Basescu respinge propunerile pentru Buget si Cultura si cere mentinerea pactului de coabitare

Joi, 07 August 2014, ora 18:54
10957 citiri
Basescu respinge propunerile pentru Buget si Cultura si cere mentinerea pactului de coabitare
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Victor Ponta, joi, sa mentina acordul de colaborare institutionala pe care prim-ministrul l-a denuntat cu o zi inainte. De asemenea, seful statului a anuntat ca a respins propunerile ministrilor pentru Cultura si Buget.

In ce o priveste pe Rozalia Biro, presedintele a explicat ca a respins nominalizarea pentru Ministerul Culturii, deoarece aceasta nu cunoaste pe deplin limba romana, dar a subliniat ca ar numi-o la alte ministere, precum cel al Transporturilor sau al Dezvoltarii Regionale.

In schimb, seful statului a spus ca o eventuala propunere a lui Claudiu Manda pentru alt post de ministru ar fi din start din nou respinsa.

Vorbind despre denuntarea pactului de coabitare, Traian Basescu a afirmat ca Victor Ponta s-a grabit, deoarece documentul este unul extrem de important din punct de vedere politic pentru Romania.

Nu in ultimul rand, presedintele a reactionat dupa atacurile de miercuri seara ale premierului, subliniind ca acesta "pare bine educat" cand este cu el, insa atunci cand se indeparteaza "il strica anturajul" si spune "tot ce ii da prin cap".

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Doua subiecte: Unul este legat de propunerile premierului cu privire la titularii Ministerului Culturii si Ministerului Bugetului.

- Al doilea: Un mic comentariu legat de acordul de colaborare institutionala.

Ponta: Nu am primit de la presedinte respingerile celor doua propuneri de ministri

- In ce priveste propunerea pentru Ministerul Culturii, am respins propunerea, cu mentiunea ca este una necorespunzatoare functiei.

- Oricand, in timpul mandatului meu, premierul o va propune pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale sau al Transporturilor, va asigur ca nu voi ezita sa o numesc intr-o astfel de functie, dar nu la Ministerul Culturii, unde cunoasterea deplina a limbii romane este un lucru esential.

- In ce priveste a doua propunere, legata de nominalizarea domnului Claudiu Manda, de asemenea am respins ca fiind necorespunzatoare. In ce il priveste pe dl Manda, e bine sa nu se mai revina nici macar pe alte portofolii.

Basescu nu vrea ministrii lui Ponta si face glume cu calul biped

Ponta tine cu dintii de propunerile pentru Cultura si Buget: Nu fac alte nominalizari

- Mergand la acordul de colaborare institutionala: Afirm in continuare ca dl prim-ministru s-a grabit, anuntand denuntarea acestui acord, pentru ca el are importanta lui, chiar daca nici domnia sa, nici eu, nu am respectat unul din puncte, legat de modul de adresare.

- In rest, esenta acordului trebuia mentinuta, pentru ca nu este o simpla foaie de hartie fara valoare. Este un document politic, fara valoare juridica, dar extrem de important pentru Romania.

- Unii dintre cei care au discutat despre acordul de coabitare cautau sa afle cine sunt garantii. Afirm o data pentru totdeauna: Nimeni vreodata nu a indraznit sa ne ceara sa avem un asemenea acord. As fi considerat un amestec nejustificat in treburile functionale ale unui Executiv din Romania.

- Nimeni, niciodata, nu a cerut sa existe un astfel de acord.

- Am preferat sa generez un document pentru a credibiliza Guvernul care s-a instalat cu un vot de aproape 70 la suta. Dar, chiar avand 70 la suta in alegeri, nicio cancelarie nu privea cu incredere catre Guvernul Romaniei.

- In lipsa acestui document, cancelariile ar fi asteptat sa vada care este comportamentul Guvernului, avand in vedere ca aceeasi majoritate crease evenimentele din vara anului 2012.

- A fost o solutie din experienta acumulata.

- Fiind prezentat chiar de mine acestor cancelarii, va fi credibil. Pot sa va spun ca el a adus rezultatele scontate. Romania a trecut mai usor de perioada de suspiciune dupa alegerile din 2012, legat de respectarea statului de drept si de respectarea justitiei.

- In scrisoarea pe care mi-a transmis-o ieri, in care anunta denuntarea acordului, se citeaza lucruri pe care eu nu le-am spus. N-am spus niciodata ca "L-am pacalit pe premier". Cel care a pronuntat cuvantul a fost un ziarist, care si-a facut meseria. Trebuie sa recunosc ca raspunsul meu nu a fost unul extrem de transant. Dar in niciun caz eu nu am utilizat expresia "pacalit" la adresa prim-ministrului.

- Nu l-am pacalit, pentru ca a fost ceva serios. N-am reactionat intr-o linie mai clara, dar n-am utilizat expresia ca "l-am pacalit pe premier". Nu ezita dl Victor Ponta sa minta. E stilul lui sau modul lui de a face politica, prin minciuna.

