Basescu, despre Consiliul European: Nu-i dau mandat lui Ponta, fac fata mai bine tematicii (Video)

Luni, 23 Iunie 2014, ora 19:05
3497 citiri
Basescu, despre Consiliul European: Nu-i dau mandat lui Ponta, fac fata mai bine tematicii (Video)

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca nu ii va da prim-ministrului Victor Ponta mandat de participare la summit-ul Consiliului European din 26-27 iunie.

"Prim-ministrul mi-a solicitat mandat sa participe la Consiliul European. Astazi l-am anuntat ca nu-i dau mandat de participare, voi participa eu, avand in vedere obligatiile constitutionale, decizia Curtii Constitutionale si tematica summit-ului, careia cu certitudine ii voi face fata mult mai bine.

Am avut cu dansul experienta cand l-am trimis la Consiliul pe Energie si n-a putut sustine Nabucco. Inteleg ca s-a plans si la Parlament ca nu i-am cerut mandat. Presedintele nu are nevoie de mandat de la prim-ministru. Ceea ce am facut intotdeauna a fost sa iau punct de vedere din partea Guvernului", a declarat Traian Basescu, luni, de la Palatul Cotroceni.

Basescu, despre arestarea fratelui: Cer scuze romanilor. Imi duc mandatul pana in ultima zi

Acesta a precizat ca ordinea de zi a summit-ului este legata de puncte precum libertatea, securitatea si justitia, despre ultimul domeniu afirmand ca are convingerea ca este "mult mai credibil decat Victor Viorel Ponta".

"In aceasta ordine de zi mi-e foarte greu sa-l vad pe Victor Viorel fiind mai eficient decat sunt eu sau avand cunostinte mai bune. (...) Ordinea de zi o cunosc foarte bine, insa ar fi trebuit respectata procedura interna. Daca premierul vrea sa schimbe procedurile, la Presedintie exista departamentul de probleme europene", a precizat seful statului.

Ponta a discutat cu Basescu - Cine reprezinta Romania la Consiliul European de joi

Presedintele a subliniat ca exista si "un motiv sentimental" pentru care vrea sa participe la summit.

"Acest motiv este legat de faptul ca se semneaza si Acordul de Asociere si Acordul de Liber Schimb cu Rep. Moldova, iar in cei aproape 10 ani de mandat am muncit enorm ca R. Moldova sa ajunga la acest moment. Deci as vrea sa semnez acordul in numele statului roman", a explicat Traian Basescu.

Nu in ultimul rand, seful statului a spus ca interesul sau este si ca, la acest summit, sa deschida discutia legata de accesul Romaniei in spatiul Schengen.

Ponta: Voi cere presedintelui mandat pentru participarea la Consiliul European

Premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat, luni, "institutional" cu presedintele Traian Basescu si acesta a refuzat sa ii dea mandat de reprezentare la reuniunea Consiliului European, urmand ca din partea Romaniei sa mearga seful statului, ca de fiecare data pana acum.

Liderii Europeni se vor reuni, joi, la Bruxelles, pentru a lua primele decizii importante legate de viitorul UE dupa alegerile europarlamentare care au avut loc in urma cu exact o luna. Se va discuta despre viitorul presedinte al Comisiei Europene si portofoliile pe care le vor primi statele membre, despre viitorul presedinte al Consiliului European, dar si despre prioritatile din programul 2014-2019.

Citeste si:
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate au transmis, luni, o convocare oficială către şefii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Direcţiei de...
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Istoricul Theodor Paleologu critică dur ultimele evoluții legate de competiția internă din USR PLUS. "După festivalul de insulte și mitocănii furnizat de PNL urmează, mai pe înfundate...
Sursa: Ziare.com