Basescu a publicat inregistrarile de la consultarile cu Ponta-Petrescu: Ati terminat la Harvard? Ma asteptam la argumente gen Roubini (Video)

Luni, 14 Iulie 2014, ora 20:45
59422 citiri
Basescu a publicat inregistrarile de la consultarile cu Ponta-Petrescu: Ati terminat la Harvard? Ma asteptam la argumente gen Roubini (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu a facut, luni seara, publice inregistrarile de la consultarile pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.

De altfel, seful statului anuntase intr-o conferinta de presa ca va face publice inregistrarile, dupa ce premierul Victor Ponta l-a acuzat ca a avut o "atitudine badaraneasca" fata de ministrul de Finante.

"Victor Ponta spune ca discutiile au fost foarte nepoliticoase, foarte dure. E interesant cum stie sa minta", a declarat, de la Palatul Cotroceni, Traian Basescu.

La mai putin de doua ore, filmarea care prezinta discutiile pe tema reducerii CAS a fost postata pe contul de Facebook Alaturi de presedintele nostru.

Basescu, acuzat ca a fost "badaran": Ponta minte! Voi face publice inregistrarile

In inregistrare, Traian Basescu le cere premierului Ponta si ministrului de Finante "cifrele" care arata ca scaderea CAS este sustenabila. "Doamna ministru, unde ati terminat, la Oxford, Harvard? Roubini a terminat la Harvard. Ma asteptam la argumente de genul lui", a spus presedintele Basescu, adresandu-i-se Ioanei Petrescu. De asemenea, seful statului i-a acuzat pe premier si ministrul de Finante ca au venit la Cotroceni cu "lozinci", nu cu cifre.

Stenogramele discutiilor de la Palatul Cotroceni:

Traian Basescu: Domnule prim-ministru, eu am la promulgare legea asta prin care se reduce CAS-ul si sunt doua aspecte sub care eu am obligatia sa fac controlul legilor venite de la Parlament. Unul este oportunitate, doi - constitutionalitate. Mi s-a parut din ambele puncte de vedere reducerea CAS-ului pune probleme si asa cum am mai spus dupa calculele noastre s-ar accentua deficitul fondului de pensii cu 5 - 5,5 miliarde. Ceea ce inseamna ca s-ar ajunge la un 18 miliarde deficit la fondul de pensii.

Am vazut si tentativa de punere in dezbatere publica a noului Cod Fiscal. Oricum, daca s-ar aplica toate taxele acelea suplimentare, tot nu s-ar rezolva problema, pentru ca alea ar aduce un 1,5 - 1,8 miliarde, luate asa, grosier, chiar cu reintroducerea impozitului forfetar, ca ii spunem altfel, dar ne cam referim la el. Pe service-uri, pe unitati de alimentatie publica si asa mai departe. Marea mea problema inainte de promulgare, in concluzie, este sustenabilitatea masurii. Cu ce acoperim deficitul suplimentar de 5 miliarde?

Victor Ponta: Domnule presedinte, buna ziua, multumim de invitatie. In primul rand, evident, Constitutia prevede foarte clar dreptul dumneavoastra de a retrimite un proiect de lege Parlamentului pentru a-l...

Traian Basescu: Nu tin sa il retrimit, ca e o masura buna pentru agentii economici. Marea problema e cum acoperim gaura.

Victor Ponta: Eu doar spuneam ca aveti acest drept constitutional si il exercitati cum considerati. Problema este ca Guvernul, si daca am fi de acord cu dumneavoastra, tot n-am avea, nu suntem... Din moment ce e o lege votata de Parlament, rolul nostru a fost de a transmite in expunerea de motive motivul emiterii actului normativ, impactul socio-economic si toate celelalte masuri si am aici expunerea de motive.

Cred ca o aveti si dumneavoastra, n-as vrea sa o reiau. Ideea este ca e o masura economica pe care noi o consideram necesara, ca in acest an, conform discutiilor pe care le-am avut cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, nu se modifica in niciun fel tintele de deficit asumate si ca in 2015 - 2016, pe baza cresterii economice, combaterii evaziunii fiscale si mai ales odata cu intrarea in vigoare a legii privind insolventa avem capacitatea de a pregati si de a face aceasta masura nu doar sustenabila, ci inclusiv profitabila pentru dezvoltarea economica. O sa lucram pana in luna noiembrie, venim in fata Parlamentului cu proiect de buget si ne vom incadra in toate tintele.

