Pactul care nici n-a fost (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 07 August 2014, ora 21:52
3026 citiri
Pactul care nici n-a fost (Opinii)

Pactul de coabitare este una dintre legendele cele mai interesante ale politicii romanesti. Si nu cred ca vreodata un act exclusiv simbolic sa fi starnit mai multe controverse si pasiuni, de la aparitie pana la desfiintare.

Din start trebuie spus ca acest pact de coabitare nu a avut absolut nicio valoare juridica si nici nu avea cum sa aiba. Putea la fel de bine sa fie o intelegere verbala. Si ultima dovada a venit chiar in aceste zile. Victor Ponta l-a denuntat unilateral, desi documentul prevede expres o intreaga procedura de reglare a disputelor, cu comisii de mediere, cu abordari tehnice si juridice.

Victor Ponta a dat cu el de pamant. Si? Si nimic. Nimeni nu-l poate obliga sa tina cont de el, sa-l socoteasca valabil.

A fost respectat? Va dau cateva prevederi ale pactului si dvs. decideti daca au fost sau nu respectate:

"-numirea in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor partide.

-introducerea unui proces transparent de numire a procurorului general si a procurorului sef al DNA care sa presupuna candidaturi deschise, criterii de experienta profesionala, integritate si rezultate pozitive in actiunea anticoruptie.

-partile se angajeaza sa se abtina de la atacuri la adresa institutiilor statului de drept si a celor cuprinse in angajamente externe, de natura financiara si politica, optand sa coopereze in pozitiile comune fata de FMI, BM, CoE, NATO, MCV, Schengen etc.

-partile se angajeaza sa evite confruntarile publice inutile, sa incerce solutionarea diferentelor pe temele asupra carora nu s-a convenit in spatele usilor inchise.

-partile vor imbratisa reguli minimale de adresare respectuoasa, cu referire directa la functia partenerului si la adresarea la plural. Ele se vor abtine in a incuraja abordari diferite la nivelul structurilor pe care le reprezinta si vor sanctiona excesele si iesirile publice ale colegilor de partid sau angajatilor care exced aceasta regula de comportament, bun simt, decenta si politete. Partile se angajeaza, de asemenea, sa evite expresiile dure, atacurile de orice fel."

Asa a aratat Romania in ultimul an si jumatate?

Asta nu inseamna ca pactul in sine a fost o pacaleala. A fost o miscare simbolica propusa, daca nu chiar impusa, din afara tarii, ca angajament ca nu o mai luam pe aratura. La semnarea lui, ne aflam la finalul unui an cu totul si cu totul nebun care pusese la maxima incercarea nu numai rezistenta romanilor, ci si a lumii civilizate.

Nimeni, dar absolut nimeni din aceasta lume civilizata, in conditii de criza economica, nu mai avea chef de inca un balamuc la Bucuresti. Si el nu era deloc exclus cat timp USL isi confirmase electoral o putere zdrobitoare de 70%, iar Traian Basescu promisese ca nu inghite "porcul". Ambele pati au inteles insa ca mai departe nu pot impinge lucrurile mai ales in raport cu UE si SUA.

Semnatura pe pact a purtat doar simbolul asumarii acestei limite si nimic mai mult. Era angajamentul celor doi lideri nu atat unul fata de celalalt, cat al ambilor in fata lumii civilizate ca Romania nu o va mai lua pe aratura. Si, intr-adevar, limita din vara lui 2012 nu a mai fost atinsa.

In rest, pactul nu a produs niciun efect, a fost incalcat in fiecare zi si fiecare dintre deciziile importante care au urmat au fost rezultatul unor negocieri separate.

Da, probabil ca s-a negociat foarte bine. Dar negociatorul nu cred ca a fost la Bucuresti, ci altundeva. Ca Traian Basescu o fi recurs atunci la unele artificii, ca o fi existat, dupa cum relateaza presa, o amenintare cu desemnarea lui Liviu Dragnea in loc de Victor Ponta, sunt elemente de culoare posibile. Dar pactul in sine nu era decat angajamentul Romaniei fata de lumea civilziata ca nu o mai aduce in pragul apoplexiei.

Este motivul pentru ca oricat de mult s-au injurat, oricat de mult si-au pus piedica, Traian Basescu si Victor Ponta au lasat pactul in pace, adica angajamentul ca nu vor trece linia rosie.

Din secunda in care riscul a disparut in mod natural, ca urmare a calendarului electoral, pentru ca practic acum o suspendare nu mai este posibila si nici nu vad cum ar mai ajunge Traian Basescu in pozitia de a desemna un premier, pactul a ramas, de fapt, fara obiect. A fost rupta o intelegere ramasa fara obiect.

Ca Traian Basescu i-a mai dat o ultima menire, tranformandu-l intr-un atac extrem de umilitor pentru Victor Ponta, e alta discutie.

Desi i-am auzit deja pe unii si pe altii jurandu-se ca din decembrie nu va mai exista un pact de coabitare, eu ma indoiesc foarte tare ca in cazul infrangerii lui Victor Ponta o forma de pact nu va reaparea ca prin minune din exact acelasi motiv.

Marile cancelarii occidentale ne-au invatat deja. Stiu ca daca intorc capul dam urgent foc casei si nimeni nu mai are chef de asa ceva, mai ales cat timp suntem granita UE si NATO in fata lui Putin. Ca va fi public sau nu, ca va fi scris si semnat sau doar verbal, sunt ferm convinsa ca o forma de pact de coabitare va exista pentru ca tulburata politica damboviteana sa fie cat de cat controlabila.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Basescu Ponta coabitare, #rupere pact coabitare , #Victor Ponta