In mod normal, consultarea de la Cotroceni intre presedinte si Guvern ar trebui sa fie un exercitiu firesc de coabitare.
Nu trebuie ca oamenii sa fie prieteni, sa se simpatizeze, sa iasa la bere pentru a putea discuta serios si aplicat, dupa cum le cere articolul 86 din Constitutie, potrivit caruia: "Presedintele Romaniei poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita".
Subiectele de pe agenda intalnirii de miercuri se inscriu fara doar si poate intre cele mentionate de Constitutie: acordul stand-by cu FMI si Comisia Europeana, stadiul indeplinirii obligatiilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, reluarea platilor in cadrul programelor operationale aflate in proces de suspendare si bugetul national pe anul 2013. In toate aceste domenii situatia e albastra.
Sunt inca multe conditii pe care nu le indeplinim in acordul cu FMI, in frunte cu chestiunea managerilor privati; raportul pe Justitie din aceasta iarna se anunta demolator, cu consecinte pe masura in chestiunea Schengen si, in general, asupra statutului european al Romaniei, bugetul pe 2013 nu este nici macar in stadiul de proiect, iar platile europene sunt blocate. Se poate mai rau?
As vrea sa cred ca intr-o astfel de situatie ne vom afla in fata primului exercitiu autentic de coabitare lucida si pragmatica, daca nu se poate si cordiala, intre un guvern si un presedinte aflati pe pozitii adverse.
Am totusi mari indoieli ca va fi asa. Deja Victor Ponta a anuntat ca declina partial invitatia presedintelui, adica se va duce singur la Cotroceni, nu insotit de intreg Cabinetul. Un refuz care se explica prin ceea ce va marca intalnirea de astazi presedinte-premier.
Cred ca in acest moment Victor Ponta chiar ar prefera sa coabiteze. Situatia este, cum spuneam, extrem de complicata, rezultatlele nu prea pot fi stralucite, si atunci e bine sa ai cu cine sa imparti responsabilitatea esecurilor.
Daca iti lasi principalul opozant total in afara deciziei, il lasi si in afara responsabilitatii, ceea ce nu stiu cat este de intelept in actualul context.
In plus, in plan extern, USL a reusit sa-si construiasca o imagine mizerabila si are nevoie, desi nu vrea sa o recunoasca, de medierea lui Traian Basescu cu marile cancelarii occidentale. La un moment dat, Victor Ponta i-a si cerut explicit presedintelui sa o "indulceasca" pe Angela Merkel.
Dar acum Victor Ponta isi permite sa coabiteze mai putin ca niciodata. Pe de-o parte, USL mizeaza pe electoratul anti-Basescu, sperand sa antreneze la vot cat mai multe din milioanele de voturi de la referendum. Pentru asta, liderii USL agita din timp in timp tema suspendarii.
Coabitarea ar distruge acest discurs. Nu sunt convinsa ca schimbarea paradigmei nu ar aduce USL un avantaj cu mult mai mare decat mentinerea sub semnul conflictului, pentru ca mare parte din electoratul inflamat in vara se poate sa se fi plictisit de ciorba asta mereu reincalzita si se poate sa fi realizat ca factura suspendarii a costat cat nu a facut "distractia".
Dar si sa inteleaga acest lucru, Victor Ponta stie ca la cel mai mic semn de intelegere cu Traian Basescu ar asmuti asupra sa o haita obsedata de presedinte, in frunte cu aripa voiculesciana a USL.
Liviu Dragnea ocupa deja pozitii periculoase pentru Victor Ponta, iar tandemul de la Teleorman, Dragnea-Antonescu, este o pisica numai buna de aratat in caz ca Victor Ponta mai da vreun semn de slabiciune.
Victor Ponta nu putea refuza consultarile, dar a preferat sa mearga singur, gandindu-se probabil ca incolonarea Guvernului in usa Cotrocenilor ar fi lasat sentimentul ca Executivul a fost chemat la ordine de adevaratul sef.
"Nu era cazul de sedinta de guvern, ca pe vremea lui Emil Boc, poate ca era normal pe vremea aceea, insa noi reprezentam o alta majoritate", a explicat chiar Victor Ponta.
In ceea ce-l priveste, ma astept ca premierul va incerca sa recurga din nou la povestea cu plecarea intempestiva, sub orice pretext, ca sa-si arate nesupunerea.
Am o banuiala ca la asta se asteapta si Traian Basescu si asta chiar vrea sa arate celor care astepta de la guvernare si altceva decat tafne. Daca Victor ponta va cadea in capcana sau nu depinde numai de el.
Stie oare Ponta ce e... Vezi tot