Care e cel mai tare - Basescu sau Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 18:44
3630 citiri
Care e cel mai tare - Basescu sau Ponta (Opinii)

Asta pot, asta fac. Din pacate, aici incepe si termina totodata filosofia celor doua mari centre de putere din Romania de astazi, concentrate in jurul lui Traian Basescu si Victor Ponta. Singura lor viziune este sa ia fata celuilalt, singurul lor scop sa puncteze la capitolul incordat muschii in fata poporului.

Cine castiga cele mai multe puncte in urma giumbuslucurilor executate in fata multimii considera ca si-a invins adversarul si pleaca multumit acasa. Ce ramane in urma lor e ceea ce vede oricine si de la mii de kilometri distanta - un circ fara sfarsit unde nimic nu e ceea ce pare.

Pentru ca doar la atat se reduce politica romaneasca, in momentele ei de deschidere catre cetateni, cand nu actioneaza subteran si pe sub masa mana-n mana cu tot felul de servicii si institutii secrete. Vizita premierului in Statele Unite ale Americii a intrat si ea in aceeasi logica. Victor Ponta a incercat sa o transforme intr-un succes epocal, cand in realitatea primirea la Casa Alba a fost mai degraba o vizita de campanie pentru imbunatatirea propriei imagini si integrarea in circuitul international al unui premier care a debutat in ochii omologilor "cu un atac la temelia statului de drept".

Din aceasta cauza inca ii rasuna in urechi lui Ponta apelul vicepremierului american Joe Biden pentru respectarea independentei justitiei si a statului de drept. Daca vizita lui Ponta in SUA ar fi fost mai mult decat spalarea propriei imagini, astazi am fi vorbit despre un termen real si concret de ridicare a vizilor pentru romanii care vor sa calatoreasca peste Ocean, cu atat mai mult cu cat Romania are un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Obtinerea unor promisiuni ferme in acest sens ar fi fost cu adevarat un succes pentru Ponta. Cat timp subiectul nici macar nu a fost pomenit, totul este doar un exercitiu de imagine.

Exact la fel cum este si afisarea pe site-ul prezidential a convorbirii dintre Traian Basescu si acelasi vicepremier american. Faptul ca Joe Biden l-a sunat pe presedinte dupa ce Victor Ponta a parasit Casa Alba este un gest atat de firesc incat ar fi putut sa ramana necunoscut opiniei publice. Faptul ca Traian Basescu a tinut sa afiseze pe site discutia, cu atat mai mult cu cat ea nu se spune nimic, se incadreaza in acelasi tipar al incordarii muschilor in gol doar pentru a fi surprinsi in imagine la televizor.

Satul probabil sa il vada pe Victor Ponta incontinuu la televizor de peste Ocean, gelos pe sutele de poze afisate de premier cu Big Ghita pe tot internetul, Traian Basescu a asteptat sa primeasca un gest de atentie ca sa se poata si el mandri ca nu a fost uitat, ca inca mai conteaza si este salutat de mai marii lumii. Seamana cu o intrecere a baietilor de la grupa mica pentru a cuceri publicul care-i priveste.

Altfel, pentru a avea o imagine corecta a ce inseamna Romania in relatia cu Statele Unite ale Americii sa ne gandim doar la faptul ca omul cel mai puternic al Europei, Angela Merkel, asteapta inca explicatii de la Washington dupa ce telefonul i-ar fi fost ascultat de catre serviciile secrete americane. Ne amintin ca nici Basescu si nici Ponta nu s-au aratat deloc deranjati de spionajul pe care americanii l-ar fi practicat prin intermediul NSA de-a lungul si de-a latul Europei. Ba chiar prietenul premierul propunea ca si serviciile secrete de la noi sa adopte tehnologia americana.

Cu o astfel de atitudine umila si ploconita in fata Washington-ului, cu o mana intinsa si cu cealalta dand companiilor americane tot ce isi doresc pentru o afacere de vis in tara cu cea mai ieftina mana de lucru, nici nu poti sa ai curajul sa-ti intrebi partenerul "strategic" cand va inlatura umilinta vizelor. Astepti cuminte buna vointa stapanului.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Basescu Ponta Biden, #Basescu Consiliul European Merkel , #Victor Ponta