Ce a vorbit asistentul lui Hillary Clinton cu Traian Basescu

Autor: Ana Ilie
Joi, 16 August 2012, ora 16:28
10964 citiri
Ce a vorbit asistentul lui Hillary Clinton cu Traian Basescu
Foto: Reuters

Philip Gordon, asistentul secretarului american de Stat pe probleme privind Europa si Eurasia, a discutat cu presedintele suspendat, Traian Basescu, posibilitatea ca acesta sa revina la Cotroceni, si i-a cerut sa respecte statul de drept si sa lucreze pragmatic, pe cat posibil, cu Guvernul.

"Am trecut in vedere mai multe scenarii diferite, dar am discutat cu el (Traian Basescu - n. red.) si scenariul in care s-ar putea intoarce, daca statul de drept si procesul democratic ii decid revenirea, si i-am cerut - asa cum am cerut tuturor - sa respecte statul de drept si sa lucreze pragmatic, pe cat posibil, cu Guvernul", a spus Gordon, la o intalnire cu cativa jurnalisti romani, al carei transcript a fost publicat pe website-ul Departamentului de Stat.

Gordon a admis ca nu se asteapta ca rivalii politici sa devina cei mai buni prieteni, insa acestia trebuie sa colaboreze in cadrul structurilor constitutionale.

"Nimeni nu se asteapta ca acesti rivali politici sa devina cei mai buni prieteni si sa formeze coalitii si sa lucreze impreuna cu bucurie, insa ne asteptam ca ei sa lucreze in cadrul structurilor constitutionale si sa colaboreze in interesul cetatenilor tarii si in sensul parteneriatului nostru", a detaliat emisarul american.

In acest sens, Philip Gordon le-a spus liderilor romani ca sunt cateva proiecte in care pot colabora fara a implica politicul, cum ar fi refacerea economiei, parteneriatul cu SUA si scutul antiracheta si securitatea energetica.

"Asa ca le-am amintit ca noi, in tara noastra, avem cateodata coabitare, cand liderii ramurii executive si liderii legislativului nu sunt mereu cei mai buni prieteni, cu acelasi program, insa colaboram in cadrul structurilor constitutionale si asta l-am incurajat si pe el sa faca daca se intoarce ca presedinte", a spus Gordon.

Raspunzand speculatiilor cu privire la scopul venirii sale in Romania, Gordon a explicat ca SUA sunt preocupate atat de sanatatea democratiei intr-un stat membru NATO, cat si de poporul roman si parteneriatul strategic.

"Sigur ca ne pasa de starea de sanatate a democratiei intr-un important aliat NATO, nu doar de dragul poporului, ci si de dragul parteneriatului nostru. Este strategic plasat, sunt o multime de chestiuni energetice in regiune, de mediu, de trafic, ati mentionat cativa vecini importanti - Rusia si Turcia, nu foarte deparet de Orientul Mijlociu, de refugiati - asa ca sigur ca plasam (Romania - n.red.) intr-un context mai larg si dorim un partener sanatos, puternic, prosper, democratic, care sa ne ajute sa facem fata provocarilor cu care ne confruntam in intreaga lume", a explicat asistentul secretarului american de Stat pe probleme privind Europa si Eurasia.

"De asemenea, vreau sa subliniez, asa cum le-am spus si liderilor cu care am avut discutii, nu luam partea nimanui si nu suntem aici pentru a sustine un partid sau un lider in defavoarea altuia - suntem aici sa sustinem principiile comune si institutiile democratice si respectul pentru institutiile democratice", a subliniat diplomatul.

George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Traian Basescu mesaj Philip Gordon, #Philip Gordon discutii Basescu , #Victor Ponta