Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: O schimbare importanta in relatia Basescu-Ponta

Autor:
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 20:47
4111 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: O schimbare importanta in relatia Basescu-Ponta

Declaratiile presedintelui Basescu de asta seara lasa sa se intrevada faptul ca numirea celor 6 sefi la parchete a fost facuta de catre Victor Ponta in consultare/colaborare cu seful statului.

(Intrebare: Ati avut vreo contributie in propunerile permierului?

Traian Basescu: Nu cred acest lucru e important, contributia mea nu poate fi decat in zona deja cunoscuta, am dorit pentru a nu risca diminuarea sanselor de progres in activitatea parchetelor, o solutie Morar la Parchet, Kovesi la DNA. Nu s-a putut).

Mai mult, conform declaratiilor presedintelui Basescu, numirea doar a celor 6 din 21 de functii libere avea drept logica acceptarea dreptului acestora sa-si propuna colaboratorii din celelalte 15 functii inca libere. Putem concluziona ca ideea cu cei 6 ii partine, iar Victor Ponta s-a executat.

Presedintele a explicat ca ar fi de acord si cu Tiberiu Nitu, respingerea propunerilor Monei Pivniceru se referea nu la persoane, ci la maniera in care au fost propuse.

Declaratiile lui Victor Ponta ca putea numi si pe sfintii Petru si Pavel, fara acordul presedintelui nu aveau nicio sansa sa ajunga pe functii, merge in aceeasi directie, iar incercarea lui Victor Ponta de a-si obisnui partenerii de guvernare cu numirea lui Kovesi la DNA s-a lovit de un refuz dramatic, cum s-a vazut in ultimele cateva zile.

Fara sa interfereze cu dreptul CSM de a-si stabili calendarul audientelor, presedintele Basescu a spus ca e o urgenta, ca nu pot functiona institutii asa de importante cu sefi interimari.

In privinta procedurilor transparente, presedintele Basescu a insistat ca acestea nu pot tine loc de asumarea raspunderii si, eventual, a esecului, in cazul cand se dovedesc gresite. A mentionat ca nu societatea civila isi asuma raspunderea pentru numirea unor oameni corecti si eficienti in institutii care sunt chemate sa stopeze coruptia endemica din Romania.

Concluzia este ca, in acest caz cel putin, Victor Ponta s-a consultat, chiar coordonat miscarile cu presedintele Basescu, ignorandu-si partenerii PNL-Voiculescu.

Pe de alta parte cei nominalizati trebuiau consultati, sa existe siguranta ca nu refuza, iar expedierea lui Morar la CCR a fost "sacrificiul" facut la schimb de catre Basescu, ceea ce intareste convingerea intelegerii intre cei doi.

Este o situatie noua, aparuta intr-un moment delicat si important, in care Ponta schimba tabara, alaturandu-se presedintelui Basescu, perfect constient de repudierea sa de catre partenerii din USL.

Pana unde va merge pe acest drum? Deja relatiile cu PNL sunt deteriorate grav, iar declaratiile de asta seara ale presedintelui pun gaz pe foc.

Motivatia cea mai la indemana rezida din influenta presedintelui Basescu in cancelariile occidentale, cele care au banii necesari imprumuturilor ieftine pentru Romania si capacitatea de a decide un nou acord cu FMI-BM-UE. Fara de care, guvernarea Ponta ar fi devenit o catastrofa.

Vom vedea daca dezvoltarile ulterioare confirma incetarea definitiva a razboiului Ponta-Basescu, care va fi reactia lui Crin Antonescu, ramas fara munitie in razboiul propagandistic.

Se va rupe USL, ramasa fara inamicul nr. 1, Traian Basescu?

Vom vedea in zilele urmatoare.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

O nouă ieșire a ”deputatului Shaormă”. Pesedistul Adrian Solomon și-a comparat alegătorii cu niște șoareci VIDEO
O nouă ieșire a ”deputatului Shaormă”. Pesedistul Adrian Solomon și-a comparat alegătorii cu niște șoareci VIDEO
În timpul unei conferințe de presă ce a avut loc la Vaslui, deputatul PSD Adrian Solomon a făcut declarații jignitoare, în stilul binecunoscut, la lansarea candidaților pentru alegerile...
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
#Basescu Ponta procurori, #Traian Basescu consultari Ponta, #Ponta Antonescu USL , #Victor Ponta
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
Poate sa-l faca presedinte al as. de locatari prin cartier,pentru ca