Ce glont de argint are Basescu pentru Ponta? (Opinii)

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 19:11
12832 citiri
Ce glont de argint are Basescu pentru Ponta? (Opinii)

"O broscuta mai inghiti, nu si un porc", spunea Traian Basescu despre o alta nominalizare ca premier a lui Victor Ponta.

Duritatea afirmatiei m-a surprins, chiar daca sunt obisnuit cu duritatea lui Traian Basescu. Am putut sa inteleg doar ca nu-l va numi in veci premier pe Victor Ponta, desi n-a spus-o cu subiect si predicat.

In regula, inseamna ca vrea sa-l numeasca pe altul. Dar pe cine? Pe ce se bazeaza Traian Basescu, dincolo de vointa sa si de antipatia profunda pe care i-o poarta lui Victor Ponta si de vointa sa? In regula, am inteles ca numirea premierului e prerogativa presedintelui si sunt de acord cu asta, dar cum sa numesti un premier pe care nu-l doreste o solida majoritate parlamentara? Cum sa iesi dintr-o asemenea incurcatura politica?

Se va baza Basescu pe faptul ca USL nu va risca o noua suspendare sau ca ea nu se va putea produce, din motive tehnice, intrucat nu vor mai recurge la ordonante de urgenta cu efect de suspendare a unor prevederi constitutionale? Pe faptul ca o noua suspendare acum va fi greu de digerat, si pentru populatie, si pentru Occident?

Chiar si asa, e foarte-foarte greu sa-l scoata din joc pe Ponta, asta fiindca nu are alte optiuni. Nu vad niciun om care sa aiba curajul sa accepte mandatul de premier dat de Traian Basescu, daramite sa mai aiba si o sansa de a trece de un Parlament dominat de USL. Din simplul motiv ca nimeni, niciun uselist, nu si-ar risca acum cariera politica pentru a trece de partea lui Basescu. Nu ar avea de ce. In Parlament, Basescu nu mai are niciun atu.

Presedintele stie asta. Atunci, se bazeaza pe un motiv mai serios? Are ceva extrem de palpabil Traian Basescu in privinta lui Ponta, despre care nu stim? Ceva din trecutul lui, mai serios decat plagiatul? E greu, foarte greu de crezut, dar nu imposibil. Chiar si asa, ar trebui sa fie foarte grav pentru ca USL sa renunte. Nu cred ca e asta.

Tragi? Nu, negociez

Se prea poate ca pentru Basescu glontul de argint sa nu fie numirea premierului. In cele din urma, si el poate sa-si dea seama ce razboi ar iesi cu un alt premier.

O miscare posibila din partea lui Basescu nu e sa evite sa-l numeasca premier pe Victor Ponta, ci sa amane numirea lui pana la un moment? Pana cand ce? Pana cand, eventual, Victor Ponta ofera garantii. Garantii publice sau garantii negociate. Si sunt multe de negociat, de la vreun gest politic la vreo numire. Poate a ministrului Justitiei, cel care trebuie sa numeasca, la randul sau, cativa oameni foarte importanti - procurorii sefi de la DNA sau Parchetul General.

Asa ca despre asta vorbim - fie iese 'kompromat-ul" despre Victor Ponta, fie Traian Basescu va trebui sa inghita porcul. Ori suspendarea. Se va juca tare de tot dupa alegeri.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...
Comentarii
Valentin78
rank 5
meandrele concretului
rank 5
Garanții din partea domnului Ponta! Nici marele Constantin Tanase