Circ made in Romania, cu presedintele "mafiot" si premierul "profund corupt" (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 23:28
8875 citiri
Circ made in Romania, cu presedintele "mafiot" si premierul "profund corupt" (Opinii)

Vrem circ? Avem circ! Cat nu putem duce. Presedintele "mafiot" si premierul "profund corupt", potrivit caracterizarilor reciproce, se incaiera de se inrosesc ecranele. "Sange pe pereti", "bomba nucleara", publicul fiecaruia e in delir, fierbe Facebook.

Dintr-un personaj politic de rang secund, Gabriela Firea a devenit vedeta cu ajutorul neprecupetit al lui Traian Basescu. Nimic nu functioneaza mai bine ca victimizarea.

Presedintele, de la tribuna oficiala a Presedintiei Romaniei, cu steagul Romaniei si al UE in spate, face referiri la viata personala a unui alt capitan de nava care nu prea isi petrecea concediile cu familia. De asta se poate ca d-na Firea sa nu-si mai gaseasca intr-o seara sotul acasa.

Si tot de la tribuna Presedintiei Romaniei, Traian Basescu face referiri la ghinionul pe care Gabriela Firea, vaduva dupa primul sot, l-ar purta barbatilor.

Victor Ponta il acuza pe presedinte ca este tata denaturat. Asta dupa ce si-a facut bagajele si, gest absolut fara precedent, s-a mutat intr-o unitate militara, ca un premier in vreme de razboi sau ca unul care a pierdut complet lucrurile din mana.

Ne distram, asa-i? Se revarsa galeti de insulte si, poate, calomnii, nimeni nu mai are timp sa verifice. Presedintia a devenit coverta, Palatul Victoria o corabie in deriva. Staruri de rubrica mondena sunt mari vedete politice ale momentului. Si o tabara si cealalta sunt mobilizate la maximum de acest razboi sangeros in declaratii.

Intre timp, Romania merge inainte. Lucrurile cu adevarat importante, e just nu atat de importante ca viata amoroasa a capitanului de nava Florentin Pandele, se desfasoara nestingherite in maxima discretie.

Avocatul Poporului a fost politizat cu acte in regula prin numirea acolo a unui, pana ieri, senator PNL. Seful Directiei de Informatii a Armatei va fi numit de premier, la fel cum este numit si seful DGIPI si, dupa cum corect spune deputatul liberal George Scutaru, intreaga arhitectura de securitate a tarii se schimba.

Dar cine sa se ocupe de aceste detalii? Poate NATO sa aiba o problema, doar pentru ca inca nu au aflat cine este dl Pandele, ca altfel...

Dar coabitarea, draga de coabitare, merge inainte ca doar n-o sa se impiedice ea in doua smetii intre presedintele "mafiot" si premierul "profund corupt". "Pentru limbajul public nu rupem acordul", spune Traian Basescu. Ar fi si pacat, am vazut doar ce bine functioneaza el, chiar si pe cuvant de onoare, in chestiuni esentiale: trocul pe procurori, investirea Guvernului, legea energiei etc.

Dar cea mai mare nenorocire este ca dincolo de amatorii de spectacol si lupte la bustul gol in noroi, minoritari dupa cum arata sondajele de opinie, majoritatea romanilor se retrage in tacere si pasivitate. O majoritate care ar putea deveni tot mai consistenta pe masura ce spectacolul devine mai grobian.

Exista o majoritate tot mai consistenta a romanilor care nu mai suporta degradarea discursului public, nu mai suporta aruncarea in derizoriu a institutiilor fundamentele ale statului prin declaratii, conduse de oameni care nu reusesc sa faca saltul de la oameni politici damboviteni la oameni de stat.

Veti spune poate ca reactia trebuie sa fie pe masura atacului. Eu nu cred asta. Eu nu cred ca standardul de la cele mai inalte pozitii din statul roman trebuie stabilit in functie de adversar, ci in functie de exigentele institutiei reprezentate. Institutia nu trebuie coborata la nivelul unui individ, oricine ar fi el. Ea trebuie sa ramana la nivel de reper al societatii. Asta e in fisa postului unui presedinte sau premier, indiferent cum se numeste el, ce interese electorale are sau ce frustrari a acumulat in lupta politica.

Si propun o tema de meditatie pentru cei care cred ca scopul anihiliarii adversarului scuza orice mijloace, inclusiv coborararea in mocirla: oare aceasta misiune are sanse de reusita mai mari cu ajutorul electoratului inca activ, care isi urmeaza idolul fara exigente, dar care este minoritar, sau mobilizand electroatul pasiv, care nu mai suporta degradarea discursului public si asteapta, cred, autentici oameni de stat care sa puna respectul pentru institutii deasupra propriilor afecte?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ponta Basescu coabitare, #Basescu Firea Nana, #Ponta birou sediu MApN , #Victor Ponta