Ponta, dupa cearta cu Basescu pe CAS: A avut un ton badaranesc fata de ministrul Finantelor

Traian Basescu: Avem si MTO-ul.

Victor Ponta: Poftiti?

Traian Basescu: MTO-ul, care mai inseamna vreo 6 miliarde. 5 la 6 miliarde.

Victor Ponta: Domnu' presedinte, o sa lucram la toate.

Traian Basescu: (Rade - n.red.) Da, dar dati-mi sursele, ca povestea asta cu buna colectare, cu...

Victor Ponta: Domnu' presedinte, cand avem proiectul legii bugetului votat de Parlament, cu siguranta va veni la dumneavoastra sau la noul presedinte la promulgare.

Traian Basescu: Sper sa vina la mine, adica ar fi unfair (incorect - n.red.) sa intrati in alegeri fara sa trimiteti bugetul la Parlament.

Victor Ponta: Nu, domnu' presedinte, ar fi unfair ca o sa fie alt prim-ministru si atunci o sa-si faca bugetul cum crede. Eu asa consider.

Traian Basescu: Nu, in campanie o sa fiti inca prim-ministru.

Victor Ponta: De acord.

Traian Basescu: Bun, doamna ministru, ca m-as adresa si ministrului de resort, avem de acoperit MTO-ul si deficitul asta. Amandoua la un loc inseamna vreo 6 plus 5, 11 miliarde. Din ce?

Ioana Petrescu: Domnule presedinte, in primul rand, masura CAS este o masura extraordinar de buna si pentru mediul de afaceri, dar si pentru angajatori. O sustin din tot sufletul si mai ales ca acum a trecut si prin Parlament. Va asigur ca am facut studii foarte bune si asupra sustenabilitatii...

Traian Basescu: Dati-mi-l si mie!

Ioana Petrescu:... si nu am niciun fel de dubii ca aceasta masura este una buna, care nu va pune in pericol nici tintele bugetare de anul acesta, dar nici cele pe MTO de anul viitor. Deci...

Traian Basescu: Doamna, dati-mi si mie studiul care spuneti ca s-a facut.

Victor Ponta: Va dam tot ce avem.

Traian Basescu: (Rade - n.red.) Mai, oameni buni, discutam ca intre oameni care stiu despre ce vorbesc sau... Sa stiti ca 11 miliarde nu se creeaza din nimic si as vrea... Eu am zis ca avem o discutie, mai ales afland ca vine si doamna ministru, am zis ca avem o discutie pe cifre, pe o analiza facuta adica din nu stiu ce taxe, atata suma, din cresterea economica, atat, din reduceri de cheltuieli, atat. Dar astea sunt argumente, ce-mi aduceti dumneavoastra, argumente pe care le aduce orice parlamentar care nu stie despre ce e vorba. Serios, si reprosul nu e atat catre domnul prim-ministru cat catre ministrul Finantelor. Aratati-mi din ce se compune structura de venituri suplimentare care sa va acopere MTO-ul si deficitul suplimentar creat la fondul de pensii

Ioana Petrescu: In momentul in care vom elabora bugetul pe 2015, sursele vor fi foarte clare.

Traian Basescu: Doamna, dar eu trebuie s-o promulg acum. Pentru ca si eu as vrea s-o promulg. Si eu as vrea s-o promulg, dar vreau s-o promulg credibil si va spun si de ce atata interes. Eu am mai avut o intamplare, in 2008, cu salariile la profesori. Si acum parca-l vad pe Tariceanu cand spunea "merge, avem de unde, duduie economia, n-avem cifrele pe trimestrul patru", ca era in 2008, in trimestrul patru 2008 si abia in februarie am aflat cifrele, ca noi intrasem din octombrie in cea mai grea cadere economica. Si stiu ca am promulgat-o, tot asa, pe vot unanim in Parlament. Si pe urma n-a fost bine deloc, cand am constatat ca nu se poate plati. Si v-as mai aduce aminte un lucru: in 2008 s-au mai redus doua contributii - CAS-ul, daca va aduceti aminte si contributia la sanatate.

Victor Ponta: Nu-si aduce aminte, ca nu era aicea in 2008, stiu eu.

