Basescu o sustine pe Kovesi pentru un nou mandat de sef al DNA (Video)

Luni, 04 Mai 2015, ora 13:37
4948 citiri
Basescu o sustine pe Kovesi pentru un nou mandat de sef al DNA (Video)
Foto: Adevarul

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, luni, ca sustine mentinerea Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA prin acordarea unui nou mandat, chiar daca nu este de acord cu "spectacolul" oferit de procurori in ultima perioada.

"N-am nicio retinere sa spun 'Mai dati-i un mandat, pentru ca isi apara institutia, a inteles foarte bine prioritatile. Le intelesese de cand era procuror general. Ce nu imi place mie este recurgerea la arestari, una, doua, cand avem atatea exemple de demnitari anchetati in libertate, care au fost condamnati fara probleme. Partea spectaculara ar putea sa lipseasca din partea procurorilor", a declarat Traian Basescu intr-o emisiune la Adevarul live.

Fostul presedinte a enumerat cativa politicieni care au fost cercetati si judecati in stare de libertate, iar la final au fost condamnati la ani grei de inchisoare - Dan Voiculescu, Adrian Nastase, Decebal Traian Remes, Ioan Avram Muresan, Codrut Seres sau Zsolt Nagy.

"Au fost condamnati bine mersi, respectandu-se capacitatea omului de a se apara. Un om intemnitat nu se mai poate apara, trebuie sa se roage de avocati sa vina, ei au cazuri multe, trimit stagiari (...) Este doar o parere, procurorii si judecatorii vor face ce considera ei, dar sa nu imi ceara nimeni sa nu imi spun parerea. Am dreptul sa imi spun parerea", a declarat fostul presedinte.

Numirile din 2013, "categoric o negociere"

Traian Basescu a recunoscut inca o data ca a negociat in 2013 cu premierul Victor Ponta numirile in principalele functii de conducere din parchete.

"In mod categoric a fost o negociere, nu voi intra in detalii (...). Eu am tinut foarte mult la numirea de la DNA, el la Parchetul General. Eu m-am multumit cu DNA, el cu Parchetul General. Asta e, cand exista o astfel de conjunctura politica nu poti sa obtii tot, nu ai cum.

Fiecare dintre noi avea capacitatea de blocaj. El avea posibilitatea sa nu faca propuneri care sa imi satisfaca si mie exigentele, eu aveam posibilitatea sa ii intorc orice propunere", a declarat fostul presedinte al Romaniei, adaugand ca atunci "era o criza in sistem si trebuia sa ii dam o rezolvare".

Intrebat daca Victor Ponta s-a lasat greu convins sa o accepte pe Laura Codruta Kovesi la sefia DNA in 2013, Traian Basescu a raspuns: "Greu, usor, a durat vreo 3 saptamani".

"Intai am inceput cu doamna Pivniceru (Mona Pivniceru, fost ministru al justitiei, n.red.), am continuat cu Victor Ponta. Doamna Pivniceru a fost mult mai inflexibila decat Victor Ponta. Pana la urma am gasit o solutie care fata de mecanismul de numire prevazut in lege acopera nevoile prioritare", a mai comentat Traian Basescu.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Basescu Kovesi DNA, #Basescu negociere procurori Ponta , #Victor Ponta