Financial Times: Lupta pentru putere pastreaza Romania in centrul atentiei

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:50
2932 citiri
Financial Times: Lupta pentru putere pastreaza Romania in centrul atentiei
Foto: presidency.ro (Arhiva)

Consecintele alegerilor parlamentare din Romania se traduc in principal in razboiul care continua intre premierul Ponta si presedintele Basescu, in lupta pentru DNA si in schimbarea Constitutiei, care ar putea reprezenta un alt motiv pentru suspendarea presedintelui. In plus, situatia din Romania este comparata cu cea din Georgia, de catre Financial Times.

L-a numit "mincinos" si a spus ca nu il va numi niciodata premier. Cu toate acestea, Traian Basescu l-a desemnat din nou pe acerbul sau dusman politic in functia de prim-ministru, in aceasta saptaamna, inclinandu-se in fata inevitabilului, dupa ce alianta liberal-socialista a lui Victor Ponta a castigat zdrobitor la alegerile din 9 decembrie, se arata in articolul Financial Times.

Financial Times: Premierul Romaniei ii cere presedintelui sa previna criza

Decizia presedintelui a dus la evitarea pericolului pe termen scurt a crizei constitutionale in statul balcanic de 19 milioane de locuitori. Insa aceasta ar putea duce la un nou conflict politic in a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, unde semnalele de alarma au sunat dupa ce tabara premierului a incercat sa il demita pe presedinte, in iulie, arata cotidianul citat.

Situatia din Romania, comparata cu cea din Georgia

Cu toate ca probabil nu va fi acelasi val de arestari, Romania s-ar putea confrunta cu o noua lupta pentru putere, similara cele dintre premierul georgian Bidzina Ivanishvili si actualul presedinte, Mikhail Saakashvili, despre care se spune ca este prieten al lui Traian Basescu.

Indiferent cum se va finaliza batalia pentru putere, majoritatea de doua treimi castigata de alianta lui Ponta este un punct de cotitura pentru Romania. Cu doar unul din sase alegatori care au votat pentru alianta de centru-dreapta a lui Basescu, alegerile au reprezentat un vot decisiv de protest la adresa presedintelui si masurilor de austeritate pentru care acesta a militat, fiind printre cele mai dure din Europa, aminteste jurnalistul FT.

Cu toate ca premierul a spus ca nu planuieste o noua suspendare a presedintelui, este de asteptat sa incerce sa-si rezolve cearta cu Basescu, o data pentru totdeauna. Calea va fi, de data aceasta, schimbarea Constitutiei, pentru a reduce puterile presedintelui si pentru a face Romania o republica mai mult parlamentara, similara cu ceea ce incearca noua guvernare din Georgia cu presedintele Saakashvili.

In sine, acest lucru ar putea sa nu fie un lucru rau, actualul sistem semiprezidential fiind din ce in ce mai slab.

Urmatoarea tinta: Schimbarea Constitutiei

Insa alianta de guvernare a sugerat ca vrea sa dea Parlamentului dreptul de a trece peste deciziile Curtii Constitutionale - un drept pe care a incercat sa il revendice in timpul crizei din vara, provocata de suspendarea presedintelui, generand critici internationale, subliniaza FT.

Daca insa presedintele refuza sa accepte puteri reduse, inainte de finalul mandatului sau, in 2014, analistii speculeaza ca Basescu s-ar putea confrunta cu alte eforturi de a-l suspenda. De aceasta data, insa, este posibil ca acestea sa aiba succes.

Romania ramane in centrul atentiei SUA si UE

O a doua consecinta a alegerilor parlamentare, de care se tem atat sustinatorii lui Traian Basescu, cat si multi observatori independenti ai situatiei coruptiei, este reprezentata de incercarile Guvernului de a-si pune propriii oameni la conducerea organismelor anti-coruptie, precum Directia Nationala Anticoruptie.

Grupul lui Ponta sustine ca astfel de organisme, instituite la cererea Uniunii Europene, au fost folosite gresit de tabara Basescu impotriva sa. Fostul premier si mentorul politic al lui Victor Ponta, Adrian Nastase, un alt adversar al lui Traian Basescu, a fost inchis pentru o perioada de doi ani, in luna iunie, mai scrie FT.

Sustinatorii organismelor anti-coruptie sustin ca acestea au inceput sa functioneze eficient si au actionat impotriva membrilor principalelor tabere politice, inclusiv cea a presedintelui.

Presa externa, despre numirea lui Victor Ponta: O coabitare agitata

O a treia consecinta probabila a alegerilor parlamentare ar putea fi o mai mica ingrijorare din partea comunitatii internationale decat pare la prima vedere.

Ambele grupuri politice au promis sa conduca politici bugetare responsabile. In timp ce alianta lui Victor Ponta a facut campanie pe anularea masurilor de austeritate, acest lucru se va face in timp si numai daca o permit conditiile economice.

Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care pietele au reactionat calm, dupa alegeri. Totodata, acest lucru inseamna ca ingrijorarile exprimate in special de presa germana, ca Romania este pe cale sa se alature Greciei ca o "problema acuta" pentru Uniunea Europeana, ar putea fi premature.

Insa din partea Uniunii Europene si a Statelor Unite ale Americii - al carui secretar de stat, Hillary Clinton, a mentionat in aceasta luna Romania alaturi de foste republici sovietice care au probleme in privinta sistemului democratic - atentia acordata Romaniei nu se va reduce.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Financial Times Basescu desemnare Ponta, #consecinte alegeri parlamentare Romania, #situatie Romania similara Georgia, #Ponta schimbare Constitutie, #lupta putere Romania , #Victor Ponta