Traian Basescu: Nu conteaza, banuiesc ca... Atunci o informez eu pe doamna: s-a revenit asupra ei, asupra reducerii CAS-ului. La sanatate suferim ca nu s-a revenit asupra contributiilor de sanatate. Eu nu inteleg de ce ati promovat-o atat de repede si nu-i vina Parlamentului, ca Parlamentul a fost pur si simplu pacalit. I s-a spus ca va creste colectarea.

Victor Ponta: Domnule presedinte, Parlamentul, o parte a Parlamentului a cerut intrarea in vigoare la 1 iulie.

Traian Basescu: Bun, dar Parlamentul nu are responsabilitatea cifrelor. El ia decizii politice. Dar Executivul, din care faceti parte si dumneavoastra, si eu, noi avem responsabilitati pe cifre pana la urma.

Victor Ponta: Atuncea nu ne-ntelegem. Mai certati-ma, dar nu gandim la fel si cred ca nu va suparati. Eu cred ca dumneavoastra nu conduceti activitatea Executivului pe cifre.

Traian Basescu: Nu, dar am obligatia sa controlez legile.

Victor Ponta: Pai, faceti-o, domnule presedinte...

Traian Basescu: Doamna ministru, se colecteaza suplimentar din cresterea economica, atat, dar banuiesc ca ati observat ca Germania, Franta, Italia au intrat in declin economic. Si asta ne va afecta.

Ioana Petrescu: Un motiv in plus ca sa relaxam fiscal si sa incurajam firmele ca sa angajeze si sa...

Traian Basescu: Nu angajeaza nimeni, doamna!

Ioana Petrescu:... si sa investeasca, sa investeasca mai mult.

Traian Basescu: Doamna, am zis ca unde spuneati ca ati terminat? La Harvard, la Oxford?

Ioana Petrescu: La Harvard.

Traian Basescu: Roubini (Nouriel Roubini, economist american - n.red.) e economist de Harvard. Ma asteptam la argumente de genul lui, nu... (rade - n.red.). Bun, inteleg ca nu avem o analiza de unde venituri suplimentare, mai ales ca, doamna ministru, la fondul de pensii stiti ca n-ati facut nici macar acolo veniturile. Colectarea e 97%. Dincoace urmeaza sa facem rectificare negativa.

Ioana Petrescu: Domnule presedinte, la fondul de pensii problema este ca avem un salariat la 1,28 de pensionari.

Traian Basescu: Da!

Ioana Petrescu: Aceasta este o problema grava, care se poate rezolva numai prin astfel de masuri, de exemplu reducerea impozitarii pentru a incuraja sa se angajeze in piata reala si cu carte de munca si pentru a avea un numar mai mare de angajati oficiali care contribuie la CAS pentru a sustine toti pensionarii care primesc acesti bani.

Traian Basescu: Doamna, daca as vrea sa imi bat joc de tara asta, as promulga-o fara sa mai intreb nimic. Eu plec. Daca dumneavoastra mi-aduceti ca argument suprem ca avem 1,2 pensionari la un salariat, lucru care-i stiut... Noi aici avem un deficit structural. Banuiesc ca intelegeti ca suntem, ca vorbim de un deficit structural pe care-l accentuam, da?

Ioana Petrescu: Tocmai asta incercam sa va explic. Printr-o astfel de masura tocmai corectam astfel de probleme, nu printr-o marire a taxelor, care duce la mai putina colectare, la mai multa piata neagra si mai putini oameni angajati cu carte de munca care sa contribuie acum intr-un sistem "pay as you go" (PAYG, sistem bazat pe solidaritatea inter-generationala - n.red.) la pensionarii care acum isi primesc pensiile.

Traian Basescu: Doamna ministru, nu observati, n-ati observat din alte ca nu da rezultate reducerea taxelor cand e vorba de continuarea naravului cu evaziunea?

Ioana Petrescu: Data trecuta cand s-a scazut CAS-ul, veniturile pe CAS au ramas constante, desi s-a scazut CAS-ul.

Traian Basescu: Doamna, la fel s-a intamplat cand s-a introdus cota unica, dar dupa un an a inceput evaziunea din nou.

