Basescu: Daca plecam de la ideea de veto, nu ne mai cauta nimeni

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 12:47
8728 citiri
Basescu: Daca plecam de la ideea de veto, nu ne mai cauta nimeni
Foto: Administratia prezidentiala

Presedintele Traian Basescu a explicat, marti, de ce va merge el la Consiliul European, din 22-23 noiembrie, precizand ca are "un potential mult mai mare de negociere a bugetului decat Victor Ponta".

"Stiu ce pot sa fac si stiu ca am un potential mult mai mare de negociere a bugetului decat Victor Ponta. Niciodata nu am sa fug de atributii, pentru a-mi salva pielea. Deci din motive pe care nu insist sa le enunt pot avea performante mult mai bune decat Ponta. Stiu responsabilitatea uriasa pe care o am, si nu fug de ele", a afirmat Traian Basescu.

Seful statului a tinut sa precizeze ca interesul Romaniei este sa negocieze bugetul 2014-2020.

Basescu vrea negociere, Ponta insista pe veto - Parlamentul a adoptat o rezolutie

"Daca plecam de la ideea de veto, suntem in afara negocierilor, nu ne mai cauta nimeni. Romania, ca a saptea tara ca marime din UE, are capacitate de negociere. Personal, sustin ca interesul Romaniei e sa negocieze, nu sa plece de la Bucuresti cu ideea unui veto", a spus Basescu.

Presedintele a mai afirmat ca "riscul sa fim dezbinati este major, daca nu plecam pe ideea ca noi toti acolo trebuie sa gasim un compromis".

Declaratia presedintelui Traian Basescu a avut loc chiar inainte de interventia premierului Victor Ponta in Parlamentul Romaniei, unde se va discuta despre pozitia pe care Romania ar trebui sa o adopte la Consiliul European. De fapt, discursul premierului a inceput cu intarziere probabil din cauza faptului ca seful statului nu terminase de vorbit de la Cotroceni. De abia cand Traian Basescu a ajuns la faza intrebarilor de la jurnalisti, a inceput si premierul sa isi tina discursul in plenul reunit.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT declaratia presedintelui Traian Basescu de la Palatul Cotroceni

- Pe fondul dezbaterii publice legate de bugetul Uniunii Europene, imi revine sa fac cateva declaratii.

- Discutam despre o situatie de negociere extrem de complexa. In momentul de fata, eu ma aflu intr-un proces de corelare cu alte state, astfel incat sa imi sustin punctul de vedere.

- In dezbaterea publica se discuta despre cifre.

- Pentru a beneficia de toate drepturile trebuie sa respectam Tratatul de Aderare. Nu exista inca documente executive, care sa gestioneze accelerarea procesului de convergenta.

- In ceea ce priveste coeziunea, s-au facut niste propuneri legate de penalizarea Romaniei. Propunerile nu sunt in regulamente.

- Cofinantarea, care acum este 85%, eu am reusit sa obtin si o plata ajungandu-se pana la 95%. Prefinantarile se presupune sa fie 2% din contract. Sunt multe de negociat.

- Problema TVA - eligibil sau nu. Nu se cunoaste, dar tot o initiativa a mea a fost ca TVA sa fie eligibil macar pe anumite proiecte.

- Sunt foarte multe lucruri care trebuie discutate si negociate in acest summit, iar el trebuie bine pregatit inainte de inceperea lui. Mecanismul de formare a bugetului Uniunii este destul de complicat.

- Bugetul lansat de presedintele Uniunii nu mai este in discutie.

- Interesul Romaniei este sa negocieze bugetul 2014-2020. Daca plecam de la ideea de veto, suntem in afara negocierilor, nu ne mai cauta nimeni.

- Nu doar celelalte tari au nevoie de aliati, ci si noi avem nevoie de aliati.

- Romania, ca a saptea tara ca marime din UE, are capacitate de negociere. Personal, sustin ca interesul Romaniei e sa negocieze, nu sa plece de la Bucuresti cu ideea unui veto.

- Fortarea pe ideea unui veto daca nu-i ca noi arata si incapacitatea de a-ti forma aliante in Consiliu. Romania nu a fost niciodata in aceasta situatie pana acum si sper nici sa nu fie in incapacitate de a-si sustine prin negocieri punctele de vedere si sa obtina macar un compromis.

- Riscul sa fim dezbinati este major, daca nu plecam pe ideea ca noi toti acolo trebuie sa gasim un compromis.

