Consultari de 20 minute. Ponta, unicul candidat

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 11:26
9743 citiri
Consultari de 20 minute. Ponta, unicul candidat
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu a avut luni dimineata scurte consultari cu liderii partidelor din Parlament in vederea desemnarii viitorului premier. Intalnirea a fost mai mult o formalitate. Ea a durat circa 20 de minute si singura propunere de premier a fost Victor Ponta.

Toate partidele parlamentare au fost invitate la aceeasi ora, o premiera de cand este Traian Basescu presedinte. La consultarile anterioare, reprezentantii partidelor erau invitati la ore diferite, motiv de nemultumire pentru Crin Antonescu, care a ales sa nu participe, PNL fiind reprezentat de Eduard Hellvig.

Victor Ponta a fost propunerea facuta de USL si grupul minoritatilor. Celelalte formatiuni prezente nu au facut nicio propunere de prim-ministru.

Presedintele Traian Basescu a declarat la finalul intalnirii ca va anunta noul premier la ora 12.00.

Basescu a semnat decretul - Ponta este desemnat premier

Participantii la consultari au precizat ca nu s-a discutat nimic despre componenta viitorului Guvern.

Ziare.com a transmis principalele declaratii si evenimente ale consultarilor in format LIVE text:

11:55 - Presedintele Traian Basescu a atras atentia reprezentantilor majoritatii parlamentare ca au responsabilitatea de a rezolva cererile de ridicare a imunitatii unor parlamentari, mentionand ca in ianuarie urmeaza raportul pe MCV, a precizat pentru Mediafax, Smaranda Vornicu, purtatorul de cuvant al Fortei Civice.

11:40 - Dan Diaconescu a fost in premiera la Cotroceni. "Am nominalizat-o pe Diana Voiculescu premier,cu observatia ca guvernul PP-DD nu va trece(...) Dl Basescu inghite un porc la ora 12.00 si cei de la Cartea Recordurilor trebuie sa vina sa vada asta", a conchis Dan Diaconescu, citat de Newsin.

11:20 - Delegatia USL a mers la consultari cu un document scris, informeaza Newsin. "In urma rezultatului alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012 si a deciziilor adoptate in congresele PSD, PNL, PC din data de 7 aprilie 2012, Uniunea Social - Liberala il sustine pentru functia de Prim-Ministru al Romaniei pe domnul Victor Viorel Ponta", se arata in documentul semnat de liderii Uniunii Crin Antonescu, Victor Ponta, Daniel Constantin si Gabriel Oprea.

10:53 - Surse din interiorul consultarilor au spus pentru televiziunile de stiri ca presedintele Traian Basescu a declarat ca doreste "o buna colaborare cu viitorul guvern" si a cerut Puterii sa "ocroteasca" Opozitia.

10:48 - Aurelian Pavelescu a confirmat faptul ca presedintele Traian Basescu va anunta numele noului premier la ora 12:00, spunand ca seful statului a facut aceasta declaratie in prezenta partidelor care au participat la consultari. "Nu s-au facut referiri cu privire la componenta Guvernului", a mai adaugat liderul PNTCD.

10:45 - Presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, a declarat la iesirea de la consultari: "Intalnirea a fost scurta, nu au fost dezbateri sau un dialog intre presedinte si partidele prezente. Partidele au avut scurte interventii ale reprezentantilor partidelor".

Pavelescu a declarat la Digi24 ca Forta Civica nu a facut nicio propunere de premier si a subliniat ca declaratiile anterioare ale lui Mihai Razvan Ungureanu fusesera scoase din context.

10:41 - Liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian, a declarat la Digi 24 ca Victor Ponta a fost singura propunere facuta la consultarile de la Cotroceni, si ea a venit din partea USL si grupului minoritatilor. UDMR, PDL, Forta Civica, PNTC, PP-DD nu au avut propuneri proprii, dar asta nu inseamna ca ele nu il sustin pe Victor Ponta.

10:40 - Traian Basescu va face declaratii la ora 12:00, informeaza posturile de stiri.

10:37 - Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat la sediul USL ca luni va avea loc o intalnire cu UDMR pe tema intrarii uniunii la guvernare. "O sa fie o discutie importanta, subiectul e foarte fierbinte, reactiile din tara sunt foarte intense. Am primit la sediul PSD zeci de telefoane de etnie maghiara, care zic sa nu intre UDMR la guvernare", a declarat Dragnea.

Dragnea: Cooptarea UDMR la guvernare, problema fierbinte a zilei

10:34 - Victor Ponta a fost singura propunere de premier avansata de participantii la consultari, au declarat surse pentru B1 TV.

10:30 - Consultarile s-au incheiat. Masinile delegatiilor parasesc rand pe rand Palatul Cotroceni. Pana la aceasta ora nu a aparut nicio informatie din interior. Nu se stie daca Forta Civica si PP-DD au mai facut propuneri de premieri. Este posibil ca presedintele Traian Basescu sa faca declaratii de presa in aceasta dupa-amiaza.

