Cate o jumatate de pas spre armistitiu. De ce? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 11:54
4517 citiri
Cate o jumatate de pas spre armistitiu. De ce? (Opinii)

Victor Ponta a facut o jumatate de pas inapoi, anuntand ca ar fi dispus sa amane cu 3 luni de zile aplicarea accizei suplimentare la motorina.

Nu ma indoiesc ca o parte din decizia sa a fost determinata de greva transportatorilor. In prima zi, luni, ea nu a avut impact asupra aprovizionarii magazinelor, dar in urmatoarea perioada acest impact ar fi inevitabil si grav in prag de Sarbatori.

Ca dovada a renuntat, temporar, la acciza in cazul motorinei, aceea folosita de transportatori si a pastrat-o in cazul benzinei, folosita mai ales de soferii de autoturisme din Romania. In plus, evita o majorare de preturi in lant chiar la inceputul anului. Dupa ce zile intregi ne-a asigurat ca ea nu se va produce, in sfarsit Ponta a admis adevarul evident. Dar pare mai mult decat atat.

Nu cred ca presiunea lui Traian Basescu a fost decisiva. Opozitia presedintelui ii convenea de minune lui Victor Ponta, dandu-i posibilitatea sa reincalzeasca ciorba antibasismului si sa o puna toata in farfuria lui electorala. Pana la urma, dupa un refuz de promulgare si un eventual atac la CCR - care, mai ales pe o majoritate diferita dupa plecarea Iuliei Motoc, avea sanse minime de reusita - presedintele ar fi pierdut lupta bugetului.

Amanarea cu cateva luni a intrarii in vigoare nu ar fi avut cine stie ce consecinte practice, indiferent cat de apocaliptice ar fi fost avertismentele lui Victor Ponta. In schimb i-ar fi dat posibilitatea sa puna in carca presedintelui toate esecurile pana la intrarea in vigoare a bugetului, indiferent de cauza lor reala.

La randul lui, Traian Basescu a folosit imediat pasul inapoi al lui Victor Ponta: "Consider ca pozitia comunicata de guvern cu renuntarea temporara la aplicarea accizei creaza conditii pentru continuarea discutiilor, astept revenirea premierului (de la funeraliile lui Nelson Mandela - n.red) si voi fi oricand gata sa continuam discutia, eu mentinand in acest stadiu si in lipsa altor argumente pozitia ca nu trebuie introdusa acciza nici la motorina nici la benzina".

O schimbare sensibila de ton fata de ultimele zile, cand orice dialog cu un Victor Ponta mincinos si hot parea exclusa, iar radicalizarea pozitiei totala.

Sigur, Traian Basescu stie la fel de bine ca pana la urma ar fi pierdut lupta pe buget. Stie ca refuzand sa semneze memorandumul cu FMI a impins lupta pana la limita, implicand in disputa interna doua institutii externe esentiale: FMI si CE. Avea nevoie de o repliere, intr-o pozitie avantajoasa. Si pasul inapoi facut de Ponta i-a oferit-o pe tava, punandu-l in pozitia de invingator, cel putin de etapa.

Dar pare mai mult decat atat. Probabil cheia pasului inapoi facut de Victor Ponta si a grabei cu care Traian Basescu a facut la randul sau unul spre premier este intr-o fraza venita luni seara de la Comisia Europeana. "Speram ca in Romania sa se ajunga la un acord cat mai repede. Noi suntem pregatiti sa analizam propuneri alternative care sustin cresterea economica si care au un impact bugetar echivalent si o calitate echivalenta cu cele agreate initial", au declarat surse de la Bruxelles citate de Agerpres.

Razboiul politic din Romania a intrat din nou intr-o faza periculoasa pentru stabilitatea politica interna. Nu ca UE ar muri de grija noastra. Dar a vazut in vara lui 2012 de ce suntem in stare. UE chiar nu mai are nevoie de inca o tura de balamuc in Romania. De aceea a si impus pactul de coabitare si, probabil, tine cu dintii ca el sa ramane in vigoare, chiar asa comatos cum este.

Masura ingrijorarii a fost data de o alta declaratie venita de la Bruxelles, imediat ce presedintele a anuntat ca nu semneaza acordul cu FMI: "Romania trebuie sa decida daca va continua programul de precautie cu Comisia Europeana si FMI, insa indiferent de alegere este esential ca tara sa ia masurile fiscale pentru atingerea obiectivelor bugetare si sa realizeze amplele reforme structurale convenite cu finantatorii externi".

Copilul teribil al Europei, Romania, iar intrase in criza si trebuia calmat urgent. Asa ca presedintele si premierul par sa fi fost impinsi spre un armistitiu care sa tina situatia politica pe linia de plutire.

In fapt nu trebuie ne asteptam la minuni. Chiar daca acciza va fi eliminata, vor aparea "masuri bugetare cu impact echivalent", pana la urma tot tanda pe manda va iesi. Tintele macroeconomice vor ramane aceleasi, iar PSD nu va renunta la banii cu care trebuie sa isi alimenteze pusculita de partid.

Nimeni nu pare cu adevarat deranajat de gradul foarte scazut de colectare pe care si-l propune guvernul, doar 32% si de implicatiile majore ale acestuia asupra evaziunii fiscale. Taxa pe constructii speciale nu deranjeaza pe nimeni desi va avea un impact major asupra mediului de afaceri si s-ar putea repercuta in preturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#acciza carburanti Ponta Basescu, #greva transportatori , #Victor Ponta