Basescu: Ponta a scris un "Nu", nemotivat, pe decretul de decorare a lui Patapievici

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 12:57
6489 citiri
Basescu: Ponta a scris un "Nu", nemotivat, pe decretul de decorare a lui Patapievici

Presedintele Traian Basescu considera ca premierul Victor Ponta nu a respectat Constitutia in momentul in care a scris un simplu "Nu" pe decretele de decorare ale lui Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihaies si Dan Croitoru, membri ai fostei conduceri a ICR. CCR trebuie sa judece plangerea Presedintiei.

Presedintele Basescu a trimis CCR, marti, o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre prim-ministru, pe de o parte, si presedintele Romaniei, potrivit unui comunicat al Presedintiei remis Ziare.com.

Traian Basescu arata in sesizare ca decretele emise de presedintele Romaniei in vederea acordarii de decoratii si titluri de onoare trebuie contrasemnate de prim ministru.

Liiceanu, despre scandalul ICR: E inceputul rafuielii politice

"Precizam ca proiectul de decret de decorare a unor personalitati care au indeplinit functii de conducere in cadrul Institutului Cultural Roman a fost insotit de Memorandumul semnat de catre Presedintele Romaniei, ce cuprinde motivele avute in vedere pentru acordarea distinctiilor.

Astfel, Prim-ministrul a refuzat nemotivat sa contrasemneze proiectul de decret privind conferirea unor decoratii, respectiv: 1. Ordinul National 'Steaua Romaniei' - in grad de Cavaler domnului Horia-Roman Patapievici, fost presedinte al Institutului Cultural Roman; 2. Ordinul National 'Serviciul Credincios' - in grad de Cavaler doamnei Tania Radu si domnului Mircea Mihaies, fosti vicepresedinti ai Institutului Cultural Roman; 3. Ordinul National 'Pentru Merit' - in grad de Cavaler domnului Dan Croitoru secretar general al Institutului Cultural Roman", se mai arata in sesizare.

Reprezentantii "Miscarii Papioanelor" au protestat in fata ICR

Potrivit comunicatului presedintiei, refuzul lui Victor Ponta "este evidentiat de un simplu 'NU', subliniat, urmat de semnatura prim-ministrului si stampila rotunda ce se regaseste pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnata de catre domnul Gheorghe Angelescu, consilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administratiei Prezidentiale".

Gestul premierului, arata sesizarea presedintiei, este insa de natura sa creeze un "blocaj la nivel intitutional" si un "conflict juridic de natura constitutionala".

"Prin urmare, refuzul exprimat de Prim-ministru, fara a cuprinde vreo motivare, a creat un blocaj la nivel institutional, generand un conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile publice implicate in procedura acordarii decoratiilor, respectiv Prim-ministrului, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte", se mai arata in sesizare.

Basescu l-a reclamat pe Ponta la CCR pentru ca a refuzat sa semneze decrete de decorare (Video)

Astfel, se arata in argumentarea trimisa CCR, "In opinia noastra, raportat la jurisprudenta constitutionala, un refuz nemotivat echivaleaza cu un drept de veto exercitat de catre Prim-ministru, ce goleste de continut atributia constitutionala a Presedintelui Romaniei de a conferi decoratii si titluri de onoare", astfel incat "prim-ministrul a nesocotit flagrant principiul constitutional al loialitatii si colaborarii autoritatilor publice".

Imediat dupa venirea la putere a USL, in 2012, una dintre primele masuri luate de guvernul Ponta 1 a fost decapitarea ICR, gest care a condus si la proteste publice care au ramas cunoscute sub numele de "Protestul papioanelor", dupa papionul purtat in aparitiile publice de H.R. Patapievici.

Tot marti, premierul Victor Ponta a depus o sesizare la CCR in care il acuza pe presedintele Traian Basescu ca incalca Constitutia, prin implicarea in campania electorala a Partidului Miscarea Populara.

A.V.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...