Ce conditii pune Basescu ca sa valideze Guvernul Ponta 3

Marti, 04 Martie 2014, ora 21:11
4835 citiri
Ce conditii pune Basescu ca sa valideze Guvernul Ponta 3
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, dupa ce Guvernul Ponta III a primit votul in Parlament, ca va semna decretele de numire a noilor ministrii doar dupa ce vor fi indeplinite toate conditiile.

"Azi s-a adoptat hotararea de numire a unui numar de ministri, punctul meu de vedere e ca voi respecta deciziile anterioare ale CCR si voi numi toti ministrii cand conditiile vor fi indeplinite.

Ceea ce am solicitat, avand in vedere schimbarea extrem de importanta a structurii Guvernului, a fost sa existe un program de guvernare care sa reflecte noua realitate politica a Guvernului precum si protocoalele convenite intre partenerii din noua majoritate", a spus seful statului.

Guvernul Ponta 3: Ponta nu s-a inteles cu Basescu. Se mai duce si maine la Cotroceni

Traian Basescu a mentionat ca, asa cum vede el problema, exista doua solutii. Prima ar fi asteptarea unei solutii la intampinarea facuta de PDL si PMP la Curtea Constitutionala.

"Ei au avut numarul de semnaturi cu care au depus la secretariatul CCR o intampinare legata de continutul hotararii, din pacate nu stiu ce contine acel document. Pot intui ca e vorba de aceeasi problema a legitimitatii Guvernului pe un program de guvernare aprobat de Parlament atunci cand USL era o realitate politica. De altfel, comportamentul fostului copresedinte al USL (Crin Antonescu - n.red.) demonstreaza ca alianta nu mai exista", a precizat Traian Basescu.

PDL va depune o sesizare la CCR impotriva Guvernului. Blaga: Avem deja semnaturile

Crin Antonescu a anuntat, marti, ca demisioneaza din functia de presedinte al Senatului, dupa un schimb acid de replici cu premierul Victor Ponta.

Antonescu anunta ca demisioneaza de la sefia Senatului, dupa o cearta cu Ponta in Parlament

Care ar fi solutia mai rapida

De asemenea, seful statului a precizat ca exista o cale mai rapida ca noul Guvern sa fie legitim.

"Al doilea considerent e legat de nevoia existentei acestui nou program de guvernare, am discutat cu Ponta si sper ca in perioada urmatoare sa dea o solutie, cea constitutionala, a asumarii raspunderii a actualului Guvern pe un nou program de guvernare care sa reflecte noile aliante politice", a spus Traian Basescu, referindu-se la intrarea la guvernare a celor din UDMR.

"Cred ca e o solutie foarte rapida, pe care i-am si propus-o premierului, nu stiu cand va stabili CCR un termen, nici n-ai cu cine sa vorbesti acolo la ora asta, probabil maine se va da un termen, dar cea mai rapida solutie e de a adopta maine (miercuri, in sedinta de Guvern - n.red.) un nou program de guvernare in Guvern, cu care premierul si Guvernul sa-si asume raspundarea in Parlament si eu va asigur ca in momentul in care programul de guvernare ar fi asumat, nu voi ezita sa semnez decretele de instalare a noilor ministri.

E adevarat ca si pe programul de guvernare se pot depune motinuni de cenzura, dar nu vad ce ar putea sa fie acolo atat de grav incat sa incalce Constitutia, as exclude posibilitatea ca adoptarea programului de guvernare in Parlament sa mai fie o problema depunerea unei motiuni de cenzura, asa am avea foarte rapid un Guvern. Ma voi intalni cu Ponta ori de cate ori e nevoie", a punctat Traian Basescu.

Ce vrea sa vada Basescu in noul program de Guvernare

Presedintele a precizat ca nu suntem la nivelul la care "sa credem fara sa cercetam".

"Vreau sa vad ca ajunge in Parlament noul program de guvernare si e adoptat. E suficient ca exista modificari odata cu aducerea UDMR la Putere, dar programul e in mod real depasit si din punct de vedere al faptelor. Imi doresc mult sa fie un Guvern care sa aiba un nivel de legitimitate acceptabil. In program Trebuie trecute si chestiunile cu prevedere la pavilionul secuiesc, UMF pentru ca unele lucruri nu sunt acoperite, raportandu-ne la realitatea de azi", a punctat Traian Basescu.

Acordul semnat de PSD, UNPR si PC cu UDMR prevede, la articolul 9, faptul ca partile vor sustine o initiativa legislativa care sa reglementeze cadrul legal cu privire la posibilitatea autoritatilor locale de a arbora steaguri proprii pe institutii, pe langa cel al Uniunii Europene si al Romaniei.

Documentul mai prevede continuarea lucrarilor la Autostrada Transivania, tronsoanele de la Campia Turzii la Targu Mures si solutii pentru continuarea lucrarilor de la Gilau la Oradea, dar si promovarea in Parlament a unor legi de introducere a sistemului after-school si a mesei calde pentru elevi.

Ce prevede acordul USD-UDMR: Maghiarii au cerut steaguri proprii pe institutiile publice

Pentru sustinerea autoritatilor locale, partile convin continuarea procesului de descentralizare, dar si asigurarea resurselor financiare necesare pentru bugetele locale in vederea functionarii eficiente a administratiei publice locale.

n domeniul legislatiei electorale, se vor elabora acte normative in materie electorala si se vor integra intr-un cod electoral care sa genereze predictibilitate si care sa asigure un cadru unitar de competitie pentru partidele politice, conform acordului.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#Basescu Guvern Ponta 3 , #Victor Ponta