Basescu il lauda pe Ponta si la TVR: L-am apreciat, putea sa strice tot (Video)

Autor: Ana Ilie
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 20:18
4648 citiri
Basescu il lauda pe Ponta si la TVR: L-am apreciat, putea sa strice tot (Video)
Foto: TVR

Presedintele Traian Basescu a rememorat luni seara deciziile economice dificile din perioada 2008-2009 si a subliniat ca il apreciaza pe Victor Ponta, pentru ca a acordat o sansa programului de guvernare initiat de prim-ministrul Emil Boc, astfel incat astazi se poate aprecia ca aceasta a fost un succs.

"Ponta a facut un lucru pentru care l-am apreciat: s-a instalat in mai 2012, putea sa strice tot programul de redresare, daca spunea ca aplica masurile despre care a tot vorbit. Faptul ca nu a alterat programul de guvernare a fost o sansa data acestui program pentru a vedea daca va reusi sau nu si a reusit", a afirmat Traian Basescu, la TVR 1.

Seful statului a aratat ca i-a felicitat pe ambii premieri, Boc si Ponta, din aceasta perioada "extraordinar de grea", dar "nu mod egal".

"Am suferit si eu si el (Emil Boc - n.red.)", a spus presedintele.

Basescu a aratat ca toate cifrele demonstreaza ca in acest moment Romania a iesit din zona de deficit excesiv.

"Cifrele sunt neoficiale, trebuiesc analizate de Comisia Europeana si prin prisma perioadei de convergenta... Sunt convins ca va fi un rezultat favorabil. S-a terminat criza de credibilitate pe pietele financiare. Tara se imprumuta suportabil, nu ca Germania, dar suportabil, si va scadea...".

"Am ajuns la stadiul la care putem construi dezvoltarea asa cum ne-o vedem, prin prisma finantarilor de la UE, a banilor de la BEI, prin prisma resurselor bugetare. Nu mai suntem constransi in programe ale institutiilor financiare", a continuat seful statului.

Acesta a aratat ca doreste ca Romania sa ramana "in acord si cu FMI si cu UE". "Cat esti cu UE ai un adaos la suma cu care contribuie UE la proiecte de 10%", a spus presedintele.

"FMI vine si ne impune programe. Nu, va fac demonstratia ca nu e asa, si afirm public si tineti cont ca se duce la Washington in 30 de minute, ca noi am cerut introducerea societatilor in acordul cu Fondul, noi am cerut sa avem introducerea managementului privat, pentru ca ne dadeam seama ca aici avem o mare vulnerabilitate sa incercamn sa diminuam influenta politicului", si-a amintit Basescu din 2009.

"Inca un exemplu: cand s-au luat masurile de austeritate, cand s-au anuntat, FNI si UE venisera cu alt mandat, sa crestem fiscalitatea pe societati, cota unica trebuia sa ajunga la 20%. Inainte de venirea lor am analizat care va fi pozitia noastra si raspunsul a fost nu. Am pregatit venirea Fondului si concluzia noastra a fost ca daca crestem fiscalitatea, nu stimulam cresterea economica dar vom crea toate conditiile pentru cresterea somajului etc".

Basescu a continuat aratand ca taierile de salarii s-au decis ca intr-o familie.

"Stiti cum e, ca intr-o familie, te uiti ce tai: concediul, uniforma copilului, tai din cheltuieli. Noi ne-am uitat atunci la buget si am constat ca la pensii avem un deficit de 3,6 miliarde. Astia ii imprumutam. La fondul de salarii, unde mai putem reduce din cheltuieli? Se ajunsese sa imprumutam bani la niste dobanzi incredibile. Orice dobanda de 7% este nesustenabila. Daca puteam lua probabil ca mai luam, dar Romania nu se mai putea imprumuta in 2010...

Noi am vazut rezultatele lui 2008 abia in februarie, la mijlocul lunii, atunci vine statistica si vezi prabusirea de PIB care incepuse in toamna. Cand am vazut ce s-a intamplat nu-mi venea sa cred, am sunat la statistica, mai fratilor, nu poate fi o cadere atat de brusca. Au verificat si asta era".

Presedintele a aratat ca, in pofida faptului ca era campanie electorala, a decis ca "nu o prabusim tara pentru o amarata de campanie".

"Va asigur ca eu nu aveam niciun interes sa ascundem necazurile care se creau, atunci au fost sesizate. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa sar intr-un avion, m-am dus la Bruxelles cu o delegatie de patru persoane si am spus ca vrem imediat acord de finantare, a fost discutia mea cu Barroso... Cu Fondul am convenit un program dupa ce au venit, s-a dovedit prea slab... Cand am vazut ca nu e suficient, am trecut la amputari de zile de salariu, eram in campanie prezidentiala... Am spus ca nu o prabusim tara pentru o amarata de campanie".

In opinia presedintelui, "faptul ca in 3 ani am reusit sa venim in tratatul de la Maastrict este o proba ca programul din Romania a reusit", si "nu vreau sa ma uit la Franta ca exemplu, e inca in procedura de deficit excesiv. Alte tari nu au reusit sa iasa in doi ani si jumatate din criza".

Acum, spune Basescu, trebuie ca guvernul Ponta sa "porneasca motorul" fondurilor europene.

"Noi putem substitui lipsa de apetit a investitorilor pentru investitii prin bani europeni. Romania are alocate 6 miliarde pentru autostrazi, mediu, dezvoltare regionala...in afara de alte 2 miliarde la agricultura. Trebuie sa terminam cu ideea ca nu le putem absorbi - nu avem alta solutie decat sa ne punem pe treaba. Guvernul Ponta trebuie sa porneasca acest motor formidabil. De asta ii sustin mereu...", a declarat Traian Basescu.

Citește și:
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie. De la...