Oglinda politicului are doua fete (Opinii)

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 07:50
2655 citiri
Oglinda politicului are doua fete (Opinii)
Foto: Jurnlul.ro

PSD si Traian Basescu se privesc adesea in aceeasi oglinda. Deodata. Si vad acelasi lucru: o imagine atotcuprinzatoare despre ei insisi.

Din pacate, oglinda politicului nu are a face cu asteptarile noastre sau cu articolele Constitutiei unde scrie foarte clar ca partidele "contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei" (Art.8).

In acelasi timp, "Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii..., vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice" (Art.80).

Oglinda, oglinjoara...

Ei bine, punand fata in fata discursul lui Traian Basescu de vineri seara si mai toate luarile de cuvant ale liderilor pesedisti, se observa ca in ambele situatii este vorba mai intai de personalizarea si pesedizarea puterii politice si abia apoi de "exprimarea vointei politice a cetatenilor" sau de "buna functionare a autoritatilor publice". De demonstrat.

De altfel, temele dominante si noi ale discursului prezidential au fost doua: desfiintarea lui Sorin Rosca Stanescu deodata cu demantelarea atacului asupra banilor negri din campania electorala a lui 2004 si vizibila satisfactie a cumpararii celor 290 de ha arabile in comuna Nana de catre fiica sa, Ioana. Abia apoi s-a gandit sa repete cateva asertiuni despre independenta Justitiei, al carei ocrotitor s-a declarat pana la sfarsitul mandatului, sau asupra inamicului Dan Voiculescu dornic de a pune mana pe TVR.

Noi vedem una, ei, alta

Nu intereseaza in randurile de fata daca nu cumva era cazul sa produca si dovezile de care dispune si pe care, speram, organele abilitate se vor grabi sa le faca publice. Ci doar oportunitatea unor astfel de abordari ale intaiului om in stat, "garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii..."

Fireste, intr-un spatiu public unde singura batalie politica autentica este aceea pentru imagine si notorietate, Traian Basescu nu putea ramane pasiv la desfasurarea de forte ale USL, anuntata pentru week-end: Consiliul National al PSD la Sala Palatului, cu peste 4.200 de delegati din toata tara unde Victor Ponta, Liviu Dragnea... urmau sa prezinte discursuri. Partea interesanta a manifestarii, insa, s-a considerat a fi revenirea "inalt sinucisului" Adrian Nastase in prim-planul activitatii partinice, ceea ce nu era putin lucru.

Al doilea eveniment, cam de aceeasi factura, la Romexpo, Conferinta Teritoriala de Alegeri a Filialei PNL Sector 3 al Capitalei, unde participau liderii liberali Crin Antonescu, Daniel Chitoiu, Andrei Gerea, Radu Stroe, Mihai Voicu, Dan Motreanu, Cornel Dobritoiu, Norica Neculai..., unii dintre ei urmand sa li se adreseze celor peste 1200 de participanti.

Niciunul nu se lasa mai prejos

Dorind ca televiziunile si agentiile de informatii sa nu discute monocolor despre o singura realitate politica, aceea a majoritatii hiperdimensionate a USL, presedintele a avut un discurs cu efecte bine tintite, din care nu au lipsit elementele care l-au consacrat, pentru a arata ca si Cotrocenii au ceva de spus in politica romaneasca.

Dar care au fost elementele dominante ale discursului pesedist? Desi ne-am fi asteptat ca dupa atatea critici ale mass-mediei sa avem cele mai multe informatii despre programele, propunerile si proiecte politice care urmeaza sa fie puse in opera in perioada urmatoare, au dominat atitudinea anti-Basescu: "o justitie independenta care sa nu-i mai persecute pe adversarii lui Basescu" si dorinta manifesta a PSD, "cel mai mare si mai puternic partid", sa castige toate alegerile viitoare si cat mai mult pe deasupra.

Inca o runda

Intr-un final, s-a hotarat sa mai rabde un an cu Traian Basescu, cel ce "ne va face noua si tarii... cat de mult rau va putea". Fireste ca au fost luate si alte hotarari, unele electorale, altele referitoare la USL si liberali, plus regionalizarea, descentralizarea... dar, in principal, a fost exacerbata tendinta antiprezidentiala.

Din pacate, pentru ambele parti, temele centrale ale discursurilor n-au fost buna guvernare si bunastarea cetatenilor, ci o continuare pana in panzele albe a unor confruntari politice pe mize minore. Cel putin asta se vede privindu-le in oglinda. Q.e.d.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Traian Basescu PSD, #PSD Consiliu National, #PNL alegeri Bucuresti , #Victor Ponta