In Romania facatorii de politici publice sunt altii (Opinii)

Luni, 29 Iulie 2013, ora 09:38
1820 citiri
In Romania facatorii de politici publice sunt altii (Opinii)
Foto: Arhiva

In orice tara normala, civilizata si democratica, facatorii de politici publice (policy makers) sunt Guvernul, Parlamentul si organizatiile politic-civice. Ordinea conteaza.

La o repede ochire a situatiei din Romania, se observa ca de ceva vreme Guvernul, Parlamentul, partidele si sindicatele nu mai sunt principalii policy makers, nici creatorii agendei publice, ci Presedintia, serviciile secrete si Justitia. De demonstrat.

Pentru discutia de fata, relevante vor fi doar elementele, informatiile din agenda mass-media, agendele serviciilor secrete si ale Justitiei nefiind date publicitatii.

Fireste, prin fisa posturilor, asa cum este ea statuata prin legi organice, atat Presedintia, cat si Justitia, SRI, SIE si celelalte foarte multe servicii secrete pe cap de cetatean roman au sarcini specifice care insa nu au legatura cu facatorii de politici publice. Si totusi se straduiesc mereu sa le ia fata celorlalte.

Democratie originala s-a vrut...

Caracterul "original" al politicii noastre consta in aceea ca putine din faptele actantilor de mai sus au oarece legatura cu buna guvernare: Cazul Bechtel, amendarea Constitutiei, regionalizarea, Fenechiu - Silaghi, o noua lege a salarizarii, turneele externe ale lui Ponta si privatizarea CFR Marfa.

In schimb, cele ce au ocupat preponderent spatiul public in ultimul an au fost doar exercitii de imagine si notorietate, sarje de demonstrare a fortei in avanscena razboaielor politice: suspendarea, reinstalarea la Cotroceni in ciuda rezultatelor, plagiatul, coabitarea, mita la Bacalaureat, recuperarea lui Hayssam, aparitia IRL si a PMP, arestarea directorului Antenelor, acuzarea publica a Antenei 3...

Vitregite in Romania sunt organizatiile civice care, in adevaratul sens al cuvantului, adica independente politic si bugetar nu exista, putini fiind cei ce ar dori sa investeasca intr-un domeniu neprofitabil. La fel stau lucrurile si cu organizatiile profesionale. Exista doar cu numele. Care de care mai pompoase.

Situatia anormala nu s-a nascut singura

Cum s-a ajuns ca principalii policy makers sa fie Presedintia, serviciile secrete si Justitia? Prin Constitutie, lucrurile sunt asezate aproximativ asemeni democratiilor consacrate. Cele ce au facut diferenta au fost legile adoptate pe parcurs: serviciile secrete depind in mare masura de CSAT al carui sef este presedintele in functiune, tot el numindu-i pe sefi, iar Justitia este la mana aceluiasi presedinte care numeste judecatorii si procurorii. Orice acuzatie de influentare si punere sub obroc a Justitiei aici isi are punctul de plecare.

Se intampla si in alta parte, atata doar ca sefii de stat ai regimurilor constitutional-democratice in fapt sunt reprezentativi pentru toti cetatenii, in timp ce presedintele actual al Romaniei si-a luat statutul de jucator, adica de reprezentant doar al cui ii convine Domniei Sale: la inceput a fost Alianta DA, pentru o saptamana, apoi PDL, iar acum PMP.

Aliatii presedintelui

Si poate ca lucrurile ar functiona in pofida preferintelor prezidentiale si a sprijinului fatis acordat partidelor sale de suflet. Numai ca, inca din primele zile ale intaiului sau mandat, au aparut cateva elemente perturbatorii: ca din intamplare, serviciile inteligente au inceput sa faca pierdute biletele roz, informatii secrete care au ajuns pe masa unor redactii, iar Justitia, la randul ei, nu a putut stavili fenomenul scurgerii de informatii, transcripturi ale convorbirilor telefonice, culmea, tocmai din dosarele oponentilor prezidentiali. Niciodata altele. (In afara celor destinate sa demonstreze contrariul!)

Or, in conditiile in care fiecare actiune mai importanta a Parlamentului si a Guvernului nu devine vector in mass-media, fiind trecuta in plan secund de evenimente socante, dar fara legatura cu buna guvernare, cele doua puteri ale statului de drept isi pierd statutul, increderea si imaginea in ochii cetatenilor, posibilitatea lor de a influenta in bine viata publica diminuandu-se. Concomitent, da sanse altui actant politic sa obtina plus puncte fara niciun efort.

Drumul spre un singur partid

Inainte de accederea Guvernului Ponta la Palatul Victoria, singura grija a noilor facatori de politici publice era desfiintarea USL si desfigurarea liderilor acesteia, contracararea programelor si a proiectelor lansate in mass-media.

Interesant este ca, inca inainte de iesirea in strada din iarna anului trecut, orice actiune de acest gen s-a intors impotriva facatorilor. Cu toate acestea ele continua, iar rezultatele se vad: USL a ajuns in Parlament la 75%. Se va merge pana la unanimitate?

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Guvern Parlament politici publice, #Basescu servicii secrete Justitie legi , #Victor Ponta