10:00 - Consultarile au inceput.

09:50 - Presedintele PNTCD Aurelian Pavelescu a declarat luni, inainte de consultarile de la Cotroceni, ca Victor Ponta este o solutie "nefericita" pentru functia de premier.

09:47 - Delegatia UDMR a ajuns la Cotroceni.

09:46 - Presa nu are acces la consultari. Conform comunicatului remis presei de Administratia Prezidentiala, la discutii vor fi "oportunitati de imagine doar pentru cameramanul si fotograful oficiali", iar "imaginile vor fi transmise de indata presei acreditate".

09:42 - Victor Ponta, Eduard Hellvig, Daniel Constantin si Gabriel Oprea pornesc impreuna spre Cotroceni. Crin Antonescu nu face parte din delegatia USL.

09:35 - Traian Basescu a ajuns la Cotroceni. Liderii USL sunt inca la sediu.

09:32 - Prezent la sediul PDL, Vasile Blaga a anuntat ca va sustine la consultari o colaborare cu viitorul guvern pe trei teme: revizuirea Constitutiei, noul Cod Electoral si reorganizarea teritorial administrativa. El a criticat "dublul discurs" al lui Crin Antonerscu, care "participa la intalniri informale" la Cotroceni, cum a fost cea de miercuri, dar "sub asediul unor televiziuni apropiate" refuza sa participe la consultarile oficiale de astazi. Blaga a spus ca nu va sustine propunerea lui MRU. "Este o copilarie, nu cred ca va veni astazi cu o propunere de premier", a spus el.

Blaga, despre intentia lui MRU de a propune premier: O copilarie!

09:15 - Premierul Victor Ponta a declarat, inainte de inceperea sedintei USL, ca se vor stabili pozitiile cu care se va merge la Cotroceni. El a precizat ca delegatia va fi formata din 4 reprezentanti, cate unul din partea fiecarei formatiuni componente. "Vrem sa trecem cat mai repede peste aceasta procedura, e o formalitate, si sa ne apucam de treaba", a subliniat Ponta.

09:10 - Marian Oprisan : "Sunt solidar cu chestiunea asta cu UDMR-ul, nu am nimic impotriva sa intre la guvernare. Trebuie discutate mecanismele statutare a Partidului Social Democrat. Pana in acest moment nu s-a facut nici un Guvern, nu s-a definitivat structura noii echipe. Este normal ca acest lucru sa se faca dupa ce Victor Ponta va deveni premier", a declarat vicepresedintele PSD.

09:00 - Liderii USL se reunesc pentru o sedinta-fulger, inainte de inceperea consultarilor. Crin Antonescu. anunta ca nu merge la Cotroceni, nemultumit de faptul ca USL, castigatoare cu 70%, a fost invitata la aceeasi ora cu partidele invinse in alegeri. PNL va fi reprezentat la Cotroceni de Eduard Hellvig, secretarul general al partidului.

USL stabileste strategia pentru consultari - Antonescu nu merge la Cotroceni

Consultari cu final asteptat?

La consultarile de la ora 10:00 presedintele asteapta circa 50 de reprezentanti ai formatiunilor intrate in noul Parlament.

Basescu face consultari simultan cu toate partidele: USL, ARD, PP-DD, UDMR - luni, la 10

Teoretic, nu ar trebui sa existe surprize. Victor Ponta este sustinut pentru a prelua un nou mandat atat de USL, cat si de UDMR, PP-DD si grupul minoritatilor. PDL a anuntat ca nu va face o propunere de premier, din cauza rezultatelor slabe obtinute la alegeri, iar duminica seara Vasile Blaga a declarat ca PDL il va sustine la consultari pe Victor Ponta pentru a respecta vointa poporului exprimata in 9 decembrie.

In schimb, Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca Forta Civica va face o propunere de premier.

Dupa ce presedintele va anunta premierul si va semna decretul, in termen de 10 zile prim-ministrul desemnat trebuie sa mearga in Parlament cu echipa de guvernare si programul. Candidatii de ministri vor fi audiati in comisiile de specialistate, iar dupa ce vor primi avizul favorabil, ei vor fi supusi votului plenului.

Daca obtin peste 50% plus 1 din numarul total de 588 de parlamentari, ei vor depune juramantul la Palatul Cotroceni si isi vor prelua atributiile. Daca nu exista surprize, aceasta ultima etapa ar putea avea loc duminica. Este in interesul tuturor fortelor politice ca Romania sa aiba un nou guvern cat mai repede, pentru a avea si un buget pentru 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Basescu consultari Cotroceni, #consultari Cotroceni premier 2012, #USL consultari desemnare premier , #Victor Ponta