Deutsche Welle: UE s-ar destrama daca toti s-ar duce la Bruxelles cu un mandat nenegociabil

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 21:50
3603 citiri
Deutsche Welle: UE s-ar destrama daca toti s-ar duce la Bruxelles cu un mandat nenegociabil
Foto: Arhiva

Pozitia premierului Victor Ponta privind dreptul de veto la Consiliul European dedicat bugetului 2014-2020 este "neinspirata", pentru ca, daca toti s-ar duce la astfel de reuniuni cu mandate nenegociabile, UE s-ar destrama.

Atitudinea adoptata de primul ministru Victor Ponta care a vorbit despre posibilitatea recurgerii la dreptul de veto in cazul celor mai nefavorabile propuneri a surprins nu pentru ca Romania sau Bulgaria sau Polonia nu ar avea dreptul sa se opuna, ci pentru ca nici Romania si nici alte tari care se considera dezavantajate nu sunt singure si pentru ca oricum este vorba de un proces de negociere aflat in plina desfasurare", noteaza Deutsche Welle, adaugand si Franta a fost prima tara care a anuntat ca anumite propuneri i se par inacceptabile, chiar inainte ca Herman Van Rompuy sa prezinte varianta de buget a Consiliului European.

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a afirmat intr-un comunicat oficial ca proiectul lui Van Rompuy, "nu constituie in niciun caz o baza de discutii acceptabila pentru Franta cat priveste nivelul cheltuielilor destinate politicii agricole comune".

"Dar daca toata lumea ar face la fel si ar trimite la reuniunile Consiliului European, reprezentanti cu mandate imperative, Uniunea s-ar destrama intr-o clipa. Bucurestiul nu poate impune reprezentantului sau (presedintele sau oricare altul) un mandat nenegociabil din doua motive: pe de o parte Romania care nu a absorbit nici o zecime din banii disponibili are o pozitie foarte slaba, iar pe de alta parte acest tip de abordare este in principiu nerecomandabil", noteaza DW.

Deutsche Welle considera ca batalia Romaniei pentru bugetul Uniunii Europene pare "mai curand teoretica".

"Este firesc si legitim sa incerce sa obtina cel putin la fel de mult ca si pana acum, dar gradul redus al absorbtiei fondurilor de coeziune ridica intrebari serioase privind posibilitatile sale reale. Daca Romania a atras abia o zecime din sumele puse la dispozitie si chiar si aceasta infima parte este grevata de banuieli sau dovezi clare de coruptie, reprezentantii Romaniei, oricare ar fi aceia nu vor avea argumente puternice de partea lor. Este ceva care nu mai tine de abilitatea diplomatica sau de talent persuasiv", precizeaza DW, adaugand ca singura modalitate prin care Romania mai poate influenta in folosul ei deciziile liderilor europeni este oferita de grupul "Prietenii coeziunii".

Victor Ponta a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca propunerea de buget a lui Herman Van Rompuy care presupune scaderi atat la politica agricola comuna, cat si la politica de coeziune, este "inacceptabila" si a sustinut ca i-a prezentat presedintelui Traian Basescu pozitia Guvernului de a manifesta in cadrul Consiliului "o opozitie ferma", invocand chiar si folosirea dreptului de veto al Romaniei in cazul in care aceasta propunere ar constitui finalul negocierilor.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a avut vineri o declaratie mai nuantata, precizand ca propunerea de buget a lui Herman Van Rompuy este "inacceptabila" si "daca nu va exista o modificare a ei, partea romana poate sa mearga pana la a se opune acestei propuneri".

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca dreptul de veto se foloseste in Consiliul European doar daca unei tari i se incalca Tratatul de aderare sau i se impun conditii diferite fata de ale altor state.

"Nu te poti duce la donatori sa spui 'doamna Merkel, daca nu-mi dai atat, eu iti trantesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin'. E ridicol. Veto-ul se utilizeaza - si eu sunt un adept al utilizarii lui - in situatia in care se incalca Tratatul", a precizat Traian Basescu, adaugand ca mcanismul unui ceasornic nu e "uficient de fin pentru a fi comparat cu finetea negocierilor care se duc in Consiliul European cand este vorba de bani". "Dar nimeni nu tipa, nimeni nu da cu pumnii in masa si nimeni nu tipa 'noi punem veto de la intrarea pe usa'", a mai spus seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Deutsche Welle mandat negociabil, #mandat negociabil reprezentare Bruxelles, #Ponta mandat Basescu , #Victor Ponta