De ce presedintele crede si nu mai cerceteaza? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Martie 2014, ora 21:30
10814 citiri
De ce presedintele crede si nu mai cerceteaza? (Opinii)
Foto: presidency.ro

Greu spre imposibil de explicat rational, in baza informatiilor certe, razgandeala presedintelui in privinta Guvernului Ponta 3. O razgandeala care, cu doar cateva ore inainte sa se produca, parea absolut imposibila in virtutea evolutiei evenimentelor. Si nici macar nu a fost vorba despre o singura razgandeala.

In cronologia evenimentelor, presedintele avansa, duminica, la Pro TV, necesitatea unei noi desemnari a lui Victor Ponta ca premier: "aceasta schimbare prin aducerea UDMR practic inseamna un nou guvern care trebuie sa vina pentru investitura, si, de ce nu, si un premier redesemnat". Marti a abandonat aceasta varianta, spunanad doar ca situatia s-a schimbat. In ce fel, n-a explicat.

Marti l-a somat public pe premierul Victor Ponta sa isi asume un nou program de guvernare, care sa nu mai faca referire la USL si sa includa protocolul cu UDMR:

"Suntem intr-o situatie in care trebuie sa intelegem ca nu merge prea uzitatul da-i ca merge si asa. E vorba de instalarea unui guvern si vreau sa raspundem la toate exigentele Constitutiei, astfel incat legitimitatea Guvernului sa fie cat mai buna, avand in vedere schimbarea masiva de suport parlamentar pentru Guvernul care se prefigureaza.

Nu vreau sa-mi mai las in plus si in activitatea mea un precedent care sa nu reflecte in integralitate procedurile si exigentele constitutionale si politice cand e vorba de o schimbare de asemenea dimensiuni in sustinerea Guvernului de catre majoritatea parlamentara."

Foarte hotarat, Traian Basescu a refuzat sa primeasca marti seara juramantul ministrilor votati de Parlament. Intrebat, marti, de ce nu a semnat decretele, avand in vedere ca Victor Ponta promisese ca miercuri, in sedinta de guvern, ar fi urmat sa adopte modificarile solicitate, Traian Basescu a raspuns: "Nu suntem la momentul crede si nu cerceta. Vreau sa vad programul in Parlamant adoptat de o larga majoritate".

Miercuri dimineata, CCR stabilea ca va anunta sambata decizia in privinta contestatiei depusa de PDL pe tema programului de guvernare, iar la pranz Gabriel Oprea venea singur la Cotroceni pentru a depune juramantul ca ministru de Interne, pentru ca acolo interimatul expira pe 8 martie. Se pregatea deci o asteptare lunga.

Si, apoi, deodata, la ora 17, presedintele iese, anunta "acordul verbal" cu Victor Ponta, bazat pe "cuvantul de onoare", la ora 18, noii ministri depuneau juramantul, iar presedintele saluta infuzia de tinerete (inclusiv a d-nei Petrescu, inteleg) si revenirea "aliatului de nadejde" UDMR. Armonie paradisiaca si mai multe nu!

Adica, brusc, presedintele nu a mai simitit nevoia sa cerceteze, sa pipaie si citeasca noul program de guvernare, sa vada modificarea in Parlament si il crede pe cuvant pe cel despre care nu pierde nicio ocazie sa spuna ca minte cum respira, ca e bolnav de minciuna. Ce garantii avea, in afara de cele verbale, ca programul cel nou va cuprinde, intr-adevar, prevederile protocolului cu UDMR si nu vor fi modificate doar vreo 2 virgule? Se pare ca modificarile vizeaza doar eliminarea sintagmei USL, nu si introducerea prevederilor acordului cu UDMR, care face obiectul sesizarii PDL la CCR. Doar eliminarea "USL" a fost convenita pe cuvant de onoare cu presedintele sau premierul nu a respectat acordul verbal?

Daca tot urma acest acord verbal, de ce a fost nevoie ca dl. Oprea sa depuna juramantul de doua ori intr-o zi?

Si pentru ca ziua sa fie completa, cu ocazia depunerii juramantului noului guvern, Traian Basescu a anuntat, in treacat, ca a semnat si momorandumul cu FMI, dupa luni de tensiuni, de acuzatii, inclusiv la adresa FMI, si dupa ce de la mijlocul lunii trecute documentul statea la Presedintie.

In februarie, Victor Ponta anunta ca presedintele va semna memorandumul pentru ca el nu mai contine acciza de 7 eurocenti, deci nu ar mai fi impedimente. "Ponta viseaza frumos, asta i-a spus Medvedev la Soci", a replicat atunci Traian Basescu. Si iata ca visul lui Victor Ponta s-a implinit fara ca presedintele sa arate clar ce l-a convins sa semneze documentul, ce a disparut din el, care e forma finala agreata.

Dupa un scandal imens, am avut un deznodamant discret si oarecum misterios.

Traian Basescu este un maestru al reevaluarilor. Dar de aceasta data incoerentele sunt stranii si stridente. Primul gand care iti vine in minte, in contextul international actual, in contextul intalnirii dintre Victor Ponta si ambasadorii statelor UE, este ca cineva i-a atras atentia presedintelui Romaniei ca exact o criza guvernamentala mai lipsea in partea aceasta de Europa.

Dar presedintele a infirmat categoric aceasta ipoteza, printr-un comunicat de presa: "Domnul presedinte Traian Basescu nu a avut nicio discutie cu niciun lider occidental pe tema instalarii Guvernului. Orice afirmatie contrara acesteia este mincinoasa si are ca scop dezinformarea si manipularea cetatenilor".

Nu putem decat sa-l credem. Si, totusi, de ce nu a mai simtit Traian Basescu nevoia de a cerceta? De ce a mers pe onoarea si angajamentul verbal al omului pe care il socoteste un mitoman? Greu daca nu imposibil de cercetat aceasta situatie si foarte greu de crezut ca ea este fireasca.

Citește și:
Anunțul lui Bogdan Aurescu după discuțiile cu omologul olandez despre aderarea României la Schengen
Anunțul lui Bogdan Aurescu după discuțiile cu omologul olandez despre aderarea României la Schengen
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat miercuri, 30 noiembrie, cu Wopke Hoekstra, viceprim-ministru şi ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, despre rapoartele...
Ce funcție poate primi Nicolae Ciucă după ce PSD va prelua guvernarea. Alina Gorghiu se arată dispusă la sacrificiu pentru șeful PNL
Ce funcție poate primi Nicolae Ciucă după ce PSD va prelua guvernarea. Alina Gorghiu se arată dispusă la sacrificiu pentru șeful PNL
Președintele interimar al Senatului Alina Gorghiu a declarat într-un interviu pentru Profit News că după rotativa premierilor care va avea loc anul viitor, Nicolae Ciucă nu va pierde șefia...