Lectiile lui Traian Basescu (Opinii)

Sambata, 19 Iulie 2014, ora 21:33
9120 citiri
Lectiile lui Traian Basescu (Opinii)

Nu s-au stins nici pana acum ecourile intalnirii de la Cotroceni a presedintelui cu prim-ministrul Romaniei si cu ministrul de Finante pe tema reducerii CAS. Nu s-au stins deoarece asemenea evenimente politice constituie, in opinia mea, principala munitie atat a politicii noastre, cat si a presei.

Din cat se vede, se degajeaza o varianta a mai multor jurnalisti: "profesorul exigent" Basescu le-a servit o lectie aspra invitatilor sai, corigenti la economie si la legislatie. Ei bine, tocmai de lectia vazuta la televizor vreau sa vorbesc. Si despre "corigenti".

Basescu, profesorul

Mai intai, trebuie spus ca lui Traian Basescu ii place sa faca pe profesorul. A dovedit-o de numeroase ori. Ca dovada, unele dintre lectiile sale au dispus de o recuzita si o logistica pe care orice dascal si le-ar dori: displayuri uriase, videoproiectoare si calculatoarele aferente cu informaticieni ultracalificati, harti, planse, aratatoare, spatiu oferit cu foarte mare larghete de televiziuni si jurnale de actualitati.

Cele mai multe lectii le-a tinut in direct, la ore de varf, iar monologul prezidential a fost pregatit cu minutiozitate. Mai tineti minte lectia despre starea economiei cand a lansat celebra teorie despre "omul gras din spatele omului slab"? In fine, pentru ca astfel de lectii am vazut si la alti lideri dinafara si in exces inainte de 1989 in Romania, nu ne vom referi la ele, ci la acelea in care Traian Basescu "lucreaza" direct cu "elevii" sai.

Strategii "didactice"

Ca regula generala, aceste lectii se desfasoara dupa un plan bine pregatit, asa cum sta bine oricarui profesor: se incepe cu o expunere de motive, cel mai adesea anuntata dinainte, apoi, dupa un speech introductiv, brusc se trece la ascultare, iar "chiulangiii", poate de nepregatire, poate de emotie, se fastacesc, dau din colt in colt, facandu-se de ocara. Cu atat mai mult cu cat simt ochiul neiertator al camerelor de luat vederi si haul oprobriului public cascat dinainte-le.

De aici mai departe, ar fi nevoie de tact pedagogic, dar profesorul, asemeni tigrului care simte transpiratia de frica a dresorului, isi continua examinarea si mai abitir, plusand: aduce in discutie fel de fel de amanunte trecute cu vederea, dar relevante, cere cifre exacte si justificari, prea multe ca sa poata fi memorate, cauta nod in papura, trece repede de la un subiect la altul, rupe ritmul, cere informatii despre lucruri cunoscute numai de el insusi sau extrase din materiale de ultima ora, vezi MTO (Medium Term Objectives).

Procedeaza intocmai ca profesorii care vor cu orice pret sa pice un student sau elev cazut in dizgratie. Relevante in acest sens fiind tonul, cand cald si intelegator al vocii, cand nervos, iritat, privirea insistent-iscoditoare, gesturile de ganditor profund si concentrare maxima... Simte cand loazele sunt in dificultate, isi freaca palmele, zambind dispretuitor, desi in fata-i se afla o tanara timida, galbui-livida de frica.

Lectii cu urmari

Ei bine, lectiile acestea le tine de aproape un deceniu, iar fostii "elevi" ii reproseaza azi ca "jucatorul" a ramas aproape singur, ca in acesti ani PSD a devenit mai puternic decat oricand, iar coruptia atinge cel mai inalt nivel, ca au fost "ciuruite" toate coalitiile, de la Conventia Democratica, alianta D.A., la USL, ca au fost rupte in bucati partide ca PNL, PDL... impreuna cu care ajunsese la putere.

Doua sunt convingerile mele ca alegator si contribuabil constiincios:

1. Ca politician, respectand Constitutia si legile in vigoare, Traian Basescu poate sa aiba orice initiativa politica doreste, iar in acesti aproape zece ani a avut si reusite, dar si esecuri.

2. Ca profesie, insa, in afara domeniului in care a activat pana la Revolutie, comandant de vas si shipping, nu are, dupa cunostinta mea, o diploma care sa-i dea dreptul sa profeseze ca economist.

Basescu si Nouriel Roubini

In aceste conditii, i-a ramas sansa studiului individual si in particular. Insa despre cartile citite, cu exceptia Levantului lui Cartarescu, nu a facut caz niciodata.

De aceea, ca sa-i recunoastem competentele de economist, musai trebuie examinat de profesorul Nouriel Roubini fiindca despre el vorbeste cu stima. Apoi ii vom asculta lectiile seara de seara.

Citeste si:
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
USR a informat că opt membri ai formaţiunii s-au înscris în cursa internă pentru şefia partidului. Alegerile vor avea loc la începutul lunii iulie. Cei opt candidaţi înscrişi în cursa...