Ioana Petrescu: Eu vorbeam de datele pe care le avem pe CAS in momentul in care a fost scazut CAS-ul data trecuta, veniturile pe CAS au ramas la fel. S-a acoperit...

Traian Basescu: Doamna, inteleg ca vreti sa-mi argumentati cu lozinci, nu cu cifre...

Ioana Petrescu: Nu, nu, cu cifre! Deci asta, deci veniturile din CAS...

Traian Basescu: Nu, nu, pe situatia creata acum.

Ioana Petrescu: Da, pe situatia creata, exact! Deci in momentul in care CAS-ul...

Traian Basescu: Deci cum acoperiti cele 5,5 miliarde plus MTO-ul, alte 6 miliarde?

Ioana Petrescu: Deci eu...

Traian Basescu: 11!

Ioana Petrescu: Deci data trecuta, inca o data v-am spus, cand a scazut CAS-ul, veniturile nu au avut de suferit. Mai mult, cand CAS-ul a crescut, evaziunea fiscala a crescut vertiginos. Deci clar exista un prag peste care angajatorii nu vor sa-si mai declare angajatii si peste care incep sa faca evaziune fiscala la greu. Si noi trebuie sa coboram acest prag si sa reducem CAS-ul tocmai pentru a avea mai multi anagajati in piata reala, ca sa contribuie pentru sistemul de pensii, pentru cei multi pensionari pe care-i avem. Problema pe care ati ridicat-o dumneavoastra.

Traian Basescu: Cat obtineti in plus din scoaterea la suprafata a muncii la negru, daca s-ar produce?

Ioana Petrescu: Deci daca... Dupa cum v-am spus, deci cea mai buna...

Traian Basescu: Deci ce estimare aveti, cate... Cat cresc veniturile din scoaterea muncii la negru la suprafata in cazul in care va avea acest efect?

Ioana Petrescu: Inca lucram la estimarile acestea. Eu v-am dat exemplu doar ce stim clar ca s-a intamplat in trecut, care ne arata ca si pe viitor o astfel de reducere de CAS va fi benefica.

Traian Basescu: Bogdane (Bogdan Dragoi, consilier prezidential, fost ministru de Finante - n.red.)!

Bogdan Dragoi: Domnule presedinte, aici cred ca e vorba de o mica confuzie, pentru ca ei au facut proiectul de lege si acolo au facut estimari de venit si cheltuieli, impactul pe cheltuieli si proiecte suplimentare. Deci minusul de 5 miliarde care va fi anul viitor...

Ioana Petrescu: Este unul contabil si domnul Dragoi stie asta.

Bogdan Dragoi: Deci ia in calcul venituri suplimentare. Deci noi acum vorbim de veniturile suplimentare care au ramas.

Ioana Petrescu: Deci domnul Dragoi stie foarte bine calculele care se fac la impactul bugetar sunt unele contabile, adica de genul care nu se colecteaza din cele 5 puncte procentuale si cat se colecteaza in plus, adica noi ca angajator, adica statul, nu mai platim acele 5 puncte procentuale. Ce v-am explicat eu este tot impactul economic care tine cont de faptul ca se vor angaja mai multe persoane, se vor mai angaja mai multe persoane in economia alba, deci nu la negru. Faptul ca vor exista si investitii si din banii pe care ii au in plus angajatorii in buzunar. Acele investitii au o multiplicare in economie si din care se vor face mai multi bani la buget si pe TVA si asa mai departe. Si, per total, ceea ce incercam sa va spun este pe data trecuta cand s-a scazut CAS-ul, veniturile din CAS pe PIB au ramas aproape constante, desi s-a scazut CAS-ul.

Traian Basescu: Da, dar atentie...

Ioana Petrescu: Acestea sunt toate efectele reale.

Traian Basescu: Atentie, vorbim de 5% raportat la produsul intern brut, da?

Ioana Petrescu: Nu!

Victor Ponta: 5 puncte procentuale.

Traian Basescu: 5 puncte procentuale la CAS, ceea ce ne duce la 1 si ceva la suta din produsul intern brut deficit. Cele 5,5 miliarde sunt 1,3, 4 08, 09. Mai avem, deci PIB-ul este 658. Mai avem 08 - 09 la MTO. In total, 1,7.

