Nu va vad bine, domnule Traian Basescu! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 12:58
5403 citiri
Nu va vad bine, domnule Traian Basescu! (Opinii)

Fiindca basismul a fost promovat la statut de doctrina politica de stat de catre premierul Romaniei, in mod involuntar si la apusul carierei conceptului, intrucat toata puterea a devenit basista in sensul si cu acordul dat de Victor Ponta, e necesar sa fie facute cateva precizari. Prima distinctie care trebuie mentionata e dubla masura cu care se judeca interventia in justitie.

Daca are sens sa vorbim despre basism si anti-basism, atunci aici trebuie cautat sensul acestei prostii inventate de presa si incurajate de politicieni.

In dubla masura a celor care au sarit cu picioarele pe Ponta, pentru ca a justificat eliberarea din functie a unui procuror pe baza acuzatiei de "basism", dar care nu au facut acelasi lucru si cu Traian Basescu, dupa ce acesta a recunoscut un lucru infinit mai grav - ca l-a sunat pe procurorul general al Romaniei pentru a-l influenta intr-o decizie pe care avea de gand sa o ia, indiferent cum ar fi fost aceasta decizie. Sa presupunem ca Ponta a vrut sa se laude, sa transmita un mesaj sau sa intinda capcana asta presedintelui. Si a spus primul o prostie cat el de mare.

Dar apoi a venit domnul Traian Basescu si ne-a confirmat un lucru pe care multi il suspectasera a-l practica de ani si ani. Lucru pe care premierul macar nu l-a rostit. Presedintele insa l-a scapat, imaginandu-si probabil ca presupusa cauza nobila in numele careia ar fi actionat l-ar fi absolvit de vina de fond. Un fel de scopul scuza mijloacele atat de drag politicii promovate de Traian Basescu timp de noua ani:

"Discutia pe care am avut-o cu procurorul general ieri, inainte de a trimite pe fax, sau poate aproape simultan, revocarea lui Papici. Eu l-am sunat sa-i spun 'Nu e bine, domnule procuror general!'" - Traian Basescu.

Doar ca faptele si informatiile nu prea sustin "binele" care ar fi motivat gestul presedintelui de a-l suna si a incerca sa il influenteze pe procurorul general. Atat de stimatul procuror Papici isi incetase mandatele, nu mai avea dreptul la altele, se afla deja in prelungire si, basca, terminase si dosarul la care lucra si de care s-a agatat Traian Basescu in motivatia sa.

Aici presedintele nu are nicio scuza. Faptele si dovezile sunt clare. In partea lui Ponta, dimpotriva, iesirea poate fi explicata in multe feluri, inclusiv prin apelul la prostie pura sau geniu manipulator. Datele sunt de partea sa, procurorul isi terminase mandatele si trebuia sa plece. In cazul presedintelui e mult mai vizibil ca a incercat sa impiedice o schimbare care trebuia sa aiba loc. Culmea, interventia a facut-o si prin mijloace cu adevarat incriminatorii. Apropo de basism, cine il condamna doar pe Ponta, dar vede in gestul presedintelui un act salvator, e mai basist decat Basescu.

Sa nu mai vorbim ca majoritatea celor care s-au atacat in urma declaratiilor lui Ponta tradeaza o naivitate uluitoare despre "impartialitatea" justitiei. Ei isi imagineaza justitia ca pe o sfera de sticla care pluteste prin societate fara sa intre in contact cu viata. Ca ideea de Justitie a lui Platon care atarna in transcendent si se "manifesta" in realitate fara a se dilua de pacatele lumesti. Cine chiar crede in astfel de fantezii nu are decat sa emigreze in lumea ideilor lui Platon unde dreptatea se face in mod absolut, fara greseala, universal, si fara rest.

E adevarat ca in Romania justitia a fost calcata in picioare de cine a putut, cum a vrut. Daca azi pare naucita, nu e pentru ca ar fi legata la ochi si imparte dreptatea orbeste, in stanga si in dreapta, ci pentru ca, probabil din obisnuinta, isi cauta noul stapan. Iar sistemul atat asteapta ca sa o mai siluiasca o data.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...