Ultima solutie, victimizarea dlui Basescu? (Opinii)

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 15:11
5192 citiri
Ultima solutie, victimizarea dlui Basescu? (Opinii)

"Batalia dintre Victor Ponta si Traian Basescu a fost deja castigata la scor de Victor Ponta", spune dl Cristoiu, iar recunoasterea acestei realitati de catre varful de lance al campaniei pro-PDL la alegerile locale din vara sugereaza iminenta schimbare a tehnicilor si a strategiilor mediatice.

Singurele neexersate pana in prezent, decat pe timpul suspendarilor, si nu in principal de dl Basescu, ci mai cu seama de catre sustinatorii domniei sale, sunt cele legate de victimizare. Debutul este deocamdata firav, dar cu toate acestea, pana la declansarea punctului culminant, acela al "cetatii asediate", nu mai este mult.

Insa analiza dlui Cristoiu, aparuta deunazi intr-un cotidian central, este una superficiala: luandu-l in ras pe "golanasul" Ponta si ridicand in slavi calitatile de mare combinator la nivel european ale presedintelui, pierde din vedere esentialul: Guvernul si liderii USL au obtinut o victorie ca in manualele de stiinte politice.

Basescu, la Bruxelles

Astfel, cunoscuta fiind pretentia presedintelui de a fi considerat "seful statului" si, ca atare, singurul reprezentant al intereselor Romaniei in relatiile cu alte state, guvernantii actuali i-au dresat mai intai un proces de intentie: dl Basescu vrea sa mearga la Bruxelles deoarece are obligatia sa-si rasplateasca sustinatorii din vara de la referendum, fiind vizati mai cu seama dl Jose Manuel Barroso, presedinte al Comisiei Europene, Herman van Rompuy, presedintele Consiliului European, si dna Angela Merkel, cancelarul german.

A doua lovitura a fost una pregatita pe indelete: Parlamentul si Guvernul l-au "dezarmat" pe presedinte, facand publice conditiile pe care Romania e dispusa sa le accepte: incadrata in Grupul Prietenii Coeziunii, tara noastra doreste pastrarea unui buget european nediminuat cu 100 miliarde de euro dupa cum au cerut marii contribuitori Anglia, Germania, Suedia si Olanda. In caz contrar, se va face uz de dreptul de veto la negocierile din Consiliul European pe tema exercitiului financiar 2014-2020.

Veto, ca sperietoare

Interesant este ca, in spatiul nostru public, veto-ul propus de primul ministru a starnit o discutie joasa, de un primitivism aparte, despre dreptul nostru de a participa la negocierea bugetului asemeni tuturor statelor membre ale UE: unii au privit Romania ca pe o capra raioasa cu pretentii obraznice, iar ceilalti au vorbit despre negociere in genunchi, fara a tine cont ca tara noastra e inlauntrul UE, PE, CE, iar stabilirea bugetului comun e atributia egala tuturor statelor componente.

In aceste conditii, politizarea excesiva a participarii noastre la negocierile asupra bugetului UE, negocieri amanate dupa inceputul anului 2013, n-avea cum sa-i aduca avantaje politice dlui Basescu, iar la conferintele de presa de dupa incheierea discutiilor, cu toate insistentele domniei sale, s-a vazut ca totul a ramas aproape ca la inceput: banii sunt mai putini, iar conditiile acordarii lor sunt cele de la negocierile pentru aderare din 2007, sustine primul ministru.

Consecinte la urne

Nereusita presedintelui, aceeasi ca a tuturor sefilor de delegatii participante la negocieri, va cantari insa mai greu decat in cazul lor. La noi e campanie electorala, plicticoasa, anosta, dar totusi campanie, iar ARD, formatiune politica perceputa ca depinzand de cota de incredere a presedintelui, deja se afla pe un trend descendent, daca am corobora toate sondajele, inclusiv cele de partid si le-am da crezare.

Or pana acum s-a observat o stransa legatura intre cota din sondaje a dlui Basescu si aceea a PDL, partidul cu care a castigat cateva confruntari electorale. Iata de ce strategii, consultantii de imagine si PR ai ARD pregatesc noi stratageme, ultima pe lista fiind victimizarea.

Pe picior gresit

Datele situatiei insa nu permit deocamdata o evaluare obiectiva a reusitei: nu e vinovata USL ca dl Ponta nu a participat la ultima intrunire de la Bruxelles ca sa se faca de rusine, dar e gresita pozitionarea presedintiei noastre alaturi de marii contribuitori Anglia, Germania..., de moment ce Grupul Prietenii Coeziunii alcatuit din Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria, Croatia... a devenit majoritar.

Daca mai luam in calcul ca grupul se va intruni vineri la Bucuresti, iar rolul dlui Ponta va fi unul de mare vizibilitate mediatica, lucrurile se complica, iar trendul coborator al ARD se va accentua.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Basescu Ponta Consiliul Europei, #Basescu Ponta buget european, #campanie electorala USL ARD , #Victor Ponta