Magnificul negociator din Balcani (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 18:43
8313 citiri
Magnificul negociator din Balcani (Opinii)
Foto: presidency.ro

Ascultandu-l pe Traian Basescu cu o jumatate de ora inainte de a vorbi Victor Ponta in Parlament, intr-o incercare copilaroasa de a-i lua fata premierului, daca nu ai fi fost in Romania in ultimii opt ani, ai fi avut sanse sa crezi ca negociatorul sef la Uniunii Europene se intampla sa fie chiar presedintele nostru.

Cine se mai poate uita in gura lui Traian Basescu ar fi putut sa ramana cu ideea ca presedintele Romaniei si doar el detine secretul intelegerii la care vor ajunge cele doua mari grupuri de interese din sanul statelor Uniunii Europene.

Dar cine este acest negociator? Trecem peste momentul jenant din cariera lui Traian Basescu dinainte de a prelua sefia PD, cand recunostea intr-un interviu ca nu are calitatile necesare unui politician de anvergura lui Petre Roman. Declaratia era facuta in 1998, cand fostul comandant de nava era ministrul Transporturilor si-i invata pe romani de ce nu sunt bune autostrazile si nu avem nevoie de ele: o viziune de negociator la sange cu viitorul tarii. Insa ce a promis a si facut: sub mandatele sale de ministru, primar sau presedinte, Romania a fugit de autostrazi pe unde a apucat.

Lasandu-i deoparte realizarile, sa insistam pe calitatile sale fenomenale de negociator. Asadar, in cine stau sperantele Nordului UE sa se inteleaga cu Estul cel lenes?

Pai, in primul rand, in omul care acasa la el in opt ani de mandat de presedinte a provocat scandal dupa scandal, reusind performanta uluitoare de a se certa cu toata lumea, de a nu mai fi dorit nici de popor, nici de Parlament si in care nimeni nu mai are incredere nici cat sa-l lase sa plece singur cu masina de la o intalnire tarzie in noapte cu Gigi Becali.

Prezentandu-se mult mai potrivit decat Victor Ponta pentru a reprezenta Romania la Consiliul European - singurul motiv invocat fiind acela ca are mai mult potential - presedintele a insirat principalele calitati de care trebuie sa dea dovada Romania pentru a nu ramane oaia neagra a Europei, desi aproape jumatate dintre statele UE si-au rezervat deja dreptul de veto, in cazul in care le va fi diminuat bugetul.

La noi, negociatorul natiunii stie din nou mai bine cum sta treaba si ne lumineaza cate putin: "Interesul Romaniei este sa negocieze, daca activam dreptul de veto, iesim din discutie pana la final. Si vedem ce se intampla apoi, daca mai vrea cineva sa fie partenerul nostru" - Traian Basescu.

Negociatorul ne prezinta optiunile: ori negociem, ori iesim/ne excludem din Europa. Nu e de mirare ca aceasta mentalitate nu a putut da nastere decat la conflicte, certuri, scandaluri si compromisuri, care intr-un final mai mult au compromis decat au facut treaba.

E cel putin bizar, totusi, cum din pozitia de negociator calm, rational si rabdator cu toti factorii implicati in procesul chinuit al convietuirii democratice, Traian Basescu a gasit resurse de luptator neinfricat si neindurator pentru cateva ciomege pe spinarea "ticalosilor" din presa care isi permit sa il suspecteze de niscaiva datorii neachitate fata de Merkel/Barroso et comp., pe care tocmai ce se pregateste sa le plateasca printr-o negociere la sange de partea lor.

Dar asa cum presedintele nu este in campanie electorala, desi vorbeste in fiecare zi dupa ce a tacut doua luni, ci doar exista si fiinteaza ca oricare alt om in lume, la fel de evident se insala si toti cei care isi imagineaza ca se apara.

Adevarul e ca el ataca. Loveste si ataca in tot ce misca asa cum doar un mare negociator stie sa o faca. Dur si fara preferinte. Or asta o face in virtutea naturii sale blajine de negociator eficient.

Fereasca-ne Dumnezeu sa inceapa negociatorul sa se apare, ca iar il vom vedea si auzi vorbind incontinuu de dimineata pana seara pe toate posturile si canalele disponibile, cum a facut-o si vara cu ocazia ultimei negocieri purtate cu poporul roman.

Cine mai are dubii asupra calitatilor sale de combinator sa isi aminteasca rezultatul negocierilor din vara de la suspendare si va intelege de unde i se trage negociatorului harul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu negocieri UE, #Traian Basescu Victor Ponta Bruxelles, #negocieri buget UE Basescu , #Victor Ponta