Basescu: Ponta a santajat pe fata ambasada SUA, cu Chevron

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 12:21
2707 citiri
Basescu: Ponta a santajat pe fata ambasada SUA, cu Chevron

Traian Basescu a declarat vineri ca premierul Victor Ponta a incercat sa santajeze ambasada SUA in privinta contractului cu Chevron.

"A fost un santaj catre ambasada SUA: daca nu va linistiti, s-ar putea sa va abandonez protectia la Chevron", a afirmat presedintele, in cadrul emisiunii Evenimentul Zilei de pe B1 TV, facand referire la declaratia facuta de Ponta in urma reactiei Statelor Unite privind modificarile din Codul Penal.

"Nu am crezut ca se poate ajunge la astfel de declaratii. A fost un santaj pe fata", a precizat Basescu.

"Intotdeauna, nu doar SUA, si Germania si Franta si Olanda si Romania, isi vor sustine atat cat pot companiile. Dar aceste tari nu vor face nicodata compromisueri la statul de drept pentru un contract", a explicat Traian Basescu.

"Singura reactie total gresita a fost a ambasadei SUA, care vorbea despre investitiile americane. Eu stiu ca Chevron pleaca din Romania daca nu se aplica legea referitoare la apararea proprietatii private", a declarat, joi, Ponta.

Ponta vrea amnistia si Codul Penal rediscutate in Parlament: Reactia Ambasadei SUA, total gresita (Video)

Seful Guvernului a reactionat astfel la mesajul transmis de ambasada SUA, la scurt timp dupa votarea legii de modificare a Codului Penal.

Reprezentanta Washingtonului la Bucuresti a reamintit parlamentarilor romani ca intr-o societate democratica "toti oamenii sunt egali in fata legii" si a subliniat faptul ca prin modificarile aduse marti Codului Penal Romania face un pas inapoi.

Mai mult, in document se subliniaza faptul ca ceea ce s-a intamplat marti in Parlamentul Romaniei reprezinta un semnal descurajator pentru investitori.

Ambasada SUA, despre Codul Penal: O indepartare de la statul de drept, va afecta economia

"Aceasta actiune a Parlamentului reprezinta o indepartare de la principiile transparentei si ale statului de drept si este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt factori esentiali pentru toti investitorii, atat locali cat si straini, cand iau in calcul unde sa investeasca", se arata in comunicatul ambasadei SUA la Bucuresti.

Parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus cateva amendamente la Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale, care nu vor mai putea fi cercetati de Agentia Nationala de Integritate. Legea a fost votata marti de Parlament.

Citeste si:
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
12 membri din structurile de conducere ale USR, în frunte cu Dacian Cioloș și Dan Barna, au mers la Mogoșoaia în după-amiaza zilei de vineri, 28 ianuarie. Dacian Cioloș, împreună cu...
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat vineri, 28 ianuarie, decizia PNL de a-l suspenda din partid pe liderul din Ilfov, Hubert Thuma, care a agresat-o pe colega sa din USR...