Basescu sau Ponta - cine infunda primul puscaria? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 21:13
8433 citiri
Basescu sau Ponta - cine infunda primul puscaria? (Opinii)
Foto: Cotidianul.ro - Arhiva

Daca ar fi o intrebare dintr-un chestionar sociologic, pentru a afla procentele taberelor celor doi politicieni in mod indirect, in functie de, sa zicem, cat de adanc trebuie sa loveasca atacurile la adresa adversarului pentru a avea o strategie de campanie electorala de succes, raspunsul ar putea fi simplu: niciunul.

Este foarte probabil ca raspunsurile sa reflecte destul de fidel nucleul dur al electoratului captiv in discursul practicat de cei mai importanti oameni in stat.

Daca intrebarea ar fi tema unei dezbateri cu scopul de a intelege de ce si cum Traian Basescu si Victor Ponta au ajuns in punctul in care se ameninta reciproc cu puscaria, ca ultima solutie pentru a atrage atentia unui electorat amortit in pragul alegerilor europarlamentare, atunci raspunsul ar capata si mai putina relevanta, intrucat accentul ar cadea pe intelegerea mecanismelor si calculelor care ii determina pe cei doi sa se pozitioneze atat de radical.

Dincolo de atragerea electoratului cu termeni extremi si gesturi hotarate, amenintarile fatise cu razboiul total dintre Basescu si Ponta exprima mai degraba falimentul politicii pe care ar fi trebuit sa o promoveze azi, in plina campanie electorala pentru europarlamentare.

Ce avem in schimb e un spectacol care aduce mai mult cu alegerile prezidentiale. E, poate, o strategie care convine ambelor tabere in tatonarea si testarea candidatilor care se pregatesc sa se arunce in marea lupta de la final de an.

PSD inca nu si-a anuntat oficial candidatul, desi pentru Ponta e prea tarziu pentru a mai da acum inapoi, iar PMP are nevoie sa creasca accelerat si-i convine sa fie in prim-planul razboiului Ponta-Basescu.

Cum au ajuns cei doi sa se ameninte, mai mult sau mai putin fatis, cu puscaria? Initial, au plecat de la tema razboiului din Ucraina si a posibilitatii ca el sa ne afecteze direct.

Dupa ce si-au dat seama ca au atins o tema asupra careia au puterea si dreptul sa se pronunte mult mai putin spre deloc decat au facut-o - Basescu numarand rezervistii de prin exil, Ponta anuntand ca "ne paste razboiul" - fostii coabitanti au trecut la subiecte mult mai "locale", de care pot sa traga insa la extrem cat timp totul ramane la nivel declarativ.

Si in timp ce Basescu afirma ca premierul a "incalcat grav Constitutia", amintind astfel de acuzatiile mai grave ca ar fi un "premier profund corupt", Ponta aduce in actualitate posibilitatea celei de-a treia suspendari a presedintelui, dupa ce Guvernul a depus o sesizare la CCR pentru implicarea lui Traian Basescu in campania electorala pentru PMP.

Ponta si Sova au declarat apoi ca tras la xerox ca, daca CCR constata ca Basescu a incalcat Constitutia, "nu exista alta sanctiune decat suspendarea".

Daca urmaresti cinci minute Antena 3, afli si motivele pentru care presedintele va infunda puscaria, dupa ce nu va mai fi la Cotroceni. De la B1 TV, evident, afli in trei minute de ce Ponta trebuie sa fie condamnat pe loc sau macar sa nu mai fie premier.

In tabloul electoral televizat, nu mai exista asadar nici alte teme, nici alti participanti. Ponta si Basescu se ameninta cu puscaria si este foarte probabil ca lupta sa mearga astfel, in crescendo, pana la prezidentialele din toamna, cand oferta de campanie va fi si mai transparenta - cine castiga ramane liber, cine pierde il asteapta catusele.

Ar fi semnul desprinderii totale a discursului politic de orice legatura cu problemele din viata reala si radicalizarea lui ca unica solutie de smulgere a votului si legitimare in extremis.

Un plan de actiune si o perspectiva de viitor pentru care, daca s-ar dovedi ca au fost premeditate si executate in coordonare, autorii piesei ar trebui sa raspunda cu adevarat in fata legii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu Ponta puscarie, #Basescu Ponta inchisoare, #Basescu Ponta coruptie , #Victor Ponta