Basescu, despre suprataxare: Daca Ponta poate, il sustin - atac la managerii de la stat

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 21:07
6536 citiri
Basescu, despre suprataxare: Daca Ponta poate, il sustin - atac la managerii de la stat
Foto: B1 TV

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri seara, intr-o interventie la un post de televiziune, ca Romania are bani multi, pentru o crestere economica consistenta, si ca daca premierul Ponta reuseste sa convinga USL sa introduca taxa de solidaritate, il va sustine.

"Nu-i nicio taina! Romania are resurse de crestere economica consistenta. In 2011 am avut 2,2% crestere. Anul trecut am avut acel incident politic (suspendarea - n.red.) Daca nu il aveam, aveam iar crestere peste 2%", a declarat Traian Basescu intr-o interventie telefonica la Romania TV.

Presedintele a adaugat ca "Romania are acum conditiile sa creasca economic pentru motivul simplu ca are si bani. Anul acesta are alocate de la UE 6,5 miliarde euro, pentru autostrazi, investitii(...) Daca ii trage, Romania creste si creeaza locuri de munca".

Sunt nereguli din fosta guvernare si cine le-a facut sa raspunda

Traian Basescu a dat exemplu cele 300 de milioane de euro decontate in primul trimestru al acestui an pentru lucrari facturate in timpul guvernarii Boc.

Intrebat cum vor fi absorbiti ceilalti bani, pana la cele 6 miliarde inscrise in buget de Guvernul Ponta, presedintele a raspuns "Sunt convins ca aici veti primi un raspuns competent de la ministrul Teodorovici sau de la premierul Ponta. E problema Guvernului".

In ceea ce priveste cele 5 programe operationale care au fost presuspendate, presedintele a admis ca "sunt nereguli din fosta guvernare si cine le-a facut sa raspunda, daca sunt nereguli, daca sunt fraude".

Presedintele a completat spunand ca aceste programe se presuspenda in doua situatii, cand sunt nereguli de procedura sau daca se constata fraude.

"Deocamdata, din cate stiu, e vorba de nerespectari de procedura, dar daca vor fi constatate fraude, sa raspunda indiferent cum il cheama", a subliniat Traian Basescu.

"Daca Ponta poate, eu il sustin"

Pe de alta parte, intrebat ce parere are despre decizia premierului Ponta de a introduce suprataxarea veniturilor, acea asa-zisa taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mari, presedintele a raspuns scurt: "Daca Ponta poate, eu il sustin".

Presedintele s-a aratat nemultumit de "ceea ce se intampla in regiile statului", care sunt institutii in care se vehiculeaza bani publici si care cred ca isi pot permite sa faca orice cu ei.

"Il voi sustine, numai sa isi rezolve problema in interiorul aliantei. Eu nu voi fi unul care sa spuna ca nu e corect. In perioade dificile, daca discutam de echitate, o propovaduiesc si popularii si socialistii", a spus Traian Basescu, referindu-se la cele doua familii politice europene din care fac parte el si premierul.

Intrebat daca sustine si taierea salariilor la privat, Traian Basescu a respins categoric ideea.

"Nu avem ce cauta in sectorul privat! Asa cum n-a atins nimeni sectorul privat cand s-au facut reduceri la stat", a spus presedintele, exprimandu-si nemultumirea legata de faptul ca in timpul guvernarii Boc exista o limita a salariilor managerilor de regii, dar "de la un timp" aceasta a disparut. "Trai, neneaca!", a comentat ironic Traian Basescu.

O cariera internationala?

Intrebat daca se pregateste pentru o cariera internationala anul viitor, in conditiile in care in presa au aparut speculatii conform carora se discuta despre numirea sa in functia de secretar general NATO in vara viitoare, Traian Basescu a raspuns razand: "Anul viitor, pana pe 6 decembrie, sunt presedintele Romaniei".

Citește și:
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie. De la...