Exit: pilula rosie a lui Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 23:56
9956 citiri
Exit: pilula rosie a lui Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

In ciuda instabilitatii patologice tot mai accentuata si cu efecte, probabil, tot mai nefaste pentru toata lumea, Traian Basescu devine pe zi ce trece tot mai bun.

Pentru ca parjoleste tot in jur, pentru ca nu lasa niciun tradator nereevaluat, pentru ca in fata spaimei care l-a cuprins cand a privit dincolo de sfarsit omul preda tot ce a adunat pentru a-si salva pielea, lui Traian trebuie sa i se dea ce i se cuvine:

Traian este omul care a trezit la realitate un electorat prea indragostit de liderii pe care ii asteapta de o viata, pentru ca apoi sa-i ucida intr-un mandat.

El este politicianul care prin ultimele gesturi sper sa-i fi vindecat pe cei care si-au pierdut ratiunea si luciditatea din cauza credintei si pasiunilor oarbe in nu conteaza care doctrina, partid sau om politic.

Trocul barbar, balbait, cu poticniri de incepator si incertitudini specifice unui azil de nebuni, dintre Traian Basescu si Victor Ponta, pe numirea procurorilor sefi ai Parchetelor provoaca greata tuturor. Indiferent de tabara si dincolo de credinte, pactul sau cu "pisicul" ("care face precum o maimutica") a provoacat multe spasme si greturi celor loviti in credinta ca de fapt ei guverneaza.

Iar problema lor e ca au doar credinte si sperante, si nu spirit critic, luciditate si analize rationale. In cazul lor, in curand, o alta credinta va lua locul celei vechi, insa pana atunci....indiferent ce deschizi, de la Hotnews la Antena 3, durerea provocata de "intelegerea" dintre Basescu si Ponta naste tulburari de comportament spectaculoase.

Disonanta cognitiva care a gripat puterea de intelegere are la baza seturi de idei care se bat cap in cap - "plagiatorului" i se preda puterea la bucata, desi ieri era asasinul statului de drept; "dusmanul tarii" este iertat si i se asigura o iesire in siguranta, plus alte variatii, ca "lupul si mielul vor paste impreuna, leul va manca paie ca boul si sarpele tarana".

Drama nu e aici. Nu e nici in faptul ca reperele morale au fost inca o data date peste cap. Nici la Daniel Morar, care pleaca din fruntea Parchetului General invocand independenta Justitiei chiar in fraza in care continua: "ca sa las loc de manevra si NEGOCIERI presedintelui cu Ponta".

Morar a incercat mimarea unui gest de onoare care vine insa prea tarziu, machiat cu sinceritate pentru a parea autentic, dar care nu explica de ce a afirmat la referendumul din vara ca s-au furat intre 1,5 si 2 milioane de voturi. O idee care a manipulat realitati, a nascut lovituri de stat si a reinstalat un presedinte.

Pilula e amara, mai ales pentru cei care au crezut in Basescu. Exista inca, presupun, persoane care pana la momentul Morar credeau ca Traian Basescu, in ciuda a toate si a tot ce a spus si facut pana acum, nu le-ar fi luat si ultima iluzie care le mai coordona existenta - unic luptator impotriva sistemului ticalosit.

Pastila pe care le-a varat-o pe gat tuturor e si mai amara pentru ca deschide ochii si celor care nu au vazut niciodata.

Traian Basescu apare, in sfarsit, in toata splendoarea lui - drept stapanul si negociatorul Justitiei, ultimul refugiu al Puterii sale. La pachet cu dreptatea si Justitia, cu Serviciile privind si aproband conspirativ din umbra, Basescu ii inmaneaza lui Ponta volanul de copilot al Romaniei.

Mahnirea lui Morar si a tuturor celor ingretosati de Basescu sper sa-i trezeasca si sa le puna capat credintei ca unica forma de cunoastere a realitatii. Gestul de deschidere al presedintelui catre premier ar trebui sa le provoace intrebari tocmai celor care pana acum au facut presa judecand doar cu prejudecatile si credintele lor.

Drama e ca irationalul nu i-a facut sa repete greselile si sa nu faca profundele erori, ci in lipsa ratiunii ei au fost cele mai usoare instrumente de condus propaganda. De asta a si functionat atat de bine ea, pentru ca avea - si inca mai are la baza - personaliati care cred onest intr-un lucru fara nicio urma de onestitate.

Pilula oferita de Traian Basescu este ultima lor sansa de trezire la realitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu intelegere Ponta procurori, #Basescu Ponta Kovesi DNA , #Victor Ponta