Consilier prezidential: Acordul de coabitare, o formula win-win in care fiecare castiga

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 17:07
1597 citiri
Consilier prezidential: Acordul de coabitare, o formula win-win in care fiecare castiga

Consilierul prezidential Iulian Chifu considera ca acordul de coabitare dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta este unul de tip "win-win", in care ambele parti castiga.

Pe de-o parte, prim-ministrul a fost relansat ca legitimitate si incredere pe scena europeana, iar, pe de alta parte, rolul si atributiile sefului statului au fost consacrate.

"El (acordul de coabitare dintre presedinte si premier - n.red.) cuantifica si vointa, si dorinta, si nevoia unei coerente si responsabilitati in special pe temele strategice si in politica externa, de securitate si aparare. Bresele create de rivalitatile clare intre ramurile Executivului - Premier/Guvern si Presedinte - nu au facut decat sa accentueze existenta divergentelor si diferentelor de abordare intre diversele componente si sa permita unor actori - nu intotdeauna cei mai bine intentionati pentru Romania - sa incerce sa valorifice diferentele in atingerea unor obiective proprii.

Sper ca acea perioada e depasita, cred ca aceasta coabitare poate sa functioneze - nu simplu, nu implicit, ci cu munca si institutionalizarea tuturor componentelor din Acord - si existenta acestei perspective permite evolutii pozitive pentru Romania", subliniaza Iulian Chifu, intr-o declaratie remisa duminica.

El considera ca "supermajoritatea" pe care USL o are poate fi utilizata pentru reforme care altfel nu s-ar putea face, exprimandu-si credinta ca actuala majoritate si Guvernul au "ambitii importante" pentru Romania, ce se situeaza "dincolo de controlul justitiei sau suspendarea presedintelui".

"Acordul e o formula win-win, in care fiecare castiga. Cred ca premierul a fost relansat ca legitimitate si incredere pe scena europeana si are sanse unice sa livreze. Presedintele a castigat din acord pentru ca rolul si atributiile sale au fost consacrate, iar Romania a castigat pentru ca elementele sale institutionale nationale, cele de permanenta - care nu variaza cu schimbarea vantului politic - sunt garantate si-si pot vedea mai departe de treaba", afirma Iulian Chifu.

El spune ca respectivul acord reprezinta un avantaj si pentru investitori, si pentru ratingul de tara al Romaniei, si pentru partenerii din Uniunea Europeana.

"Sa speram ca va dura si sa lucram cu totii pentru ca aceasta coabitare sa fie de real succes. Chiar cu pretul lipsei scandalurilor si scaderii audientelor presei ce traieste din aceasta confruntare supralicitata dincolo de necesarul anului electoral 2012", conchide consilierul prezidential.

Acordul de colaborare institutionala intre presedintele Traian Basescu si prim-ministrul Victor Ponta a fost semnat pe 12 decembrie, el fiind inmanat si mai multor lideri ai UE.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#acord Ponta Basescu beneficii, #beneficii coabitare premier presedinte, #Iulian Chifu coabitare premier presedinte , #Victor Ponta
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
win-win pentru cei care conduc si lose-lose pentru votangii !
Poza copilul
copilul
rank 1