Cat si cum va negocia domnul Basescu la Bruxelles? (Opinii)

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 08:23
9311 citiri
Cat si cum va negocia domnul Basescu la Bruxelles? (Opinii)

Anticipam relativ recent ca plata facturilor pentru "utilitatile" Romaniei va fi usturatoare, iar Europa ar putea spune "pas" unor alocari banesti ca efect al sarlataniilor de tot soiul iesite la iveala in urma unor controale din perioada 2009- 2011.

In acelasi timp, statul a suportat corectii financiare de aproape 600 milioane de euro pentru neregulile identificate de Comisia Europeana in derularea proiectelor din acelasi interval de timp. Din nefericire, am avut dreptate.

Cele trei programe cofinantate (Transport, Regional si Cresterea Competitivitatii Europene), plus ajustarile la al 4-lea (Mediu), au indicat cu precizie performante sub genunchiul broastei si, iata, isi spun acum cuvantul.

Rata deplorabila de absorbtie a fondurilor de pe continent puse la dispozitia Bucurestiului (sub 10%, insemnand cam 1,9 miliarde euro) intr-un interval de timp cat se poate de generos (5-6 ani) este o alta cauza a jenantului loc 26 pe care il ocupam in UE.

Licitatiile daruite si incompatibilitatile in cascada ne-au adus, pe langa alte "n" naravuri, in fundatura baneasca. Continuarea acestui ritm va trimite incet si sigur Romania din postura de receptor la cea de vrednic contribuitor la portofelele altor tari cu mult mai serioase si silitoare in facerea temelor.

Asadar, "ordonatorul de credite" de la Bruxelles tocmai ne-a anuntat ca exista un proiect contabilicesc potrivit caruia Romania va primi 8 miliarde de euro mai putin in perioada 2014-2020. Cam 400 de euro per capita.

Dincolo de spiturile in tibie reciproc aplicate de presedinte si premier pe de-acum ruginita tema a intaietatii reprezentarii in capitala Europei, problemele tarii raman la stadiul de apel in asteptare. Nici ca ar mai conta cine reprezinta tara la Consiliul European.

Traian Basescu, cel ce s-a autoevaluat cu un "potential mult mai bun" decat seful Guvernului, (sa mai fie valabila oare acea zicere tibetana conform careia "modestia e proprie oamenilor mari?) si-a propus o prezenta cumsecade, ascultatoare, spasita chiar. Desi, asa cum declara, "nimeni nu este multumit de cum arata propunerea de buget lansata de presedintele Consiliului, van Rompuy".

In schimb, Victor Ponta a folosit conditionalul optativ, afirmand ca Romania ar trebui sa utilizeze dreptul de veto daca acelasi domn de la Bruxelles se va dovedi inflexibil in ceea ce priveste reducerea alocarilor, in speranta unor renegocieri pentru anul ce vine.

Situatia in care se afla ambii demnitari romani este ingrata si stanjenitoare. Sa ai in mana atatea atuuri si sa le pierzi din nestiinta sau rea-vointa pentru a ajunge la mana altora este impardonabil. Ma tem ca "les jeux sont faites". Prin urmare, trebuie ales raul cel mai mic.

Un veto din partea Romaniei ar fi neinspirat si in masura sa surprinda, ba chiar sa incrunte multe frunti la Bruxelles. Suna a indrazneala lipsita de temei. O stie si Ponta, dar isi doreste o tusa vie la imagine. Nu dauneaza ca uvertura in spectacolul electoral.

Pe de alta parte, resemnarea si privirea catre sireturi intr-o speranta indulgenta ca urmare a notei bune la purtare din cancelarie nu e deloc demna de laude. Nu stiu in ce masura presedintele Basescu poate negocia bugetul Romaniei ce se contureaza amputat pe 6 ani.

Insa un lucru este cert. Detine principalele motive, in primul rand morale, sa limiteze proportiile daunelor survenite in mare parte ca efect al guvernarilor pe care le-a pastorit. Cat de convingator va fi in fata "juriului" Consiliului European ramane de vazut.

Sunt bani de care tara are atata nevoie, in pofida piedicilor puse de catre propriii politicieni. Acum, pentru a cata oara, Romania ar fi avut nevoie de serviciile marelui Titulescu. Fara vreo asociere de situatii sau persoane. Simplu si numai cu el insusi.

Pun prinsoare ca altfel si-ar fi jucat neamul acesta sansa. Pe o carte buna, scoasa atunci cand trebuie. Si nu doar acolo, in fieful exclusivist al Europei unificate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Basescu Ponta Bruxelles, #Basescu Ponta buget UE , #Victor Ponta
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
După "indicăţile" pretioase primite de la oamenii guvernului Ponta