Basescu explica de ce nu va accepta noul guvern fara alt program de guvernare (Video)

Marti, 04 Martie 2014, ora 14:45
6710 citiri
Basescu explica de ce nu va accepta noul guvern fara alt program de guvernare (Video)
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a explicat marti de ce i-a solicitat premierului Ponta sa isi asume raspunderea in Parlament pentru un nou program de guvernare, aratand ca, daca noul Guvern merge pe vechiul program USL, risca sa fie atacat cu motiune de cenzura.

Seful statului a mentionat ca are disponibilitatea ca, pana miercuri dimineata la ora 6.00, sa rezolve cele doua probleme - asumarea raspunderii pe noul program si desemnarea noilor ministri.

Basescu ii scrie lui Ponta - Guvernul, ilegitim fara un nou program de guvernare

Traian Basescu a precizat ca nu va intarzia niciun minut pe ideea introducerii unei motiuni de cenzura pe programul USL, insa va valida ministrii marti seara, cu exceptia cazului in care noul Guvern nu trece prin asumare programul, adaugand ca astfel este obligat sa astepte pana cand CCR se va pronunta pe un eventual atac al hotararii la Curte.

Presedintele i-a cerut anterior premierului sa modifice programul de guvernare in conformitate cu protocolul semnat cu UDMR, afirmand ca este necesara solicitarea aprobarii Parlamentului "pentru un nou program de guvernare in raport cu noua componenta politica".

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Pe fond, in scrisoare, ii solicit un lucru: Inainte de validarea noului guvern, prin asumarea raspunderii sa treaca prin Parlament cu noul program de guvernare.

- Nu este o chichita, este o conditie legitima a noului program de guvernare.

- Nu se poate continua cu un program in care este mentionat de multe ori USL, cand nu se mai afla la guvernare. Una dintre cele doua componente majore nu se mai afla acolo.

- Sunt obiective care trebuie incluse in programe de guvernare asa cum ele se afla in protocoale.

- Fortarea unui vot fara modificarea programului are doua riscuri: 1. Hotararea sa fie atacata de 50 de membri ai Parlamentului si, din cate stiu, va fi. 2. Declansarea conflictului intre institutiile statului, intre Presedintie si Parlament.

- Eu cred ca trebuie respectat spiritul Constitutiei si Romania are nevoie de un Guvern care trebuie instalat repede si legitim.

- Este greu sa mai obtii legitimitatea pentru USL, mai ales ca din noua structura fac parte UNPR, UDMR si reprezentantii minoritatilor care au sustinut si Guvernele Boc si Ungureanu.

Basescu: Am disponibilitate pana maine dimineata la ora 6.00, sa desemnez noii ministri

- Exista disponibilitatea mea sa gasim solutii. Solutia asumarii prin program necesita formalitati sau trasee parlamentare. Eu cred ca majoritatea poate face exceptie si daca Birourile Permanente hotarasc ca se poate, fara a se sta un timp de cinci zile pentru depunere de observatii pe program, si plenul va accepta acest program.

- L-am asigurat pe premierul Ponta ca pana dimineata la 6.00, la orice ora se rezolva cele doua probleme - asumarea raspunderii pe noul program si desemnarea noilor ministri, la orice ora am disponibilitatea.

- Interesul Romaniei este sa aiba un guvern legitim.

- Nu este o chestiune de jocuri.

- Nu intotdeauna reusim sa gasim formulele cele mai bune, probabil trebuia sa o trimit de ieri (scrisoarea - n.red.). Mi se pare ca trebuie sa avem un guvern legitim.

- Nu fac niciun secret ca nu vreau sa se creeze un precedent care sa fie urma si reclamat ca fiind posibil.

- Art. 114 din Constitutie da posibilitatea Guvernului sa isi asume responsabilitatea pe o lege, pe un program si pe o declaratie.

- Nu voi intarzia nicun minut pe ideea introducerii unei motiuni de cenzura pe un program, pentru ca Opozitia poate sa depuna motiune de cenzura. Nu ma impiedica, validez imediat ministrii.

- Cand va publica CCR hotararea, se va produce atunci. Nu cred ca ar fi motive de neconstitutionalitate daca se respecta perfect spiritul si litera Constitutiei.

- Daca nu procedam asa, va fi imposibila instalarea Guvernului in noaptea aceasta. Va trebui sa astept pana se pronunta Curtea Constitutionala asupra hotararii.

