Joaca de-a baba-oarba dintre Ponta si Basescu o platim noi (Opinii)

Joi, 22 August 2013, ora 16:30
2787 citiri
Joaca de-a baba-oarba dintre Ponta si Basescu o platim noi (Opinii)

Felul cum discuta presedintele tarii cu premierul Romaniei pe calea comunicatelor oficiale sau batand saua la interviuri, ca sa priceapa iapa la televizor, aminteste intrucatva cazul acelui mare inventator care isi facuse o preocupare in copilarie conversand cu prietenul de joaca din camera alaturata, prin folosirea alfabetului Morse, ca si cum unul s-ar gasi in America, iar celalalt pe vasul Titanic.

Cei sapte ani - nu spun care

Ar fi gresit si nedrept sa gandim ca initiativele ii apartin unuia singur dintre protagonisti, celalalt fiind numai antrenat intr-un joc de tipul da-mi-o mie, na-ti-o tie. Mai curand as zice ca e un caz de compatibilitate perfecta, in cadrul caruia sacul si-a gasit petecul.

Totusi, cel mai recent eveniment din zona comunicarilor la varf se pare a fi in avantajul presedintelui: premierul a avut impolitetea crasa de a nu-i raspunde la telefon sefului statului. E greu sa spui daca sunt la mijloc cei sapte ani de acasa neabsolviti, daca e o simpla badaranie, mojicie, marlanie sau numai grosimea obrazului de toval.

Toate acestea sunt insa valabile doar daca se petrec intre doi vecini certareti. La nivelul de care vorbim, dezinteresul premierului la ceea ce vrea sa-i comunice presedintele este un afront direct catre noi toti, cei a caror soarta depinde de Guvern si care platim prin impozitele noastre salariul demnitarilor, ca sa vegheze asupra problemelor tarii, nu sa-si satisfaca ifosele lor, pe banii nostri.

Sa scrie oficial!

Cand a apasat pe butonul "inchis", Ponta nu stia ce urma sa-i comunice Basescu la telefon. S-ar fi putut, de exemplu, sa-i dea stirea ca tara este amenintata de un atac terorist si, daca nu actioneaza Guvernul intr-un anumit fel in urmatoarele cinci minute, viata catorva mii de oameni ar fi in pericol.

Ii este permis primului ministru al tarii sa se joace de-a baba-oarba cu insasi tara, numai ca sa-si satisfaca toanele si sa se faleasca in fata colegilor sai uselisti ca-l doare-n cot de presedinte?

Nu spun ca in aceasta afacere presedintele ar fi curat ca lacrima, dimpotriva are un fel de a fi care adesea irita si uneori poate fi socotit provocator nu numai in raport cu Ponta, ci si in raport cu alti colaboratori. Dar una e sa iriti si alta e sa te lasi provocat, ca Pacala.

Ponta insa lasa impresia nu numai ca abia asteapta sa se lase provocat, dar ca la o adica, e gata sa se provoace si singur. Altfel nu mi-as explica replica infantilista cu care a explicat presei refuzul sau de a raspunde la apelurile telefonice ale presedintelui: "De ce sa-i raspund, sa scrie oficial!".

S-a suparat pe viata!

E greu sa comentezi asa ceva. Vreau sa spun ca mi-e greu mie, dar clasicii scrisului au stiut totdeauna magistral sa-i faca de batjocura pe cei care se batjocoresc singuri unii pe altii.

Intr-un eseu al sau, scriitorul american Mark Twain exemplifica o astfel de situatie printr-un episod simplu, pe care imi permit sa-l citez. Un cuplu, sot si sotie, se certasera si nu-si mai vorbeau. Daca aveau de comunicat, o faceau in scris. De exemplu, el scria pe o hartie: "fa-mi o cafea", iar ea ii raspundea cu sarcasm: "cafeaua s-a terminat, iar tu n-ai cumparat alta". In acest context, sotul i-a lasat intr-o seara sotiei un bilet pe noptiera: "Maine te rog sa ma trezesti la ora 6". Dimineata, la orele noua, cand s-a trezit, a gasit si sotul pe noptiera sa un bilet: "Trezeste-te. E ora sase fix".

Diferenta dintre sfada celor doi soti descrisi de Mark Twain si ciorovaiala la inalt nivel dintre conducatorii nostri platiti, cum spuneam, din banii publici ai tuturor romanilor, nu e tocmai mare. Se rezuma la exact vorbele lui Ponta "sa scrie oficial!", care au urmat dupa ce presedintele declarase cu sarcasm: "L-am sunat, dar nu raspunde. S-a suparat pe viata!".

Ne rad si curcile

Ma intreb retoric, cum ar fi votat romanii in decembrie trecut daca Ponta, in locul angajamnetului de a crea un milion de locuri de munca, pe care nu l-a respectat, ar fi inscris angajamentul de a nu raspunde la telefoanele presedintelui, pe care il respecta sarguincios.

Echidistanta ma obliga sa observ ca nici Traian Basescu n-ar fi iesit presedinte acum patru ani, daca lasa de inteles ca va calca premierul pe bombeu non stop, pana il va vedea ca ori isi ia campii, ori nu mai raspunde la telefon.

Habar n-am cum se numeste asta in jargon popular, dar stiu ca in limbaj intelectual se numeste coabitare. Cred ca domnul Barroso isi rade in barba si nu-i vine a creda, cand afla ce nazbatii se intampla la Bucuresti. O fi citit si dansul din Mark Twain, de care pun pariu ca Ponta n-a auzit, iar Basescu isi inchipuie ca nici n-a existat.

Citește și:
Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea SURSE
Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea SURSE
Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie, la 3.000 lei, majorarea pensiilor urmând a fi de maximum 11%, în functie de bugetul pe anul viitor, au precizat surse politice...
Premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu președintele Azerbaidjanului: ”Avem cantităţile necesare de gaz pentru această iarnă”
Premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu președintele Azerbaidjanului: ”Avem cantităţile necesare de gaz pentru această iarnă”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat sâmbătă, 1 octombrie, după o întâlnire pe care a avut-o la Sofia cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, că acesta i-a dat asigurări că...