Castigatorii Ponta si Basescu, perdantul Antonescu. S-a sfarsit coabitarea? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 23:59
9156 citiri
Castigatorii Ponta si Basescu, perdantul Antonescu. S-a sfarsit coabitarea? (Opinii)

Victor Ponta nu a renuntat temporar la acciza pe carburanti de frica lui Traian Basescu. Stiau bine amandoi ca, in afara unor amanari, presedintele nu prea avea ce face. Temeiuri de neconstitutionalitate erau greu de gasit, iar dupa o a doua votare in Parlament a bugetului acesta trebuia promulgat.

Premierul a facut pasul inapoi pentru ca in noile conditii din USL nu era sigur ca PNL nu ii va face la revotarea bugetului asa cum a procedat PSD la votarea lui Rares Bogdan in fruntea TVR. Iar respingerea bugetului in parlament ar fi dus, in mod logic, la caderea guvernului. Asa se intampla peste tot in lume.

Dar pasul inapoi facut in chestiunea bugetului nu ii face rau lui Victor Ponta desi ii face foarte bine lui Traian Basescu. Sigurul perdant este, paradoxal, Crin Antonescu lasat inca o data in off side in acet joc complicat in trei, pentru care nu e suficient de abil.

De ce nu pierde nimic Victor Ponta? Pentru ca tot "efortul" lui de negociere cu PNL, bine marcat prin faptul ca s-a dus el la sediul liberalilor, si cu Traian Basescu il aseaza in postura cea mai avantajoasa potrivit analizelor pe care se baseaza - impaciuitorul. Suntem inainte de sarbatori, marea masa a romanilor nu are chef de scandal si tensiuni, vede oamenii ca se bat pe un buget din care nu inteleg nimic si pentru niste functii inalte, adica pe ciolan, ceea ce detesta.

Pentru electoratul pe care il tinteste domnia sa, mai putin instruit si mai usor de manipulat, Victor Ponta s-a asezat perfect in conturul liderului intelept care isi sacrifica orgoliile pentru linistea tarii.

Traian Basescu se adreseaza altui electorat, cel caruia simte nevoia sa vada ca USL poate fi oprit, vrea sa traiasca aceasta iluzie ca sa nu isi ia campii, desi, in mod rational, este evident ca USL nu mai poate fi oprit decat de presiunile externe si de tensiunile din interiorul sau. Traian Basescu a oferit acestui electorat ceea ce acesta astepta. O aparenta infrangere a lui Victor Ponta. Dar e mai mult decat atat.

Luptand cu o prevedere bugetara, subliniind repetat ca are expertiza in aceasta chestiune, ca stie foarte bine cum se face bugetul, ca poate sa dea consultanta, Traian Basescu s-a asezat foarte precis in conturul de premier, adica exact functia pe care o vizeaza in perspectiva finalului de mandat. Mesajul subliminal: Traian Basescu - cel mai competent premier.

Luptand cu o taxa, Traian Basescu se aseaza in pozitia luptatorului pentru bunastarea poporului, adica una populista, dar si in aceea de aparator al politicilor de drepta, adica de lider al dreptei.

De ce i-a oferit Victor Ponta aceasta posibilitate? Pe de-o parte, cum spuneam, ca sa nu riste bugetul, dar si pentru ca, dincolo de orice aparente, Traian Basescu nu este un autentic pericol pentru el. Sau nu cel mai mare.

Indiferent daca Traian Basescu va creste sau nu in sondaje, domnia sa nu are ce face cu aceste procente. Nu mai candideaza si nu are cui sa le transfere. Este in conflict, mai mult dau mai putin deschis, cu toti prezidentiabilii de dreapta, pe care s-a straduit sa ii demoleze, mizeaza numai pe cai morti sau schiopi, iar PMP ramane un copil debil si plin de ifose, obsedat sa distruga PDL, nu sa isi afirme o statura certa.

Adevaratul adversar este Crin Antonescu si pe el se straduieste Victor Ponta sa-l demoleze. Si, intr-adevar, Crin Antonescu a iesit cel mai prost din acest scandal.

Ecuatia e simpla. Taxa pe benzina nu l-a deranjat, a acceptat-o fara cracnire desi este in contradictie flagranta cu principiile de dreapta, pe care ar trebui sa le slujeasca. In schimb, s-a luptat pe viata si pe moarte, punand in pericol USL, pentru o functie.

"Anul viitor pe aceasta vreme domnul Basescu isi termina mandatul. E important ca viitorul presedinte sa fie exact opusul lui Traian Basescu. In ultima perioada domnul Antonescu e tot un fel de Traian Basescu. E foarte conflictual, se cearta si cu aliati si cu adversari, se implica in razboaie care nu sunt treaba candidatului la prezidentiale, cine e acolo, dincolo", spune Victor Ponta.

Asa ca una peste alta, uitandu-ma la scena politica, mai ca nu-mi vine sa cred sa se fi incheiat coabitarea. Este mai profitabila ca oricand. Presedintele si premierul isi inverseaza pozitiile. Traian Basescu devine premier, Victor Ponta se aseaza in contur prezidential, iar lui Crin Antonescu nu-i ramane nimic.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...