine ca isi exercita mandatul.

- Am initiat in aceasta dupa-amiaza o noua procedura de referendum, daca romanii vor Parlament unicameral si Parlament cu 300 de membri.

- Mai exista sansa ca Parlamentul sa vina la respect fata de poporul roman si ca CCR sa respinga o lege care nu tine cont de referendum. Eu am declansat procedura si voi emite decretul in functie de ce se intampla in Parlament si la CCR.

- Este obligatia mea sa nu spun 'Asta e, dragi romani'. Sa folosesc toate mijloacele constitutionale ca democratia sa invinga si sa se aseze deasupra intereselor cetatenilor si sa fie in interesul celor 22 de milioane de romani.

- Voi emite decretul si in functie de ce se intampla cu Legea Referendumului.

- Sunt hotarat sa ii determin pe parlamentari sa respecte vointa cetatenilor. Este obligatia politicului sa respecte un astfel de referendum.

- N-as vrea sa comentez pe problemele ridicate in procesul de revizuire la stadiul la care se afla acum.

Intrebari

Parlamentul are la dispozitie 20 de zile. Veti astepta?

- Este in interesul meu sa fie respectata integral procedura. Va fi dezbaterea in plen, decizii CCR cu privire la referendum, voi astepta si decizia CCR cu privire la proiectul de Constitutie al Parlamentului. N-am vrut sa lansez procedura unui nou referendum pe aceeasi tema in timpul vacantei, ci cand parlamentarii sunt la serviciu.

In aceste 20 de zile veti discuta cu premierul?

- Am avut discutii cu premierul si m-a pus la punct cu ce s-a stabilit intre el si dl. Antonescu. Ei au o reprezentare de 70%, eu nu am mijloace sa-i conving decat utilizand parghiile constitutionale. Asta e. In Parlament nu numai ca nu vad de ce sa merg, desi invitat as merge cu placere, insa eu am trimis un punct de vedere. Constitutia Romaniei este una buna. Principiile, drepturile, institutiile sunt in regula. Un singur standard nu este indeplinit, acela de a respecta vointa poporului de a avea Parlament cu 300 de parlamentari si unicameral.

Ce altceva din actualul proiect de revizuire ar duce la un blocaj?

- N-as vrea sa intru aici, la Cotroceni, pe o dezbatere, dar va pot spune ca proiectul trimis de mine la Parlament mai avea doua paliere, unul legat de tratatul fiscal si se introducea obligatia de a nu avea deficit mai mare de 3%, al doilea viza introducerea tuturor deciziilor CCR in articolele de Constitutie care nu erau clare.

Nici macar referitor la prevederile privind puterile presedintelui?

- Am sa speculez la televizor mai tarziu.

- E de neconceput ca din toata Europa sa existe un referendum valid si clasa politica sa refuze sa il puna in aplicare.

De ce credeti ca se va tine cont de rezultatul acestui referendum de vreme ce de cel din 2009 nu se tine cont? Credeti ca ar fi oportun boicotul?

- Sa ajungem pana atunci, dar eu cred ca un al doilea referendum pe aceleasi subiecte care ar fi din nou validat de popor ar fi echivalentul unei respingeri totale a clasei politice, inclusiv a celor ce au castigat cu 70%. Eu am tinut sa declansez procedura inainte de intrarea in vacanta, am inteles ca saptamana aceasta comisia isi termina opera sau capodopera, urmand ca plenul sa o inalte la ceruri.

- Sa vedem ce fel de referendum vom avea, cu 30% sau 50%.

Ce mesaj le transmiteti romanilor cu privire la acest referendum?

- Hai sa vedem cum iese noua Constitutie. Eu ca omul gospodar imi fac vara sanie si iarna car si declansarea referendumului inseamna ca am inceput sa construiesc. Mesajul meu este sa aiba incredere ca ma voi bate ca vointa lor sa fie pusa in aplicare de Parlament pana la ultima resursa constitutionala pe care o am.

Basescu a atacat revizuirea Constitutiei

Luni, Traian Basescu a atacat amendamentele aprobate de Comisia pentru revizuirea Constitutiei, sustinand ca "in momentul de fata Constitutia Romaniei si-a pierdut rostul de a fi revizuita". El a promis ca va "reactiona".

"In momentul de fata Constitutia Romaniei si-a pierdul rostul de a fi revizuita. Singurul element care a stat la baza intentiei de revizuire a fost politica de simplificare a statului si de a raspunde votului de la referendumul din 2009 exprimat intr-un referendum valid. Astazi se elaboreaza o noua Constitutie dupa ce propunerea initiala a fost respinsa, o Constitutie care incepe sa nu mai semene a Lege a legilor, intra in detalii, iese din principii", a declarat Traian Basescu.

Basescu ataca revizuirea Constitutiei: Si-a pierdut rostul, risca sa blocheze statul

"Ceea ce se face in momentul de fata nu are decat rostul de a complica functionarea statului, de a se intra in detalii inutile intr-o Constitutie", a adaugat seful statului, punctand si faptul ca "revizuirea actuala reprezinta un risc de blocare a statului, pentru ca se inscriu in Constitutie elemente care nu au ce cauta acolo, ci in legi".

In replica, premierul Victor Ponta a raspuns ca nu crede ca modificarile vor bloca statul, ci dimpotriva, vor balansa raportul de puteri si nu vor mai permite "unei singure persoane" sa aiba mai multa putere decat este normal.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu revizxuire Constitutie, #Traian Basescu Victor Ponta, #Traian Basescu unicameral , #Victor Ponta