Ce glont de argint are Basescu pentru Ponta? (Opinii)

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 19:11
13029 citiri
Ce glont de argint are Basescu pentru Ponta? (Opinii)

"O broscuta mai inghiti, nu si un porc", spunea Traian Basescu despre o alta nominalizare ca premier a lui Victor Ponta.

Duritatea afirmatiei m-a surprins, chiar daca sunt obisnuit cu duritatea lui Traian Basescu. Am putut sa inteleg doar ca nu-l va numi in veci premier pe Victor Ponta, desi n-a spus-o cu subiect si predicat.

In regula, inseamna ca vrea sa-l numeasca pe altul. Dar pe cine? Pe ce se bazeaza Traian Basescu, dincolo de vointa sa si de antipatia profunda pe care i-o poarta lui Victor Ponta si de vointa sa? In regula, am inteles ca numirea premierului e prerogativa presedintelui si sunt de acord cu asta, dar cum sa numesti un premier pe care nu-l doreste o solida majoritate parlamentara? Cum sa iesi dintr-o asemenea incurcatura politica?

Se va baza Basescu pe faptul ca USL nu va risca o noua suspendare sau ca ea nu se va putea produce, din motive tehnice, intrucat nu vor mai recurge la ordonante de urgenta cu efect de suspendare a unor prevederi constitutionale? Pe faptul ca o noua suspendare acum va fi greu de digerat, si pentru populatie, si pentru Occident?

Chiar si asa, e foarte-foarte greu sa-l scoata din joc pe Ponta, asta fiindca nu are alte optiuni. Nu vad niciun om care sa aiba curajul sa accepte mandatul de premier dat de Traian Basescu, daramite sa mai aiba si o sansa de a trece de un Parlament dominat de USL. Din simplul motiv ca nimeni, niciun uselist, nu si-ar risca acum cariera politica pentru a trece de partea lui Basescu. Nu ar avea de ce. In Parlament, Basescu nu mai are niciun atu.

Presedintele stie asta. Atunci, se bazeaza pe un motiv mai serios? Are ceva extrem de palpabil Traian Basescu in privinta lui Ponta, despre care nu stim? Ceva din trecutul lui, mai serios decat plagiatul? E greu, foarte greu de crezut, dar nu imposibil. Chiar si asa, ar trebui sa fie foarte grav pentru ca USL sa renunte. Nu cred ca e asta.

Tragi? Nu, negociez

Se prea poate ca pentru Basescu glontul de argint sa nu fie numirea premierului. In cele din urma, si el poate sa-si dea seama ce razboi ar iesi cu un alt premier.

O miscare posibila din partea lui Basescu nu e sa evite sa-l numeasca premier pe Victor Ponta, ci sa amane numirea lui pana la un moment? Pana cand ce? Pana cand, eventual, Victor Ponta ofera garantii. Garantii publice sau garantii negociate. Si sunt multe de negociat, de la vreun gest politic la vreo numire. Poate a ministrului Justitiei, cel care trebuie sa numeasca, la randul sau, cativa oameni foarte importanti - procurorii sefi de la DNA sau Parchetul General.

Asa ca despre asta vorbim - fie iese 'kompromat-ul" despre Victor Ponta, fie Traian Basescu va trebui sa inghita porcul. Ori suspendarea. Se va juca tare de tot dupa alegeri.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...
Comentarii
Poza Valentin78
Valentin78
rank 5
Poza meandrele concretului
meandrele concretului
rank 5
Garanții din partea domnului Ponta! Nici marele Constantin Tanase