Cum va pierde Traian Basescu toata puterea (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 19:18
12369 citiri
Cum va pierde Traian Basescu toata puterea (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Stiu ca majoritatea reprezentantilor fostei puteri s-au impacat deja cu ideea ca vor face opozitie in Parlament si majoritatea privilegiilor pe care le-au avut le vor transfera colegilor din USL, ori pur si simplu fostilor parteneri de guvernare, mutati acum cu acte in regula in tabara noii puteri.

Asa se va petrece - treptat, pasnic si total - ceea ce propagandei oficiale, sau ascunse in presa, a fostului partid principal de guvernamant ii este inca imposibil sa recunoasca: pierderea definitiva a puterii de catre Traian Basescu si PDL.

De forma si pentru a nu da impresia si in provincie ca lupta a fost abandonata inca mai exista declaratii de incurajare de la centru. Inca naivii si cei care au crezut sincer in aceasta combinatie mai spera ca presedintele va exploda intr-un final, se va da peste cap si va scoate din joben o ultima victorie. Ea este recitata ca o mantra de catre cei mai zelosi, cot la cot cu mercenarii din presa, inca platiti din bani publici (fie direct, fie indirect prin intermediul unor firme private hranite din contracte cu statul).

Desi nu este imposibila, o astfel de rasturnare de situatie e la fel de probabila ca si victoria lui Dan Diaconescu in fata lui Victor Ponta la Targu Jiu. Cred ca e nevoie de o minima inteligenta ca sa intelegi ca asa nu are cum sa se intample, ori, dimpotriva, de o mare doza de ticalosie sa afirmi ca gangavul realizator din tomberoane il va putea invinge pe Ponta acasa la el, unde premierul candideaza totusi de ani buni.

Anticiparea acestei realitati a si facut ca un numar enorm si indecent de mare de traseisti sa isi asigure deja un viitor caldut sub pulpana USL, ba candidand sub listele Uniunii, ba cumparandu-si cine stie ce sinecura deja in noua organigrama a noii puteri. Figuri jenante precum Mihaela Popa la Iasi, Gigi Becali pe unde o da Dumnezeu, ori generalul patru stele Gabriel Oprea - poate cel mai penibil exemplu - se pregatesc sa preia puterea... de la ei si sa o dea mai departe lor.

Evident, ultimul punct de sprijin al sperantei celor care inca nu s-au lepadat de Traian Basescu si inca il mai au in suflet e ca exact aceste figuri de pe centura politicii vor fi gata sa sara din nou in cealalta tabara si astfel ii vor inchina din nou, dupa alegeri, puterea Cotroceniului. Este poate cel mai plauzibil scenariu care se poate intampla. Tinand cont ca pe listele USL candideaza aproape 100 de fosti tradatori, care pana de curand au sustinut majoritatea formata de presedinte in jurul PDL, este de asteptat ca tot ei, la un semn, sa formeze o noua armata de stransura pentru marele invingator.

Insa, pentru asta, USL ar trebui sa obtina undeva in jurul a 50% din voturi, plus minus doua trei procente, pentru ca Traian Basescu sa inceapa sa isi faca singurul joc la care intr-adevar se pricepe cel mai bine - combinatii de cate doua luate cate unul, dosar cu dosar. Ca asta este cea mai mare speranta a credinciosilor fostului regim si unicul lor capat de ata, sta dovada declaratia in clar a sefului PDL, Vasile Blaga: "daca ajungem la 30% sunt sigur ca vom putea forma o majoritate, uitati-va la framantarile din USL".

Acum, pe Vasile Blaga nu il putem suspecta de prea multa imaginatie si stiinta a impachetarii ideilor si strategiilor politice. A recunoaste deschis ca esti gata sa iei alaturi de tine toate scursurile intrate in Parlament si, mai ales, din nou pe cei dispusi sa tradeze inca o data USL, doar ca sa ajungi din nou la ciolan - nu e tocmai o dovada de prea multa diplomatie. Din pacate, cam asta e tot ce le-a ramas fostilor guvernanti. Disperarea de a se pupa pe gura pana si cu Dan Diaconescu doar-doar ii vor mai asigura presedintelui inca doi ani calduti la Cotroceni.

Ce le scapa acestor romantici ai fostei guvernari e ca deja noua putere a intins mai mult decat o mana catre Cotroceni. Iar presedintele nu doarme nici el, asa cum ar putea parea dupa aparente. Se lucreaza din greu la o forma de coabitare la care politicienii nostri au demonstrat ca sunt experti - "va oferim scaunele si functiile, dar ne lasati privilegiile obtinute, conturile umflate, casele adunate si libertatea".

Asa va avea loc si aceasta preluare a puterii. Nimic spectaculos, fara convulsii si fara revolutii. Acestea au loc mai degraba in mintea celor care au crezut si inca mai cred ca razboiul lor e si lupta celor care se folosesc de ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu PDL putere, #Victor Ponta Crin Antonescu aliante, #Blaga PDL aliante alegeri, #majoritate parlamentara , #Victor Ponta
Comentarii
Poza Terente
Terente
rank 2
In ziua cand Base, va cadea, doborat de rusofonii din USL,