Istoria se repeta? Economia va suferi grav daca Basescu va rupe coabitarea - analisti internationali

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 07:13
3742 citiri
Istoria se repeta? Economia va suferi grav daca Basescu va rupe coabitarea - analisti internationali
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca ia in considerare ruperea pactului de coabitare cu premierul Victor Ponta, lucru ce ar putea provoca pagube serioase economiei tarii.

"Daca acest conflict se va amplifica si va duce la paralizarea luarii deciziilor, asa cum s-a intamplat anul trecut, atunci acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei", a avertizat William Jackson, analist specializat pe piete emergente la Capital Economics, pentru Ziare.com.

El transmite ca politicienii ar trebui sa invete din lectia referendumului pentru demiterea presedintelui din 2012, cand tensiunile de pe scena politica au dus la deprecierea masiva a leului.

Mai departe, inflatia a crescut, iar Banca Nationala a Romaniei nu a mai putut in acel an sa relaxeze politica monetara, pentru a ieftini creditarea in lei.

"In plus, acest conflict va reintari ideea ca incertitudinea de pe scena politica este un mare impediment pentru mediul de afaceri din Romania. Iar pe termen lung, va duce la scaderea investitiilor", a mai precizat William Jackson.

Andrew Macdowall, corespondent Financial Times si analist pe piete emergente, a reamintit ca investitorii prefera guvernele stabile si coerente, care lasa impresia fie ca au o directie, fie ca sunt capabile sa administreze tara in mod eficient.

"Rafuiala dintre cei doi lideri ai Romaniei nu doar ca incetineste procesul de guvernare, ci creeaza si o incertitudine care afecteaza imaginea tarii, mai ales in conditiile in care partenerii internationali cer reforme care au fost implementate doar pe jumatate.

Declaratiile recente facute de Basescu si Ponta arata ca ei sunt mai interesati sa se atace unul pe altul decat sa faca economia sa mearga. Oricat de mult s-ar uri unul pe celalalt, investitorii ar dori sa ii vada ca lucreaza impreuna", a declarat acesta pentru Ziare.com.

El a mai mentionat ca disputele pe Rosia Montana au aratat pe de o parte ca ei sunt dispusi sa asculte vocea poporului, insa ele amplifica sentimentul de haos si nesiguranta.

"Daca instabilitatea politica va atinge cote inalte, atunci vor exista presiuni pe termen scurt asupra leului, iar cel mai probabil investitorii se vor retrage din Romania, ceea ce va trage in jos cresterea economica", a explicat analistul.

Andrew Macdowall sustine ca tara noastra este una dintre cele mai promitatoare economii din regiune, datorita nivelului redus al datoriei publice, al populatiei educate si al pozitionarii strategice.

"Insa are nevoie de o guvernare transparenta si echilibrata pentru a-si atinge potentialul", a conchis analistul.

Care sunt motivele lui Basescu

Presedintele Basescu a declarat, joi, ca va face o analiza privind pactul de coabitare cu premierul Ponta si se va pronunta in cursul dupa-amiezii, mentionand ca cel mai important punct, independenta justitiei, "s-a prabusit ieri" si acest lucru il face sa se indrepte spre denuntarea acestui pact.

Basescu: Analizez sa denunt pactul de coabitare. Ponta s-a bagat cu bocancii in justitie

"O sa fac o analiza si in dupa-amiaza asta ma voi pronunta. Categoric, cel mai important punct, independenta justitiei, s-a prabusit ieri, cu binecuvantarea premierului Ponta si acest lucru ma face sa ma indrept spre denuntarea pactului de coabitare si informarea tuturor partenerilor in fata carora mi-am pus obrazul", a spus Basescu, la B1 Tv.

Intrebat daca va denunta pactul de coabitare, presedintele Basescu a raspuns: "Foarte probabil".

"Nu-l mai girez pe Victor Ponta pentru ca a incalcat grav pactul si mai ales s-a bagat cu bocancii in justitie, de dragul lui Dragnea (vicepremierul Liviu Dragnea - n.red.) ", a spus Basescu.

Raspunsul lui Ponta

Premierul Victor Ponta afirma ca el nu va denunta parcul de coabitare cu presedintele Traian Basescu desi acesta l-a incalcat de sute de ori pana in prezent si arata ca gestul sefului statului de a discuta cu procurorul general reprezinta o brutala ingerinta in justitie.

El a sustinut ca presedintele are "procurori favoriti si procurori nefavoriti" si ca discutia avuta de acesta cu procurorul general reprezinta o brutala ingerinta in justitie.

Care este miza

Seful Sectiei I din DNA, Lucian Papici, a carui delegare pe functie a fost reinnoita acum o saptamana, a fost demis, miercuri, de procurorul general Tiberiu Nitu.

Miercuri, la ora 17.09, acesta a informat Directia Nationala Anticoruptie (DNA), printr-un fax, ca delegarea lui Papici ca sef al Sectiei I din DNA inceteaza cu 2 octombrie, data incepand cu care functia este ocupata de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioada de sase luni.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmarirea penala in dosarul referendumului in care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

Succesoarea acestuia, Iuliana Bendeac este procurorul care, alaturi de procurorul sef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justitiei pe Dan Voiculescu si pe fiica acestuia Camelia, in dosarul in care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Ce a adus lupta pe scena politica de anul trecut

Referendumul pentru demiterea presedintelui din 2012 si conflictele care au urmat au provocat efecte directe in economie. Astfel, leul s-a depreciat considerabil, depasind valoarea de 4,6 euro/unitate.

Decizia CCR nu calmeaza suferinta Romaniei - Capital Economics

In consecinta, numarul de restantieri la banci a crescut cu aproximativ 5 - 10 la suta la finalul lunii mai din 2012, cand peste 210.000 de persoane aveau restante mai mari de 30 de zile la plata ratelor.

In plus, cresterea economica a fost una anemica, anul trecut, de doar 0,7%, in conditiile in care la inceputul lui 2012, prognozele oficiale anuntau un avans al PIB-ului in jurul intervalului 1,2% - 1,6%. Institutiile internationale si-au revizuit treptat prognozele, din cauza tensiunilor politice.

Investitiile straine directe atrase de Romania au scazut in 2012 pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Suma este cu 11% mai mica fata de cea atrasa in 2011, respectiv 1,8 miliarde de euro.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Basescu rupe pact coabitare efecte economie, #efecte Basescu rupe pact coabitare, #Basescu rupe pact coabitare, #Basescu pact coabitare Ponta , #Victor Ponta