Basescu il acuza pe Ponta ca isi insuseste atributiile presedintelui

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 21:06
7020 citiri
Basescu il acuza pe Ponta ca isi insuseste atributiile presedintelui

Traian Basescu i-a trimis, la 20 iunie, o scrisoare premierului Victor Ponta, in care il acuza ca incalca legea, afirmand ca premierul isi insuseste atributiile presedintelui atunci cand spune ca va reprezenta Romania la Consiliul European de la Bruxelles, din perioada 28-29 iunie.

In scrisoarea obtinuta de Antena 3, seful statului il acuza pe seful Guvernului ca isi insuseste atributiile constitutionale ale presedintelui Romaniei.

"Va atrag atentia asupra faptului ca in lipsa unei delegari exprese din partea Presedintelui Romaniei cu privire la mandatul privind participarea la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborata cu lipsa unei delegari exprese a Primului ministru, in calitate de reprezentant al statului roman, va echivala, din punct de vedere juridic, cu o insusire a unei atributii constitutionale a Presedintelui Romaniei de catre primul-ministru", se arata in scrisoarea respectiva, semnata de Traian Basescu.

Presedintia confirma existenta scrisorii

Administratia prezidentiala a reactionat prompt, dar vag, sambata seara, la acuzatiile Antena3.

"Administratia prezidentiala nu are in acest moment un punct de vedere fata de scrisoarea trimisa de Traian Basescu domnului Ponta", este raspunsul pe care l-a transmis postului de televiziune citat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea.

Andrei Marga: Politica externa are trei mari actori: presedintele, Parlamentul si Guvernul

"Razboiul scrisorilor" nu se opreste insa aici. Consilierul prezidential Cristian Diaconescu i-a trimis ministrului de Externe, Andrei Marga, o alta scrisoare care se incheie aproximativ la fel cu cea trimisa de Traian Basescu lui Victor Ponta.

"Reactia mea nu poate fi decat una simpla. Este o eroare juridica in scrisorile pe care Traian Basescu si Cristian Diaconescu le-au semnat. Se ignora faptul ca, potrivit Constitutiei, si primul ministru are atributii de politica externa. In toate scrisorile se invoca obsesiv articolul din Constitutie potrivit caruia 'presedintele reprezinta Romania', dar exista si alte articole in legea fundamentala, care se refera la politica externa a tarii", a precizat Andrei Marga, invitat sambata seara, la Antena 3.

Seful diplomatiei romane a mai subliniat ca institutia care transmite secretariatelor internationale lista cu delegatia romaneasca ce participa la reuniuni este MAE. "Domnul presedinte este obisnuit cu prim ministri stersi in privinta politicii externe. Odata cu noul Guvern, am semnalat ca trebuie revenit la prevederile Constitutiei. Politica externa are trei mari actori: presedintele, Parlamentul si Guvernul", a mai spus Marga.

Antonescu ameninta cu suspendarea

Contactat telefonic de Antena 3, liderul PNL, Crin Antonescu, l-a amenintat pe Traian Basescu cu suspendarea, in cazul in care acesta nu respecta recomandarea Parlamentului, care a stabilit prin vot ca Victor Ponta va reprezenta Romania la Bruxelles.

Antonescu: Basescu intelege ca prezenta la Bruxelles ar transa problema suspendarii

"Premierul care merge la Bruxelles, in urma unei expresii de vointa politica a Parlamentului, nu uzurpa nici un fel de prerogativa a presedintelui. Nu avem de-a face cu altceva decat cu o lupta de gherila pe care Traian Basescu o duce", a declarat Antonescu, tot sambata seara.

"Premierul va fi prezent la Bruxelles, Traian Basescu nu. Nu are nimeni cum sa-l impiedice, fizic, sa fie acolo. Daca se va duce, probabil ca Traian Basescu va fi invitat sa ia loc pe acel unic scaun. Dar repet, dl Traian Basescu nu se va duce la Bruxelles. Ma bazez pe faptul ca presedintele intelege foarte bine ca prezenta la Bruxelles ar insemna transarea problemei suspendarii", a conchis Crin Antonescu.

Lista presedintelui

Pe de alta parte, NewsIn a relatat, saptamana trecuta, ca pe masa ministrului de Externe, Andrei Marga, au ajuns doua liste privind componenta delegatiei Romaniei la Consiliul European, una de la Presedintie, alta de la Guvern. Surse politice au dezvaluit ca MAE a transmis la Secretariatul General al Consiliului lista delegatiei care il are ca sef pe premierul Victor Ponta.

Andrei Marga a dezmintit, sambata seara, la Antena 3, faptul ca ar fi primit de la Presedintie o lista a delegatiei ce l-ar insoti pe Traian Basescu.

MAE a primit lista delegatiei la Consiliu si de la Presedintie, dar nu a dat-o Bruxellesului

Potrivit Antena 3, din delegatia care l-ar fi insotit pe Traian Basescu la Bruxelles faceau parte: Mihnea Motoc, reprezentant permanent al Romaniei la UE, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, Cristian Diaconescu, consilier prezidential, precum si alti doi consilieri prezidentiali, un medic, un sofer, cameramanul Presedintiei, precum si alte persoane.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com