- As mai face o observatie. Toata UE este in recesiune. Singularizarea este marea eroare pe care o poate face un stat beneficiar. Sunt state donatoare care ar fi fericite sa vada un veto de la o tara beneficiara.

De ce merge Basescu la Consiliul European: Am potential mai bun decat Ponta

- Vreau sa lamuresc si de ce merge Basescu si nu merge Ponta la Consiliul European. Este un moment dificil, pentru ca nimeni nu e multumit acum de cum arata propunerea de buget a lui Van Rompuy.

- Stiu ce pot sa fac si stiu ca am un potential mult mai mare de negociere a bugetului decat Victor Ponta. Niciodata nu am sa fug de atributii, pentru a-mi salva pielea. Deci din motive pe care nu insist sa le enunt pot avea performante mult mai bune decat Ponta. Stiu responsabilitatea uriasa pe care o am, si nu fug de ele.

- Era obligatia mea de sef al statului sa-mi asum politic ce trebuia anuntat pentru ca romanii sa nu ajunga ca alte state din UE sa astepte bani din imprumuturi pentru pensii si salarii. Am acelasi sentiment si acum.

- Am raspunderea constitutionala sa gasesc un compromis care sa satisfaca interesele Romaniei si sa previna situatia de veto. Nu se poate merge pe aceasta idee daca esti responsabil mai ales din postura de stat beneficiar.

Mesaj pentru Parlament

- Inteleg ca astazi se reuneste Parlamentul. As face public o rugaminte: sa aiba in atentie faptul ca sunt in plin proces de negociere premergator sosirii la Bruxelles si semnalele divergente dintre premier si presedinte pot crea confuzie care va fi in defavoarea noastra.

- Atunci cand se constata semnale divergente intre premier si presedinte, membrii Consiliului vor avea dubii - care va fi reactia Romaniei dupa terminarea Consiliului.

- Si daca tot se intruneste Parlamentul azi, mi-ar fi de ajutor din punct de vedere politic daca ar rezolva urmatoarele probleme de credibilitate: problema Trasculesacu, problema Mircea Diaconu, problema de la Camera Deputatilor cu cei doi ministri care au dosare penale.

- Ar fi extrem de productiv daca n-am mai auzi declaratii precum "Se reia finantarea". Abia ieri a venit auditul Comisiei pe POSDRU. Ar mai fi foarte util daca Guvernul ar trimite raspunsurile la cererile Comisiei privind programele europene cu probleme: competitivitate, dezvoltare regionala, transporturi, pentru ca nici acum nu s-a primit un raspuns al Guvernului cu privire la cele reclamate.

Nu am nicio datorie fata de nimeni. In vara a fost sustinut statul de drept, nu Traian Basescu

- Mai vreau sa fac o mentiune. S-a vehiculat ca Traian Basescu are datorii la cei care l-au sustinut in vara. Este o dezinformare ticaloasa. Nu am nicio datorie fata de nimeni. Pentru ca nimeni nu l-a sustinut pe Traian Basescu. A fost sustinut statul de drept, nu Traian Basescu, iar atacurile care au fost: blocarea CCR, suspendarea fara respectarea unor norme elementare, incercarile de modificare a Legii referendumului, au dat semnalele puternice ca Guvernul nu ar fi pregatit sa respecte statul de drept si Constitutia.

- Aceasta este explicatia pentru care lideri europeni au reactionat, nu pentru Traian Basescu.

- La suspendarea din 2007 nu a fost nicio reactie, pentru ca s-au respectat procedurile si legile. Deci nu este adevarat ca Traian Basescu a fost aparat si are plati de facut. Si chiar daca as fi fost aparat, tot nu as fi considerat ca am datorii. Singura mea obligatie e sa apar interesele Romaniei.

"Daca eram in locul lui Ponta, nu mi-ar fi cazut galoanele daca ma duceam la CAG"

- Daca nu ar fi fost demagog, Victor Ponta ar fi mers la Consiliul Afaceri Generale care incepe azi. Tratatul UE spune ca Consiliul UE este compus din cate un reprezentant al fiecarui guvern. La Consiliul Afaceri Generale, Tratatul spune clar ca poate participa un membru al Guvernului care are mandat de vot. Daca Victor Ponta nu ar fi facut un simplu joc de imagine, ar fi trebuit sa fie la CAG, pentru ca participarea e decisa de premier.