Ioana Petrescu: Deci, in primul rand, impactul bugetar contabil, deci nu cel tinand cont de aceste efecte pozitive economice este 850 pe acest an si vreo 4,8 miliarde pe anul viitor. Inca o data, acesta este un efect contabil, calculat doar pe cati angajati avem acum si cat n-au mai luat la buget din cele 5 puncte procentuale minus cat nu mai platim noi ca stat cele 5 puncte procentuale la angajatii nostri de la stat. Ceea ce incercam sa va spun este ca exista alte efecte economice benefice care intr-un trecut ne-au aratat ca, de fapt, adunate aceste investitii in plus, aceste angajari in plus, aceasta ridicare la suprafata si reducere a evaziunii fiscale, in trecut au aratat ca de fapt veniturile din CAS per PIB au ramas aproape constante, desi CAS-ul a scazut.

Traian Basescu: Nu, doamna, nu ma convingeti cu simple declaratii. Sincer sa fiu, o sa vorbesc si cu comunitatea de afaceri inainte de a lua o decizie. Pentru mine e... Aveam in carca MTO-ul, acum mai luam si reducerea de CAS. Nu vad cum face fata bugetul de stat, ramanand in parametri. Nu vad. Iar declaratii, sigur, toti stim si o spunem. Cand se reduc taxele nu scad veniturile. (Rade - n.red.) As putea fi de acord cu dumneavoastra pana la un punct pentru ca am experienta introducerii cotei unice, care a facut sa nu scada veniturile vreun an, dupa care n-au fost multumiti nici cu asta si au inceput evaziunea si...

Ioana Petrescu: Am inteles, dar eu v-am dat exemplu din reducerea CAS...

Traian Basescu: Numai putin, va ascult, m-as fi asteptat sa veniti astazi cu o foaie pe care sa scrie: de aici un miliard, de aici doua, de aici si inca unul si "astea-s cele cinci, domnu' presedinte, ca sa promulgati legea cu constiinta impacata. Ca n-ati fost partas la o inselaciune si la o eroare". Aici e singura mea problema. Sa ma uzez de mijloacele pe care le am sau sa-i dau drumul fiind impacat ca ce-mi spuneti este argumentat cu cifre si pot sa-i dau drumul.

Traian Basescu: Asta-i problema pe care o am.

Ioana Petrescu: Pentru acest an exista cele 850 de milioane care inseamna, inca o data, efectul strict contabil asupra bugetului, iar pentru anul viitor, in bugetul pe 2015...

Traian Basescu: Doamna, imi puteti trimite maine o fisa a acestei gauri, cum o acoperim? Pe evaluarile dumneavoastra, "uite, domnule presedinte", pentru ca noi avem o dubla problema in momentul de fata. O fisa sub semnatura dumneavoastra. Reducerea CAS-ului o acoperim de aici. Si sa imi dati pe categorii de efecte, daca vreti, a reducerii CAS-ului, ce si cat ne aduce fiecare, in asa fel incat sa inteleg ca eu sunt intr-o eroare, ca de fapt nu se va mari deficitul fondului de pensii. Si ca nu se vor taia investitii ca sa se compenseze si ca... Pentru ca uitati-va, anul acesta aveti 22 - 25 de procente mai putin la investititii. Banuiesc ca ati vazut ce s-a intamplat cu forta de munca, cu personal angajat. Avem usoara crestere de somaj, de la 7,1 la 7,3.

Ioana Petrescu: De la inceputul anului numarul locurilor de munca a crescut cu 87.000, dar prin asta nu spun ca se va taia de la investitii, nu as dori asta...

Traian Basescu: Nu, dar cate s-au pierdut, doamna?

Ioana Petrescu: Vreau sa va raspund strict la ce-ati mentionat dumneavoastra.

Traian Basescu: Doamna ministru, eu am vorbit de cresterea somajului, nu de locuri de munca create. Cate ati creat, cate ati pierdut?

Ioana Petrescu: Referitor la investitii, nu spun ca se va taia de la investitii...

Traian Basescu: Dar anul asta de acolo ati taiat in primul trimestru!

Ioana Petrescu: Dar si chiar daca ar fi asa, ca o persoana de dreapta sunt sigura ca cunoasteti ca, daca se taie de aici, de la investitii publice, si se realizeaza CAS-ul, care inseamna mai multi bani in buzunarul angajatorului, pe care ii va folosi in parte pentru investitii private, investitiile private care sunt mai eficiente decat cele publice, per total tot iesim cu plus, ca o persoana de dreapta.

