Misiunea care i se pregateste lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 23:59
14062 citiri
Misiunea care i se pregateste lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: B1 Tv

Traian Basescu a lansat doua mari provocari in monologul fluviu pe care l-a sustinut, nederanjat de nimeni, la B1 Tv. Prima a fost dedicata greilor din PSD, cea de-a doua a fost orientata catre nucleul dur al celor care inca il mai urmeaza si-i sorb ideile cu credinta, imaginandu-si ca presedintele stie el ce spune, trebuie sa aiba el un plan de salvare.

Provocarea indreptata catre PSD s-a facut pe doua fronturi - 1. afirmand ca Victor Ponta a fost parte a planului de punere sub acuzarea pentru inalta tradare a presedintelui si 2. ca Partidul Social Democrat, orice ar face, nu va da presedintele.

Testul adresat celor care inca mai cred in el este ceva mai complex si are ca scop final intarirea imaginii unui presedinte care, pe final de mandat, inca detine forta si mijloacele de a inclina balanta pe intreaga scena politica. De aici propagarea ideii ca, desi nu se va mai afla in centrul puterii, Traian Basescu poate ramane cel putin pana in 2015 un jucator la fel de redutabil ca si pana acum. Cel putin unul care va putea inclina balanta la alegerile prezidentiale de anul viitor.

Din aceasta a doua provocare face parte si oferta pe care i-a facut-o lui Crin Antonescu, si anume asigurarea ca ar putea iesi presedinte si fara sprijinul PSD, pentru ca in turul doi toate fortele de dreapta s-ar coaliza in jurul sau. Acesta este si testul maxim de incredere la care presedintele isi supune credinciosii. Asa ar trebui cel putin sa interpreteze declaratiile sale cei care nu inteleg de ce l-a ales pe tocmai pe Crin Antonescu, fosta "paiata de la Cotroceni" din timpul loviturii de stat din 2012.

Pentru ca doar cei care vor putea trece peste amintirile din vara anului trecut si peste vehementa cu care Crin Antonescu a fost facut responsabil pentru "incercarea de destructurare a institutiilor de securitate a statului", doar ei vor putea crede ca intr-un eventual tur doi Crin Antonescu va castiga fara probleme in fata oricarui candidat al PSD... Altfel, ce argumente, ce constructii cat de cat logice a prezentat Traian Basescu in apararea acestei teze? Nimic. Doar o suma de afirmatii categorice, un sir de sentinte la fel ca orice alta sentinta a presedintelui care nu are nicio legatura cu realitatea.

Traian Basescu a repetat obsesiv ca PSD nu are nicio sansa sa castige prezidentialele, in cazul in care se va rupe de PNL si va merge cu propriul candidat in alegeri. A spus-o de atat de multe ori, repetand iar si iar acelasi lucru, incat la un moment dat emisiunea parea ca se desfasoara in reluare. Asa cum pana acum a repetat ce bun si ascultator premier este Victor Ponta, in calitate de coabitant, si ce rau si daunator este Crin Antonescu.

In realitate, adevarul e ca nimeni nu poate sti inca de acum cum vor evolua fluxurile de empatie in randul electoratului, ce spaime va trezi pana la anul criza economica si cata putere va reusi sa concentreze Victor Ponta in jurul partidului sau, astfel incat sa isi permita sa riste o candidatura proprie.

Traian Basescu nu face decat ceea ce stie cel mai bine dintotdeauna: cu cat pierde din puterea avuta odata, cu atat inventeaza realitati tot mai paralele, doar-doar se vor gasi unii care sa creada in ele. Aceia vor fi si primele victime sigure ale viitorului.

Singurul adevar din emisiunea de aseara ramane faptul, oarecum in premiera, ca Traian Basescu nu mai poate influenta realitatea, iar in lipsa acestei puteri incearca sa se plieze cat se poate de trendul caruia ii da cele mai multe sanse de implinire. Asta si pentru ca, indiferent care parte va invinge anul viitor, presedintele stie ca a ramas in afara jocului. Iar singurul rol care i-a mai ramas liber este cel de prezicator si ghicitor in stele. Misiune pe care, dupa cum am vazut, Basescu o ia cat se poate de in serios.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Traian Basescu Ponta presedinte, #Basescu Antonescu sustinere PDL , #Victor Ponta