Basescu, despre "demagogia" lui Ponta pe chestiuni UE: Secretari de stat, trimisi la Consiliu

Joi, 14 Iunie 2012, ora 00:03
3063 citiri
Basescu, despre "demagogia" lui Ponta pe chestiuni UE: Secretari de stat, trimisi la Consiliu
Foto: RealitateaTV

Presedintele Traian Basescu l-a acuzat de demagogie pe premierul Victor Ponta pentru faptul ca acesta spusese ca Romania trebuie reprezentata mai bine in UE, dar, in acelasi timp, trimite secretari de stat la Consiliul de ministri al UE, cand alte tari trimit chiar si premieri sau pana la 5 ministri per reuniune.

"As face o remarca, fara sa vreau sa fiu agresiv, dar as da o replica domnului prim-ministru doctor Victor Ponta, care ieri facea urmatoarea declaratie - "e foarte clar ca incepand cu 7 mai nu se mai poate ca o singura institutie, cea a presedintelui, sa indeplineasca si atributiile Guvernului, si Parlamentului". Nu-mi place sa folosesc cuvinte de genul 'minciuna, dezinformare publica'. Nu e frumos, dar, de la instalarea Guvernului Ponta, am avut exact aceeasi relatie cu institutiile statului ca in timpul celorlalte guverne.

Vreau sa vedeti memorandumul aprobat de mine inainte de Consiliul informal din 23 mai, vedeti semnatura domnului Andrei Marga, ministrul de Externe, a domnului Orban, ministrul Afacerilor Europene, si a domnului Victor Ponta. Acest memorandum a trecut prin Guvern si eu l-am aprobat. Cele 3 pagini ale memorandumului reprezinta pozitiile ministrilor, prezentate la Consiliul European. Tot acest portofoliu de informatii si pozitii (...)

Mi se pare nedreapta afirmatia domnului prim-ministru Victor Ponta, acest memorandum sta marturie, semnat de domnia sa si discutat in sedinta de guvern.

Nu este in regula pe de o parte sa spui "eu vreau sa cooperez", pe de alta parte sa dezinformezi, pe propiile tale semnaturi", a declarat Basescu.

El a enumerat o serie de astfel de cazuri la care Guvernul Ponta si-a trimis secretarii de stat sau nici macar atat.

"La Consiliul (UE-n.red) - din 15 mai (...) discutate state extrem de importante. Italia a participat cu primul ministru, Mario Monti, din partea noastra a fost secretarul de stat Claudiu Doltu, pe teme extrem de importante, ce se adopta pleaca in Parlament si devine legislatie si pentru tara noastra.

Pe 11 iunie, reuniune pe Mediu, unele state au trimis si cate 2 ministri (...) Romania nu a trimis niciun reprezentant al Guvernului, a trimis un adjunct de la misiunea de la Bruxelles, iar emisiile de carbon si deciziile adoptate vor costa mult Romania. Cum a fost aparata Romania, cand am trimis un adjunct?

Pe 12 iunie s-a reunit Consiliul pe Agricultura si Pescuit, Marea Britanie a trimis 5 demnitari. S-a pus problema unui comitet pe Marea Neagra, Romania a trimis un secretar de stat.

Pe 30 mai, reuniune pe Consiliul de Intreprinderi Mici si Mijlocii - dezbatere pe proceduri mai simple de acces la programe de finantare si turism - Franta a trimis 3 ministri, Romania a fost printre putinele state reprezentate de 2 secretari de stat. Rangul la care ne ducem la aceste discutii e marcat intotdeauna", a precizat Basescu.

El a tinut sa precizeze ca reprezentarea la UE nu e "plimbare", cum spusese Ponta.

"V-am dat doar cateva exemple despre ce inseamna demagogie si ce inseamna lipsa de cunoastere a Uniunii Europene, neglijarea reprezentarii Romaniei. Orice decizie a Consiliului e considerata decizie a Consiliului si atat.(...) E necesara o foarte buna pregatire a pozitiilor Romaniei si capacitate de negociere, de a-ti gasi aliati in interiorul Consiliului, nu e o simpla prezenta, nu e o simpla plimbare, cum spunea o doamna sau chiar domnul Ponta, care spunea ca deplasarile mele sunt pentru a servi o masa, sunt convins ca o aveam mai buna acasa", a adaugat Basescu.

Intr-o interventie televizata ulterioara, Ponta a recunoscut ca Guvernul sau a trimis secretari de stat la Consiliul UE, dar a promis ca acest lucru nu se va mai intampla.

Basescu: Intram intr-o zona de derapaj de la democratie. Nu voi tolera!

Presedintele Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa miercuri, la Palatul Cotroceni, in care le explica jurnalistilor functionarea Uniunii Europene si motivele pentru care el, nu premierul Victor Ponta, trebuie sa reprezinte Romania la Consiliul European.

Seful statului a acuzat USL ca da semne ca vrea un "derapaj de la democratie", dand ca exemplu mutarea ISC in subordinea premierului, dupa care, imediat, noul sef al ISC a retras institutia din procesul lui Nastase sau schimbarile din TVR.

"Cred ca ne indreptam spre un lucru foarte grav - ma tem ca, vazand si ce se intampla la TVR, vazand si cum s-a incercat o interventie a Guvernului prin mutarea peste noapte a Inspectoratului in Constructii, cand e problema domnului Mang, s-a schimbat comisia pentru plagiat.

Intram intr-o zona de derapaj de la democratie, simptomele incep sa fie tot mai puternice, nu voi tolera, le voi semnala public, ma voi bate cu ele", a avertizat Basescu.

Seful statului si-a reiterat intentia de a demisiona inainte de alegerile parlamentare din toamna, pentru a se organiza alegeri prezidentiale in acelasi timp, daca se modifica Constitutia si se reduce mandatul presedintelui la 4 ani, alaturi de introducerea in Legea Fundamentala a unui parlament unicameral cu maxim 300 de alesi, conform rezultatelor referendumului din 2009.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Basescu Ponta demagogie, #Basescu reprezentare Consiliul UE , #Victor Ponta