Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu ar putea denunta coabitarea cu Ponta - PSD: Singura modalitate e ca presedintele sa isi dea demisia

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 12:35
3276 citiri
Basescu ar putea denunta coabitarea cu Ponta - PSD: Singura modalitate e ca presedintele sa isi dea demisia
Foto: Arhiva

Dupa ce presedintele Traian Basescu a afirmat, joi, ca ar putea denunta pactul de coabitare pe care il are cu Victor Ponta, reactiile politice au inceput sa apara. In timp ce PNL se distanteaza de posibilitatea ruperii coabitarii Basescu - Ponta, PSD sustine ca singura modalitate prin care presedintele poate denunta pactul este demisia.

Catalin Ivan, purtator de cuvant al PSD, a declarat, la Realitatea TV: "Faptul ca Traian Basescu discuta de nerespectarea coabitarii pentru mine este o veste buna. Singura modalitate a lui Traian Basescu sa respinga coabitarea este sa-si dea demisia din functie. Daca nu coabiteaza inseamna ca nu este buna Constitutia. Este ceva ce Traian Basescu nu are cum sa respinga sau sa admita. Daca respecta Constitutia tarii, e obligat la coabitare".

Petru Filip, senator PSD, a subliniat, la Digi 24, ca pactul de coabitare nu are nicio acoperire politica. "Pana la urma e o campanie electorala, presedintele intra si el intr-o logica de campanie. (...) Acel pact de coabitare, desi foarte subtire, eu l-am salutat pentru ca era o atitudine matura, intre doi lideri politici care trebuiau sa coexiste institutional si nicidecum politic, pentru bunul mers din punct de vedere constitutional.

Daca dumnealui considera ca acel pact nu mai trebuie sa mai existe, atunci o iau ca atare. Pactul nu e in afara legii - eu cred ca nu are nicio acoperire politica pe fond, este data pentru a face pagina de ziare, de stiri, interpretari la nivelul opiniei publice", a spus Filip.

Pe de alta parte, Cristina Pocora, purtator de cuvant al PNL, a declarat, la Realitatea TV, ca "PNL nu se afla intre semnatarii acestui pact de coabitare. Prin urmare, el poate fi denuntat doar de catre semnatarii sai. In opinia PNL, nu era nevoie de acest pact de coabitare. PNL a militat pentru profesionalizarea justitiei si independenta ei. Independenta inseamna neintereventia politicului in activitatea justitiei, dar si neimplicarea acesteia in procesul politic".

PDL: Pactul ne-a facut sa ramanem in Europa

Din cealalta parte a baricadei, din Opozitie, Cristian Radulescu, liderul senatorilor PDL, a declarat ca "accidentele" de pe parcursul acestei coabitari au fost multe si ca nu poate afirma "ca premierul era prea fericit de aceasta coabitare".

"Daca presedintele a facut acest pas, pesemne ca s-au adunat prea multe lucruri care au depasit acordul semnat in pactul de coabitare. Este cert ca atat numirea care a avut loc, adica reconfirmarea adjunctului, a procurorului general, cat si schimbarea sa, au avut o alta incarcatura decat una juridica. Este stiut cu ce dosar se ocupa persoana schimbata. Acolo avea o incarcatura politica activitatea acestei persoane", a spus Cristian Radulescu, pentru Digi 24.

Vicepresedintele PDL, deputatul Cezar Preda, a opinat, tot la Digi 24, ca "toata reactia presedintelui este la ceea ce s-a intamplat. Nici presedintele nu ar fi devoalat ceea ce institutional ar fi discutat cu procurorii. Nu sunt toate discutiile sa fie facute publice. Declaratia iresponsabila a premierului - ca unii sunt basisti - este aiuritoare".

Intrebat cat de important este pactul de coabitare pentru Romania, Cezar Preda a raspuns: "In baza acestui pact Merkel l-a primit pe Ponta, nu in baza unei inteligente deosebite a domnului premier. Acest pact ne-a facut sa ramanem in Europa. Basescu nu l-a facut de dragul acestui pact. (...)

Nu stiu ce decizie va lua presedintele, dar vreau sa va spun ca nu se putea fara acest pact, iar prin declaratiile iresponsabile ale premierului, Romania se intoarce in urma. Altfel, Merkel ramanea la ideea ca nu este agreata in Romania si ca nu trebuia sa vina in Romania".

La randul sau, Eugen Tomac, liderul Partidului Miscarea Populara, a declarat la B1 TV ca pactul de coabitare "a fost semnat pentru ca Romania sa mearga inainte indiferent de turbulentele de anul trecut".

Tomac a reamintit ca "USL a dat anul trecut o lovitura de stat, ceea ce s-a si confirmat", iar dupa ultimele evenimente "din punct de vedere politic, presedintele nu mai poate gira ceea ce face USL".

"Si anul trecut USL a vrut sa puna sub control justitia, acum vrea sa o sugrume. Victor Ponta demonstreaza ca nu mai are caracter si ca si-a pierdut busola", a conchis presedintele PMP.

Presedintele Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat la B1TV ca USL urmeaza sa se desfiinteze in cel mult doua saptamani si ca era de asteptat ca pactul de coabitare sa se incheie.

"Pactul de coabitare a fost de la bun inceput o iluzie, nu poti sa il presupui functional chiar fiind de buna credinta, cunoscand ce calitate politica si morala are un cetatean precum Victor Ponta (...) Este desfiintarea unei forme care nu a avut niciodata fond", a comentat Mihai Razvan Ungureanu.

Basescu: Ma gandesc sa denunt pactul de coabitare

Traian Basescu a anuntat ca se gandeste sa denunte pactul de coabitare pe care il are cu premierul Victor Ponta, din cauza faptului ca acesta s-a bagat "cu bocancii" in Justitie.

"Categoric, cel mai important punct, independenta justitiei, s-a prabusit ieri (miercuri - n. red.), cu binecuvantarea premierului Ponta si acest lucru ma face sa ma indrept catre denuntarea pactului de coabitare si informarea tuturor partenerilor in fata carora eu mi-am pus obrazul", a declarat presedintele Traian Basescu, joi, la Evenimentul Zilei.

Basescu: Ma gandesc sa denunt pactul de coabitare cu Ponta, s-a bagat cu bocancii in Justitie

"Pactul era demult conceput, inca de la prima instalare a guvernului Ponta, in mai, l-am trimis, nu a vrut sa il semneze. In decembrie a vrut. Pentru toti a fost o surpriza placuta. Iata ca Victor Ponta se devedeste mincinos pana si cu un document politic care l-a facut frecventabil in Europa", a spus presedintele.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Basescu reactii rupere coabitare, #Basescu coabitare Ponta , #Victor Ponta
Comentarii
Poza UniuneaSatanistoLeninista
UniuneaSatanistoLeninista
rank 1
Spurcătorul de cuvânt, necuvântătorul Ivan Turbincă cel groaznic.
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5