Cum il ataca Ponta pe Basescu in moalele UE (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 19:06
11180 citiri
Cum il ataca Ponta pe Basescu in moalele UE (Opinii)
Foto: Arhiva

Premierul s-a calificat singur a fi mai intelept decat presedintele, pentru ca nu isi da cu parerea de unul singur pe subiecte extrem de complicate si sensibile cum ar fi pactul de uniune bancara, ci ii asculta pe cei care se pricep.

Insa Traian Basescu nu doar in acest punct s-a plecat adanc in fata lui Barroso si l-a asigurat de toata sustinerea sa si, evident, a tarii pe care o reprezinta la Bruxelles. Presedintele a mai precizat saptamana trecuta, inainte de a pleca la intalnirea cu presedintele CE, si ca asteapta ca Guvernul sa respecte termenul de 2015 pentru adoptarea monedei unice.

Victor Ponta nu s-a referit, in intelepciunea sa asezata, si la problema adoptarii euro, nu a spus nici da, nici nu, insa a lasat sa se inteleaga ca problema poate deveni oricand un bun teren de lupta impotriva lui Traian Basescu.

Si cum Uniunea Europeana, cu tot cu temele ei cele mai importante, a fost deja tarata in mocirla politicii de la Bucuresti, campania electorala care se apropie nu va face decat sa arunce in aer din nou relatiile Romaniei cu institutiile UE. Pentru ca e usor de imaginat cum vor evolua lucrurile.

Unul spune "hais", celalalt "cea", iar oficialii europeni privesc tot mai mirati si fara de rabdare spre o tara care se mananca singura din interior si isi exporta micimea intr-o lume si asa dezmembrata si inspaimantata de propria criza fara precedent care o traverseaza si de care nu mai scapa.

O tara cu doua capete, unde unul - Traian Basescu - se duce si se ploconeste si se gudura in fata mai marilor zilei pentru a le intra in voie, iar celalalt - intamplator, astazi, Victor Ponta - se duce sa isi (re)faca imaginea contrandu-l pe primul si negandu-i tot ce a spus si facut.

E cat se poate de adevarat si ca Victor Ponta una spune la Bruxelles, in fata lui Jose Manuel Barroso, si cu totul alta la Bucuresti in fata milioanelor pe care vrea sa le atraga la urne, spre USL. La fel, nu mai putin adevarat e si ca Victor Ponta isi moduleaza discursul in functie de receptor, de situatii si contexte, oricat de diferite si specifice ar fi ele.

Aproape in aceeasi masura in care si Traian Basescu a ajuns sa fie un expert in domeniu contrazicerii si incoerentei. Victor Ponta a invatat sa isi bata adeversarul cu propriile arme, spre disperarea, probabil, a ambelor tabere.

"Sunt convins ca presedintele Basescu nu se poate angaja in numele Romaniei, ci si-a dat cu parerea. In numele Romaniei se poate angaja Parlamentul, Guvernul. Domnul Basescu are o parere, eu sunt mai asezat, mai intelept, prefer sa ii ascult pe cei care se pricep(...) Romania nu a participat pana acum la dezbateri, doar a fost de acord cu ceea ce au propus altii. Daca Polonia are curajul sa isi exprime punctul de vedere, de ce nu si Romania" - a mai spus Victor Ponta, lasand sa se inteleaga ca nu se va grabi sa angajeze tara in pactul de uniune bancara la fel de umil si neconditionat ca si Traian Basescu.

Ori deja au fost enuntate temele electorale pentru toate campaniile viitoare, atata timp cat criza din UE se va prelungi si statele cele mai importante vor fi tentate sa trateze cu dubla masura si limbaj, eventual si viteze, statele membre ale Uniunii.

Va invinge nu cel care are in spatele sau aparatul decizional si forta de a-si impune punctul de vedere din tara la masa CE - asa cum astazi il are premierul -, ci mai exact cel care prin pozitia pe care o va exporta la Bruxelles va reusi sa isi atraga simpatia si empatia electoratului. Care va nimeri cel mai adanc in ceea ce isi doresc romanii si va sti sa le si implineasca sperantele. Sau macar sa le dea iluzia.

Iar cum moneda euro incepe sa sperie pe tot mai multi, cum austeritatea cuplului Merkel - Basescu nu a produs decat frisoane si cosmaruri, ma tem ca profitorii momentului vor lua potul cel mare. Chiar si de-ar fi ca sustinatorii europeni (Barroso si Merkel) ai ultimului mohican din Balcani sa vina personal in pelerinaj de alegeri.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta politica explicatii Uniunea Europeana, #Ponta Basescu cearta replici, #Ponta atac Basescu , #Victor Ponta