Dezastrul coabitarii dintre Basescu si Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 00:20
7210 citiri
Dezastrul coabitarii dintre Basescu si Ponta (Opinii)

Nu sunt un admirator al noii politici de stat ce isi are originea in tratatul de coabitare dintre presedinte si premier, consemnat cu sfintenie pe o foaie A4. Dimpotriva. Cred ca efectele nocive, pentru toate taberele, urmeaza sa isi arate coltii in curand.

Ele sunt dependente de apropierea alegerilor prezidentiale, de calculele pe care taberele (Ponta si Basescu) si le-au facut in legatura cu castigurile pe care spera sa le obtina si de factorii de presiune care deja actioneaza asupra Guvernului.

In linii mari, pactul de coabitare a adus o liniste de care nu doar cetatenii aveau nevoie, obositi peste masura de ciondaneala fara niciun rezultat dintre USL si Traian Basescu, dar si clasa politica. Pentru a-si trage suflul, pentru a-si restabili prioritatile si pentru a se reinarma.

Semnatarii, fie ca profita mai mult sau mai putin de pe urma pacii, elogiaza pactul si aduc drept argumente stabilitatea in ochii Uniunii Europene. De asemenea, spun ei, fara liniste, nici investitorii nu s-ar mai apropia - ca si cum marile concerne ne rup acum granitele, grabite sa nu piarda ocazia!

Avocatii pactului de colaborare prezinta si numirile din fruntea parchetelor drept un pas inainte spre reluarea functionarii statului de drept, sifonat in urma loviturii de stat din vara lui 2012. Astfel incearca ei sa ascunda trocul de peste capul Justitiei, care a pus cruce iluziilor ultimilor aparatori ai spiritului reformator al presedintelui. Omul a demonstrat ca asigurarea imunitatii personale e mai valoroasa decat intrarea in istorie.

Cea mai veninoasa teza, in consecinta si cea mai periculoasa, e ca doar colaborarea intre institutiile statului poate scoate Romania din criza de imagine de care sufera in fata oficialilor europeni, obiectiv clasat la siguranta nationala, fara posibilitatea de a fi macar pus in discutie. Ce sa mai vorbim de critica lui.

Doar ca teza imbratisata de presedinte si premier este total opusa, de exemplu, razboiului sfant pe care acelasi Traian Basescu il promitea in campania din 2009 si apoi la inceputul celui de-al doilea mandat la Cotroceni - "nu voi face liniste".

Galagia pe care se jura sa o faca, pentru a nu lasa hotii sa fure, e astazi ingropata. E ridicata la rang de religie de stat pacea, intelegerea si buna colaborare. Daca privim la ultimii 23 de ani, vedem ca viata politica a fost purtata intre doua extreme - ambele medii perfecte pentru complicitatea politicienilor. Lungi perioade de complicitate vinovata, fara niciun rezultat, intrerupte din cand in cand de perioade in care doar se negocia transferul de putere.

Traian Basescu a inaugurat stilul smuls, care inseamna blocarea statului pana la obtinerea puterii maxime.

Acesta nu e insa dansul politicii in interes national, nu e nici macar jocul majoritatilor manipulate populist in interesul clanurilor care detin puterea independent de culoarea politica.

Este doar complicitatea "familiei" desprinse cu totul de nevoile si cerintele cetatenilor, care functioneaza dupa o agenda proprie si care prin aceste pendulari intre extreme isi acopera si isi intareste legaturile, privilegiile si imunitatile de casta.

Nu trebuie sa avem rabdare decat vreo trei-patru luni, pana la noul razboi. Negresit, va fi declarat, declansat si purtat doar pentru binele romanilor. Insa el va fi doar un alt spectacol pentru spectatorii care nu stiu ca privesc doar jocul umbrelor adevaratilor stapani ai Romaniei.

Citeste si:
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...
Ce șanse are o colaborare între Forța Dreptei, Dacian Cioloș și USR pentru crearea unui pol de dreapta. Răspunsul lui Ludovic Orban
Ce șanse are o colaborare între Forța Dreptei, Dacian Cioloș și USR pentru crearea unui pol de dreapta. Răspunsul lui Ludovic Orban
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a vorbit marți, 24 mai, despre un posibil pol de dreapta alături de Dacian Cioloş și USR. Întrebat dacă negociază cu Dacian Cioloş...