- M-am multumit sa discut cu domnul Orban si l-am informat despre discutia pe care am avut-o cu presedintele Van Rompuy pentru a corela mesajele. Cunosc foarte bine Tratatul Uniunii Europene. Va pot citi articolul din Tratat, care spune asa: Consiliul exercita impreuna cu Parlamentul European functia legislativa si bugetara. Deci, functia legislativa si bugetara! Pana acum, spunea domnul prim-ministru ca nu sunt contabil, deci nu ma pot duce, ca nu sunt economist, ca nu am guvernul, dar l-a trimis pe domnul Orban, care nici dansul nu e nici contabil, nici..

- Repet, uzanta este sa participe un ministru cu un mandat foarte clar, dar, avand in vedere agitatia, interesul manifestat, problema de viata si de moarte pe care a facut-o din participare, eu n-as fi considerat ca imi cad galoanele daca ma duceam in locul unui ministru ca prim-ministru sau chiar ca presedinte ca sa sustin interesul tarii mele.

- Ma bucura faptul ca probleme importante ale Uniunii, pentru ca nu este doar o problema a Romaniei, sunt discutate de Parlament si mi-as dori ca dezbaterea sa fie una corecta si sa nu impiedice obtinerea unui rezultat bun.

- Daca acest lucru se va intampla, (Parlamentul va adopta o rezolutie cu privire la pozitia Romaniei in Consiliul European - n.red.), voi arata documente ale CCR care arata ca presedintele nu poate primi mandat de la Parlament.

- Suntem pregatiti pentru un compromis la Consiliul European. Este posibil sa nu ajungem la un rezultat bun.

Sunt in campanie doar pentru ca exist

- Intrebat despre relatia pe care o are cu premierul Victor Ponta, Traian Basescu a declarat: Nu ma deranjeaza decat un singur lucru: afirmatiile ca presedintele este in campanie. Mai oameni buni, uitati-va pe toate posturile de televiziune. Veti vedea ca nu este niciun politician care sa mearga la TV si sa nu vorbeasca de Traian Basescu.

- Nu este jurnalist care sa nu se simta obligat sa vorbeasca de Traian Basescu, mai ales in termeni negativi. Sunt in campanie doar pentru ca exist si nimeni nu ma poate impiedica sa exprim puncte de vedere care vizeaza Romania. Nu sunt departe de momentul la care voi decide sa ma si apar.

- Pentru ca nu am fost invitat in Parlament, am ales sa fac aceasta conferinta de presa. Voi sunteti Parlamentul meu.

Basescu nu il lasa pe Ponta sa mearga la Consiliul European

Traian Basescu nu l-a lasat pe Ponta sa mearga la Consiliul European

Traian Basescu va reprezenta Romania la Consiliul European, in 22-23 noiembrie, la care principala tema de pe agenda este bugetul UE pentru urmatorii sapte ani.

Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta a declarat dupa ce s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu la Cotroceni ca seful statului nu i-a dat mandat pentru a participa la summit-ul de Bruxelles de la sfarsitul acestei luni.

"L-am informat pe presedinte asupra negocierilor purtate de Guvernul Romaniei referitoare la exercitul financiar multianual 2014-2012, ceea ce numim in termeni uzuali bugetul UE.

Aici am reliefat cele doua obiective fundamentale ale Romaniei: referitor la politica agricola comuna, atingerea unui nivel de convergenta in ceea ce priveste platile directe; in ceea ce priveste politica de coeziune, obiectivul este alocarea unui sume corespunzatoare in functie de regiunile de dezvoltare ale Europei, asta presupune alocarea din proiectele de coeziune a unei sume mult superioare exercitiului 2007-2013, o suma care sa corespunda criteriilor folosite de pana acum de UE, urmand ca obligatia Romaniei sa fie sa-si imbunatateasca sistemul administrativ", a spus Ponta.

Ponta se adreseaza Parlamentului pe tema participarii la Consiliul European

Luni, premierul a transmis Parlamentului o scrisoare prin care solicita sa se adreseze plenului reunit, pe tema reprezentarii Romaniei la Consiliul European.

Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului au decis convocarea sedintei de plen reunit pentru marti, de la ora 13.00.

Citește și:
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că dosarul cu şină va dispărea din România în 3-5 ani, acesta fiind un termen rezonabil, având în vedere...