Traian Basescu: Doamna ministru, stiti care-i partidul meu? Ca presedintele e Romania, doamna! Dumneavoastra oti fi social-democrata, altii or fi de dreapta. Eu vorbesc de interesul Romaniei aici. Ca discut despre banii Romaniei, nu despre banii partidelor sau...

Ioana Petrescu: Nu asta v-am dat, v-am dat doar o argumentatie la ce ati spus referitor la... Despre taierea investitiilor publice.

Traian Basescu: Mie raspundeti-mi clar cum ne este benefica reducerea investitiilor. Inteleg ca-i benefica, dupa dumneavoastra. Ati facut...

Ioana Petrescu: Nu, am comentat doar ce ati spus dumneavoastra, daca s-ar taia de la investitii publice pentru a se face CAS-ul.

Traian Basescu: Pai anul asta ati taiat de la investititii publice!

Ioana Petrescu: Nu am spus ca o facem noi. V-am justificat ca intr-adevar ar fi benefic pentru ca se substituie dintr-o investitie publica pentru una privata si investitiile publice sunt... Cele private sunt mai eficiente. Doar am mers pe argumentatia dumneavoastra, nu am spus ca asta vom face noi.

Traian Basescu: Stiti vreun privat care baga bani in autostrazi?

Ioana Petrescu: Investitiile nu inseamna numai autostrazi, inseamna si investitii in capital, in cadrul firmelor pe care le au si...

Traian Basescu: Nu, nu, dar vorbiti de investitiile din buget, ca bugetul de stat n-a investit in capital, doamna! A investit in infrastructura, in principal in mediu, in lucruri care trebuiesc facute. Deci ma refeream la investitii in bugetul de stat, n-ati inteles.

Ioana Petrescu: Ba am inteles!

Traian Basescu: Eu am investit la Romgaz, spre exemplu, dar aia e investitie pe piata de capital, dar nu despre alea vorbeam.

Ioana Petrescu: Nu, nici eu nu vorbeam despre asta.

Traian Basescu: Vai, vai... Bine, eu n-am inteles nimic. Domnule prim-ministru, ati inteles mai mult decat mine?

Victor Ponta: Domnu' presedinte, daca va face placere sa discutati probleme generale, teoretice, de economie cu doamna ministru sunt convins ca va sta la dispozitie. Problema e urmatoarea: asa functioneaza o tara democratica. Guvernul propune, Parlamentul voteaza, dumneavoastra, daca vreti, promulgati, daca nu, o retrimiteti. Restul, cu tot respectul, eu n-am incredere in gandirea dumneavoastra economica, ca am trait-o. Ea era in America. Eu am trait si cresterea TVA-ului si toate celelalte. Deci sunt gandiri, scoli diferite. Deocamndata noi avem crestere economica, avem locuri de munca, vrem sa mergem in aceasta directie.

Traian Basescu: Domnu' prim-ministru...

Victor Ponta: Dumneavoastra aveti un drept constitutional pe care nu vi l-a contestat nimeni.

Traian Basescu: Cresterea economica nu vi se datoreaza, ci se datoreaza masurilor din 2010 si eu am mai vazut un prim-ministru la fel de iresponsabil, Tariceanu, care pentru alegeri a facut ce-a facut. Si a suportat Guvernul Boc costul utilizarii banilor publici pentru campanie. Parerea mea este ca faceti o eroare si aveti riscul ca dupa alegerile din noiembrie sa nu mai vina cineva care sa corecteze lucrurile, ci... Pentru ca pur si simplu n-ar avea curaj s-o faca. Si riscati sa ramaneti cu niste dezechilibre foarte mari, sa scoateti din nou tara de pe traseul ei.

Victor Ponta: Domnu' presedinte, o sa ne descurcam si dupa noiembrie. Tara asta se descurca, nu-i nimeni de neinlocuit. Nu va faceti griji. Mergem in directia buna.

Traian Basescu: Bine.

Victor Ponta: Va multumim.

Traian Basescu: Am inteles ca astea-s argumentele. Bine, va doresc succes.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Traian Basescu inregistrari ponta, #consultari CAS inregistrari, #inregistrari Basescu CAS , #Victor Ponta