Ironii la adresa lui Victor Ponta: Am sa-l tin aproape, il strica anturajul

- Nu pot sa nu reactionez la invectivele pe care mi le-a adresat mie si familiei, oricui. Este comportamentul lui cand se afla la distanta, mai ales cand nu e singur. Trebuie sa mai fie cu cineva, ca sa fie curajos.

- In relatia directa cu mine, chiar pare bine educat, uneori excesiv de bine educat, catre slugarnic. Ceea ce socheaza la el e dublul standard.

- Cum se indeparteaza putin, spune tot ce ii da prin cap. Am sa-l tin mai aproape, cred ca il strica anturajul.

Ponta: Basescu e o epava umana si politica, provine dintr-o familie de infractori

Basescu: Daca fac publice toate inregistrarile cu Ponta, o sa vedeti o sluga

- De ce insa nu este potrivita denuntarea acordului? Este confirmarea ca Romania isi va mentine linia politica de pana acum, agreata de toti partenerii nostri. Unii spun ca sunt doar extrase din Constitutie. Nu este adevarat. Sunt foarte multe lucruri care au facut obiectul prioritatilor pe care le-am avut in politica externa sau de aparare, dar care trebuie mentinute.

- Politic, partenerul nostru strategic este NATO, UE, SUA. Parteneriatul strategic pentru secolul XXI il avem cu Statele Unite. Nu avem dreptul sa dam cancelariilor impresia ca, prin denuntare, se pot schimba si liniile strategice ale politicii externe ale Romaniei.

- Un alt element este legat de securitatea Romaniei. Nu e scris in Constitutie, de aceea nu trebuia denuntat acordul, care era o garantie ca ne continuam politicile de securitate.

- Un alt element: Independenta justitiei. Acest lucru este scris in Constitutie. Scrie sa nu atacam ANI, DNA, DIICOT, Parchetul General. Chiar zilele trecute, dl Sova eticheta unele procese ca fiind procese politice. La asta vrea sa foloseasca denuntarea acordului?

- Aici este mentionat ce nu este mentionat in Constitutie si sunt referinte la accelerarea procesului de integrare in UE si in NATO. Prin denuntare, ce mai ramane? Se ridica semne de intrebare, pentru ca procesele de integrare depind de politica de integrare pe care o are fiecare din statele europene.

- Prin denuntare, vedem ce o sa fie. Toate cinci criterii de la Maastricht sunt indeplinite pentru intrarea in zona euro.

- N-as vrea sa omit ca tot aici scrie ca obiectiv de interes national este absorbtia fondurilor europene.

- Prim-ministrul denunta acordul pentru a iesi si din aceasta obligatie pe care o avea.

- As cita din raportul Comisiei Europene, cu privire la MCV.

- Sunt niste puncte care decurg din raportul MCV, care sunt de realizat ca urmare a respectivului acord.

- Cred ca s-a pripit. Ii recomand sa mai rabde pana in 22 decembrie acest acord, pentru ca il ajuta si il scuteste de multe explicatii.

- Fac un apel la premier sa reanalizeze decizia pe care a luat-o. Eu pot sa cred si faptul ca, fiind foarte cald ieri, poti deveni nervos. Accept si ideea ca premierul nu s-a uitat la emisiune si nu a vazut exact ce am spus eu si a mers pe preluarile pe care le-au facut televiziunile, fara a reda exact dialogul.

- In niciun caz nu imi poate atribui formularea din scrisoarea prin care a anuntat ca denunta acordul de colaborare institutionala.

- Va doresc o zi buna, o seara buna! La revedere!

Ponta a renuntat la pactul de coabitare: Basescu e nebun de tot! (Video)

Basescu, despre ministrii lui Ponta la Cultura si Buget: In principiu ii resping

Ruperea pactului de cooperare

Prim-ministrul Victor Ponta i-a trimis o scrisoare, miercuri, presedintelui Traian Basescu, in care i-a transmis ca nu mai poate considera valabil pactul de coabitare institutionala, dupa ce seful statului a afirmat ca acesta reprezinta "o pacaleala".

Ponta i-a scris lui Basescu: Ati semnat pactul cu rea-credinta, nu-l mai consider valabil

In replica, Administratia Prezidentiala a transmis ca termenul "pacalit", invocat de Victor Ponta ca motiv al denuntarii pactului, nu a fost folosit de Traian Basescu, ci de jurnalistul Mircea Marian, moderatorul emisiunii Evenimentul Zilei Live la care seful statului a participat marti.

Presedintia, reactie la scrisoarea premierului: Ponta spune minciuni intr-un document oficial

Tot marti, presedintele Traian Basescu a declarat ca va respinge "in principiu" nominalizarile pentru ministrul Culturii si cel delegat pentru Buget, Rozalia Biro si Claudiu Manda, daca acestia nu vor fi retrasi pana miercuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Traian Basescu declaratii Cotroceni, #Basescu pact coabitare, #Basescu respingere ministri, #Ponta rupt pact coabitare , #Victor Ponta