Ce conditii pune Basescu ca sa valideze Guvernul Ponta 3

Marti, 04 Martie 2014, ora 21:11
4847 citiri
Ce conditii pune Basescu ca sa valideze Guvernul Ponta 3
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, dupa ce Guvernul Ponta III a primit votul in Parlament, ca va semna decretele de numire a noilor ministrii doar dupa ce vor fi indeplinite toate conditiile.

"Azi s-a adoptat hotararea de numire a unui numar de ministri, punctul meu de vedere e ca voi respecta deciziile anterioare ale CCR si voi numi toti ministrii cand conditiile vor fi indeplinite.

Ceea ce am solicitat, avand in vedere schimbarea extrem de importanta a structurii Guvernului, a fost sa existe un program de guvernare care sa reflecte noua realitate politica a Guvernului precum si protocoalele convenite intre partenerii din noua majoritate", a spus seful statului.

Guvernul Ponta 3: Ponta nu s-a inteles cu Basescu. Se mai duce si maine la Cotroceni

Traian Basescu a mentionat ca, asa cum vede el problema, exista doua solutii. Prima ar fi asteptarea unei solutii la intampinarea facuta de PDL si PMP la Curtea Constitutionala.

"Ei au avut numarul de semnaturi cu care au depus la secretariatul CCR o intampinare legata de continutul hotararii, din pacate nu stiu ce contine acel document. Pot intui ca e vorba de aceeasi problema a legitimitatii Guvernului pe un program de guvernare aprobat de Parlament atunci cand USL era o realitate politica. De altfel, comportamentul fostului copresedinte al USL (Crin Antonescu - n.red.) demonstreaza ca alianta nu mai exista", a precizat Traian Basescu.

PDL va depune o sesizare la CCR impotriva Guvernului. Blaga: Avem deja semnaturile

Crin Antonescu a anuntat, marti, ca demisioneaza din functia de presedinte al Senatului, dupa un schimb acid de replici cu premierul Victor Ponta.

Antonescu anunta ca demisioneaza de la sefia Senatului, dupa o cearta cu Ponta in Parlament

Care ar fi solutia mai rapida

De asemenea, seful statului a precizat ca exista o cale mai rapida ca noul Guvern sa fie legitim.

"Al doilea considerent e legat de nevoia existentei acestui nou program de guvernare, am discutat cu Ponta si sper ca in perioada urmatoare sa dea o solutie, cea constitutionala, a asumarii raspunderii a actualului Guvern pe un nou program de guvernare care sa reflecte noile aliante politice", a spus Traian Basescu, referindu-se la intrarea la guvernare a celor din UDMR.

"Cred ca e o solutie foarte rapida, pe care i-am si propus-o premierului, nu stiu cand va stabili CCR un termen, nici n-ai cu cine sa vorbesti acolo la ora asta, probabil maine se va da un termen, dar cea mai rapida solutie e de a adopta maine (miercuri, in sedinta de Guvern - n.red.) un nou program de guvernare in Guvern, cu care premierul si Guvernul sa-si asume raspundarea in Parlament si eu va asigur ca in momentul in care programul de guvernare ar fi asumat, nu voi ezita sa semnez decretele de instalare a noilor ministri.

E adevarat ca si pe programul de guvernare se pot depune motinuni de cenzura, dar nu vad ce ar putea sa fie acolo atat de grav incat sa incalce Constitutia, as exclude posibilitatea ca adoptarea programului de guvernare in Parlament sa mai fie o problema depunerea unei motiuni de cenzura, asa am avea foarte rapid un Guvern. Ma voi intalni cu Ponta ori de cate ori e nevoie", a punctat Traian Basescu.

Ce vrea sa vada Basescu in noul program de Guvernare

Presedintele a precizat ca nu suntem la nivelul la care "sa credem fara sa cercetam".

"Vreau sa vad ca ajunge in Parlament noul program de guvernare si e adoptat. E suficient ca exista modificari odata cu aducerea UDMR la Putere, dar programul e in mod real depasit si din punct de vedere al faptelor. Imi doresc mult sa fie un Guvern care sa aiba un nivel de legitimitate acceptabil. In program Trebuie trecute si chestiunile cu prevedere la pavilionul secuiesc, UMF pentru ca unele lucruri nu sunt acoperite, raportandu-ne la realitatea de azi", a punctat Traian Basescu.

Acordul semnat de PSD, UNPR si PC cu UDMR prevede, la articolul 9, faptul ca partile vor sustine o initiativa legislativa care sa reglementeze cadrul legal cu privire la posibilitatea autoritatilor locale de a arbora steaguri proprii pe institutii, pe langa cel al Uniunii Europene si al Romaniei.

Documentul mai prevede continuarea lucrarilor la Autostrada Transivania, tronsoanele de la Campia Turzii la Targu Mures si solutii pentru continuarea lucrarilor de la Gilau la Oradea, dar si promovarea in Parlament a unor legi de introducere a sistemului after-school si a mesei calde pentru elevi.

Ce prevede acordul USD-UDMR: Maghiarii au cerut steaguri proprii pe institutiile publice

Pentru sustinerea autoritatilor locale, partile convin continuarea procesului de descentralizare, dar si asigurarea resurselor financiare necesare pentru bugetele locale in vederea functionarii eficiente a administratiei publice locale.

n domeniul legislatiei electorale, se vor elabora acte normative in materie electorala si se vor integra intr-un cod electoral care sa genereze predictibilitate si care sa asigure un cadru unitar de competitie pentru partidele politice, conform acordului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri...
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat că nu se va retrage din cursa pentru primăria Capitalei, în ciuda faptului că zilnic este "retras" de...
#Basescu Guvern Ponta 3 , #Victor Ponta
Comentarii