Editorial: La ce e bun pactul, daca tradam Romania?

Marti, 12 Februarie 2013, ora 19:04
3287 citiri
Editorial: La ce e bun pactul, daca tradam Romania?
Foto: Arhiva

A pretinde de la politicieni sa considere ca tara se intinde si dincolo de varful nasului, ca sa las in pace circumferinta muschilor acestor golani in costume scumpe, denota o imbecilitate mai mare decat a lor. Dar mie imi da mana, caci nu traiesc din taxele platite de romani.

Sper, insa, ca in ciuda efortului national de a pune botul la urne inca o data, electorii realizeaza ca alegand intre doua rele, cel mai mic nu a disparut peste noapte. A fost mai acceptabil intr-un moment cand lehamitea doborase toate recordurile.

Doua trebusoare ma umplu pe mine de greata, ca si cand nu stiam cu cine am de a face cand am inteles ca votul masiv catre USL e doar o conventie. Prima este legata de bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020.

Cine a inghitit povestea cu Romania care a obtinut mai putini bani decat putea, felicitari! Doarme linistit. Oricum, a socoti sumele potentiale intr-o tara care nu a reusit sa atraga decat putin peste zece procente din alocarea pe exercitiul financiar care se incheie este de un ridicol desavarsit.

Batalia electorala s-a incheiat, formal, la Bucuresti, dar la nivel european, poceala e in toi. Ca sa-i palmuiasca pe populari, si actuala culoare dominanta a continentului sa-si piarda din pernele de sub fund, socialistii si liberalii romani sunt in stare sa voteze impotriva bugetului UE, deschizand un coridor favorabil pentru Martin Schultz. Mai intai politica, pe urma tara.

Al doilea aspect este legat de eterna poveste a desemnarii candidatului USL la prezidentiale. Crin Antonescu este batut in cuie, caci asa s-a votat la congresele fortelor politice componente ale aliantei, desi nu exista membru al PSD care sa-l suporte pe seful liberalilor.

Daca stai cu ei la o sueta, fie ei ministri sau portari la sediile de comune, iti vor spune ca le crapa buza sa fie nominalizat un om de-al lor, dar ca sa aiba USL sansa sa obtina un presedinte, trebuie sa mearga pe mana lui Crin Antonescu. Despre acesta, parerea e tare proasta, am auzit personaje de prima mana afirmand ca presedintele PNL "e mai rau decat Basescu".

Si desi mai este un an pana la alegeri, iar pesedistii nu se pot plange ca nu au nume de prezidentiabili, nimeni nu risca nimic. Stiu ca trebuie sa faca un compromis. Dar tara? Mai intai politica!

M-am intrebat adesea daca dincolo de angajamentul luat in USL (se invoca morala ca si cand am trai pe Muntele Athos!) nu exista altceva. Cum logica politica nu-si gaseste argumente in decizia aliantei privitoare la Antonescu, trebuie ca miza reala ne scapa. Ma gandesc insa sa nu fie prea tarziu cand ne vom trezi. Nu ca ar fi prima oara!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#candidat USL prezidentiale, #Romania buget UE , #Victor Ponta