- Nu este nicio contradictie intre ce am spus anterior - motiunea de cenzura si atacarea la Curte.

- Nu voi astepta un eventual efect al motiunii de cenzura pe asumarea raspunderii pe program, voi valida ministrii in noaptea aceasta. Dar daca nu se trece prin asumare programul, sunt obligat sa astept pana cand CCR se pronunta pe un eventual atac al hotararii la CCR.

- Drumul de urmat este acesta: asumarea de raspundere astazi, prin exceptie de la regula, pe programul asumat de noile partide si nu de USL, votul in plen pentru ministri

Intrebari:

Ce raspuns a dat premierul?

- Incearca sa rezolve lucrurile. Intelege faptul ca a avea o problema de legitimitate ii va crea probleme in viitor.

Ar fi trebuit sa demisioneze?

- Nu il obliga Constitutia. Orice premier in exercitarea mandatului are dreptul sa mearga in Parlament si sa isi asume raspunderea pe programul sau de guvernare.

O decizie a Curtii spune ca ministrii validati trebuie investiti de presedinte

- Nu refuz emiterea decretelor, dar nu imi stabileste nici Constitutia, nici legea un termen. Dupa mine, este o perioada mai lunga care s-ar pierde, decat daca rezolvam problemele asa.

Care guvern trebuie sa isi asume raspunderea?

- Premierul cere modificarea programului de guvernare.

Cine va sesiza CCR?

- Este din ceea ce stiu, se va intampla acest lucru.

Ati discutat si despre noii ministri?

- Nu. Daca Parlamentul ii da de buni... La remaniere, presedintele se poate pronunta. La o remaniere care se face pe relatia premier - presedinte.

Ati vorbit cu premierul. I-ati explicat situatia, ce v-a raspuns?

- Incearca sa rezolve aceasta problema la Parlament, sunt convins ca incearca in modul cel mai sincer sa o rezolve. Nu va pot garanta ca este de acord cu mine. Eu i-am prezentat variantele care pot fi: Un atac din Parlament, conflict interinstitutional...

- Nu merge "Da-i ca merge si-asa", avem nevoie de putina rigoare.

- Guvernantii trebuie sa arate poporului contractul.

Spuneati ca premierul trebuie sa plece...

- Suntem in alta etapa. Plecand de la abordarea politica, USL a luat un vot, USL nu mai exista. Si un vot extraordinar de mare. Si acum se guverneaza cu formatiuni care au fost la guvernare si in 2010.

- Mai e o singura formatiune politica, care nu a fost reprezentata si in 2010 - PSD.

- Am vrut sa va dau aceasta explicatie, ca sa nu fie interpretari rauvoitoare. Am vrut sa avem un guvern legitim si vreau sa prevenim atacuri la Curte. Nu va mai fi niciun motiv de atacuri la Curte.

- Asta este realitatea 2012, nu mai este 2014.

Guvernul Ponta 3: Ministrii, validati. Basescu i-a scris lui Ponta

Candidatii propusi de Victor Ponta pentru a ocupa functii de ministri au fost validati, marti, in comisiile parlamentare de specialitate, urmand ca la ora 15:00 sa se dea votul de investitura in plenul reunit al Parlamentului.

Premierul Victor Ponta s-a asigurat, luni, ca noul Guvern va fi votat fara probleme, dupa ce UDMR a acceptat sa intre in Guvern cu doi ministri, un vicepremier si 14 secretari de stat, iar grupul parlamentar al minoritatilor a anuntat ca va vota noul Guvern.

Dupa votul de investitura, premierul astepta ca marti seara noii ministri sa depuna juramantul la Palatul Cotroceni, iar miercuri sa aiba loc prima sedinta de Guvern in noua formula.

Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Calvarul orelor pierdute în trafic, poluarea și stresul de a alege un mijloc de transport comod și eficient sunt strâns legate de deplasarea zilnică la locul de muncă al locuitorilor...
Opinie: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?
Opinie: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?
Politicul și Justiția sunt în simbioză, primii au nevoie de ajutor, instrumente de atac și șantaj în campania electorală, în vreme ce ceilalți sunt lacomi de bani, funcții și putere....
#Basescu nou program guvernare, #Basescu motiune cenzura guvern, #Basescu CCR guvern, #Basescu Ponta raspundere guvern, #Basescu Guvern Ponta ilegitim, #Basescu Guvern Ponta 3 , #Victor Ponta