Coabitare cu nabadai (Opinii)

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 16:46
296 citiri
Coabitare cu nabadai (Opinii)

Titlul acesta a devenit o adevarata fobie pentru jurnalisti, comentatori si politicienii insisi. Daca vreti sa va convingeti, n-aveti decat sa dati search pe unul din motoarele de cautare: aproape ca nu e jurnalist de renume, nici comentator la televizor, darmite specialist in stiinte politice care sa nu-l fi folosit.

Pentru bloggeri, forumisti, internauti... sintagma din titlu reprezinta un fel de parola de acces in lumea celor ce se ascund dupa nickname.

O familie pusa pe hartag

E clar. Fiind o constructie metaforic-bombastica, atrage privirile ca un magnet. Dar ambii termeni sunt nepotriviti pentru subiectul in discutie: primul se refera la situatia din Franta, cand presedintele este de alta coloratura politica decat majoritatea, desi "cohabitation" este imprumutat din dreptul familial unde desemneaza convietuirea, adesea fara acte de stare civila, a doua persoane.

Cel de-al doilea, "nabadai", este un termen romanesc neaos care face cariera jurnalistica de multa vreme, exprimand hachitele, capriciile, mofturile, sucirile, razgandirile, nevricalele, tradarile, spiritul certaret si revansard, atat de prezente in manifestarile actorilor nostri politici. Asadar, motive suficiente pentru ca astfel de titluri sa atraga atentia si, bineinteles, ratingul, like-urile.

Cuvinte cu lipici

Insa, cu toate ca este repetat pana la plictis si enervare, titlul continua sa seduca, devenind un fel de bun de larg consum. Poate datorita faptului ca, in romana, semnificatia "coabitarii" se apropie de "concubinaj". In plus, seduce pentru ca faptele de acest tip se incapataneaza sa nu dispara in negura vremii, nici din viata publica, nici din cea politica.

Nu altceva va sa zica recenta intorsatura luata de politica noastra la varf: nemultumit de felul cum este alcatuit bugetul, presedintele nu a "vrut" sa semneze memorandumul cu FMI, ceea ce atrage consecinte greu de calculat si pentru Executivul Ponta, si pentru Romania. Ca dovada ca uneori miza razboiului politic al guvernantilor cu ei insisi nu mai tine cont si de interesele guvernatilor.

Ii seaca dragostea de popor

Culmea e ca ambele decizii politice sunt construite pe baza aceluiasi argument populist: a Cotrocenilor, sa nu aiba de suferit bietul popor roman, a Palatului Victoria sa existe bani de autostrazi, deci sa-i fie bine poporului. Ceea ce devine suparator. De pierdut pierde insa numai poporul: prin scumpirea combustibililor auto pierde 7 eurocenti la litru, iar prin cresterea dobanzilor la creditele luate de guvern inca nu se poate estima. De imaginea politicienilor romani in lume nu mai zicem.

Intalnirea de marti la ora 17 nu a rezolvat nimic si consecinta fireasca va fi ca vom plati in plus si acciza la benzina, si scumpirea imprumuturilor pe piata creditelor, si diminuarea increderii in mediul de afaceri... iar de raspuns, ca de fiecare data, nu va raspunde nimeni.

Decizie proasta, urmari pe masura

Iata de ce titlul de mai sus nu a putut fi evitat. Fiindca aici nu mai e vorba de batalie politica pentru un bine tot mai ipotetic al cetatenilor, ci de decizii politice ale caror consecinte nu au fost luate in calcul. Or asta nu se poate numi nicidecum buna guvernare, ci lupta desarta, capricii si jocuri politice de suma nula, adica nabadai.

De ce se intampla atat de des aceste lucruri? Fiindca la varful politicii romanesti lucrul in echipa, parteneriatul, inclusiv cu societatea civila, reprezinta doar idei si intentii luate mereu in bascalie. Mai fiecare actant politic nutreste un singur gand: cum sa-si anihileze adversarul politic ca sa-si impuna propria vointa. In rest, poporul este invocat de fiecare data ca moneda de schimb de catre un centru de putere sau altul.

N-ar fi rau sa fie bine

Insa actuala Constitutie este construita tocmai pe altfel de coordonate: echilibrul, colaborarea intre cele trei puteri ale statului, nu concurenta, respectul intre varfurile politice fara a se inventa pacte de coabitare, lucrul in echipa, functionarea corecta a principiului reprezentativitatii... Vorbe clamate in van de atata amar de vreme.

Din pacate, parazitand spatiul public romanesc, frecventa sintagmei "coabitare cu nabadai" demonstreaza pana la urma penuria de mijloace si idei a confruntarilor noastre politice cu tot cu abordarile din presa si saracia vocabularului de specialitate.

Citeste si:
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreşedintele PNL Alexandru Muraru a declarat marți, 27 septembrie, că liberalii nu vor negocia sau colabora la guvernare cu partide extremiste și a transmis că nu vor exista negocieri...
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Ludovic Orban a declarat marți, 27 septembrie, că Florin Cîţu nu mai poate fi desemnat din nou premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în cazul în care trece moţiunea de cenzură....
Sursa: Ziare.com