Basescu: Ponta a santajat pe fata ambasada SUA, cu Chevron

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 12:21
3362 citiri
Basescu: Ponta a santajat pe fata ambasada SUA, cu Chevron

Traian Basescu a declarat vineri ca premierul Victor Ponta a incercat sa santajeze ambasada SUA in privinta contractului cu Chevron.

"A fost un santaj catre ambasada SUA: daca nu va linistiti, s-ar putea sa va abandonez protectia la Chevron", a afirmat presedintele, in cadrul emisiunii Evenimentul Zilei de pe B1 TV, facand referire la declaratia facuta de Ponta in urma reactiei Statelor Unite privind modificarile din Codul Penal.

"Nu am crezut ca se poate ajunge la astfel de declaratii. A fost un santaj pe fata", a precizat Basescu.

"Intotdeauna, nu doar SUA, si Germania si Franta si Olanda si Romania, isi vor sustine atat cat pot companiile. Dar aceste tari nu vor face nicodata compromisueri la statul de drept pentru un contract", a explicat Traian Basescu.

"Singura reactie total gresita a fost a ambasadei SUA, care vorbea despre investitiile americane. Eu stiu ca Chevron pleaca din Romania daca nu se aplica legea referitoare la apararea proprietatii private", a declarat, joi, Ponta.

Ponta vrea amnistia si Codul Penal rediscutate in Parlament: Reactia Ambasadei SUA, total gresita (Video)

Seful Guvernului a reactionat astfel la mesajul transmis de ambasada SUA, la scurt timp dupa votarea legii de modificare a Codului Penal.

Reprezentanta Washingtonului la Bucuresti a reamintit parlamentarilor romani ca intr-o societate democratica "toti oamenii sunt egali in fata legii" si a subliniat faptul ca prin modificarile aduse marti Codului Penal Romania face un pas inapoi.

Mai mult, in document se subliniaza faptul ca ceea ce s-a intamplat marti in Parlamentul Romaniei reprezinta un semnal descurajator pentru investitori.

Ambasada SUA, despre Codul Penal: O indepartare de la statul de drept, va afecta economia

"Aceasta actiune a Parlamentului reprezinta o indepartare de la principiile transparentei si ale statului de drept si este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt factori esentiali pentru toti investitorii, atat locali cat si straini, cand iau in calcul unde sa investeasca", se arata in comunicatul ambasadei SUA la Bucuresti.

Parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus cateva amendamente la Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale, care nu vor mai putea fi cercetati de Agentia Nationala de Integritate. Legea a fost votata marti de Parlament.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...