Der Spiegel, despre Romania: Lupta pentru putere intre doua clici politice

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 10:07
4049 citiri
Der Spiegel, despre Romania: Lupta pentru putere intre doua clici politice
Foto: Arhiva

Lupta dintre premierul roman Victor Ponta, puternic criticat pentru atacul sau politic impotriva sefului statului si presedintele suspendat Traian Basescu - "care nu este nici el un inger" - reprezinta, in continuare, subiect de dezbatere in presa internationala, care scrie despre "lupta pentru putere intre doua clici politice".

"Prim-ministrul roman este un politician calm. Chiar si atunci cand se confrunta cu cele mai dificile si ostile intrebari din partea jurnalistilor, nu-si pierde cumpatul. Raspunsurile premierului de 39 de ani sunt retinute, oficialul clipseste des si zambeste larg", il portetrizeaza Der Spiegel pe Victor Ponta.

Totusi, adauga jurnalistii, in ultimele saptamani a folosit epitete dure pentru a-l caracteriza pe Basescu: scorpion care vrea sa ucida tot ce-i sta in cale, cel mai mare mincinos din istorie etc.

Jurnalistii prezinta o scurta biografie a politicianului roman, mentiond totodata si acuzatiile de plagiat care planeaza asupra sa, dar si scandalul legat de masterul din Catania.

Der Spiegel o citeaza pe Laura Stefan, expert anticoruptie, care a catalogat evolutiile politice din ultimele saptamani drept o "lovitura de stat".

Oficialii Comisiei Europene vor prezenta, miercuri, raportul pe justitie pentru Romania si Bulgaria, documente elaborate in cadrul MCV. Raportul va include o analiza detaliata a progreselor inregistrate de Romania in reforma justitiei si combaterea coruptiei, in cei cinci ani de la integrarea in UE.

Expert anticoruptie: Nu suntem stat totalitar, in care tragi cu tunul de 15 ori pana nimeresti omul

Laura Stefan se asteapta ca in raport sa se regaseasca avertismentele transmie, saptamana trecuta, Romaniei de catre oficialii europeni. Stefan atrage atentia ca problemele de pe scena politica din Romania nu afecteaza doar tara noastra, iar evenimentele recente trebui sa fie un semnal clar pentru toti cei care opun statului de drept.

Chiar si in Romania post-comunista, adauga Der Spiegel, eforturile lui Ponta de a monopoliza puterea sunt fara precedent. Lupta intre Traian Basescu si Victor Ponta a inceput atunci cand CCR a decis ca Basescu trebuie sa participe la Consiliul European, insa premierul a ignorat decizia si a participat la summit.

Jurnalistii continua cu o trecere in revista a deciziilor controversate luate de Guvernul Pota: a inlocuit sefii celor doua camere parlamentare, folosidu-se "de proceduri discutabile", Monitorul Oficial a fost plasat sub controlul Guvernului, ca sa monitorizeze mai bine publicarea legilor si, astfel, momentul intrarii lor in vigoare, a desfiintat Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor dupa ce a decis ca Ponta a plagiat, a emis o ordonanta de urgenta prin care restrange drepturile CCR.

Jurnalistii adauga ca Parlamentul a initiat procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu, desi CCR a precizat ca acesta nu a incalcat grav Constitutia.

"Guvernarea prin ordonante de urgenta este o practica destul de comuna in Romania, criticata indelung de UE. (...) In plus, multi politicieni din Romania evita pierderea puterii prin schimbarea periodica a partidului din care fac parte. De altfel, in acest mod a reusit si Ponta sa isi asigure majoritatea parlamentara", adauga Der Spiegel.

"Ne confruntam cu o lupta intre doua clici. Nicio tabara nu are legitimitate, insa sunt pregatiti sa lupte pana la capat pentru a-si pastra puterea. Ponta si echipa sa au atacat statul de drept rapid si cu forta. Tabara lui Basescu a facut acelasi lucru, insa mai lent", a declarat analistul Ovidiu Pecican.

USL-ul, alianta lui Ponta, precizeaza jurnalistii germani, este populata de un numar ingrijorator de politicieni si oameni de afaceri importanti, care sunt suspectati de coruptie: Dan Voiculescu, liderul Partidul Conservator, "nesemnificativ insa in USL", "este un fost colaborator al Securitatii si a avut un rol important in spirjinirea fostului dictator Nicolae Ceausescu de a achizitiona valuta. Acum, este patronul unui trust de presa si totodata unul din cei mai bogati oameni din Romania".

Jurnalistii mentioneaza si faptul ca fostul premier, social-democratul Adrian Nastase, a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru fapte de coruptie.

"Condamnarea sa a fost insa un semnal clar: daca cineva de nivelul sau poate fi aruncat in inchisoare, atunci i se poate intampla oricui", a mai precizat Laura Stefan. Totusi, adauga Der Spiegel, mai multe voci au avertizat ca Basescu se afla in spatele condamnarii lui Natase, subliniind ca si in PDL exista oameni asupra carora planeaza acuzatii de coruptie.

Avand in vedere miza mare care este in joc, poate lupta brutala pentru puterea din Romania nu este surprinzatoare, conchide Der Spiegel.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#lupta putere ponta Basescu, #lupta putere clica politica, #referendum suspendare der spiegel, #referendum demitere Basescu USL , #Victor Ponta
Comentarii