Pentru ce se duc Basescu si Ponta la Bruxelles? (Opinii)

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 20:24
4321 citiri
Pentru ce se duc Basescu si Ponta la Bruxelles? (Opinii)

Nimeni nu stie cu ce intentii i-a invitat Jose Manuel Barroso pe cei doi protagonisti ai galcevilor dambovitene - Traian Basescu si Victor Ponta - sa se prezinte la Bruxelles in zile diferite, cu avioane diferite si chiar in saptamani diferite. Primul va calatori vinerea asta, cel de al doilea lunea viitoare.

Acest stil de invitatie la inalt nivel nu ne prea face noua cinste si nu-i indoiala ca toata Europa isi da coate, cand se intreaba din curiozitate: oare ce vrea sa le spuna in taina Barroso, pentru ca ei sa nu stie unul de altul?

O mica palma pe obrazul USL

Nu e nicio taina. Domnul Barroso este convins ca i-a predat destul lui Ponta cursul de democratie, iar acum a sosit momentul sa le tina si o mica lectie de coabitare la amandoi, fara sa-i puna fata in fata, pentru ca sa nu transforme cumva coabitarea in razboi.

Era de prevazut ca liderul european va mai face un pas inainte, dupa ce se declarase atat de satisfacut pentru pasii intreprinsi de el pana acum:

"Datorita UE si Comisiei Europene, a fost posibil sa evitam schimbarile nedemocratice din Romania si trebuie sa fim mandri de acest lucru, pentru ca am fost in stare sa reinstauram statul de drept intr-o tara care este membra a Uniunii noastre".

Fapul ca a trebuit sa vina altii, ca sa ne reinstaureze noua statul de drept este o mica palma peste obrazul USL, dar daca nu veneau ei, noi eram pana la ora asta ori o mica dictatura a majoritatii parlamentare, ori un mare jihad in piata Universitatii, condus de colonelul Dogaru.

Ghilotina si rugul

Aceasta realitate e inteleasa de toata lumea, afara de noi insine. La Bucuresti, o anumita parte a presei, o anumita parte a Antenelor si o anumita parte a partidelor inoculeaza non stop in mintea unei anumite parti a telespectatorilor ideea ca la Bruxelles este un fel de Inalta Poarta. Acolo domnul Barroso face pe sultanul cu noi, iar doamna Viviane Reding face pe vizirul.

Amandoi sunt suspectati ca-l sprijina din umbra pe Traian Basescu, care le-a cazut atat de drag, incat n-au stat pe ganduri, ca sa-l salveze de la inec pe timp de furtuna, calcand in picioare vointa a 7,4 milioane de romani.

Lasand la o parte informatiile recente dupa care, numai Liviu Dragnea ar fi reusit sa falsifice 1,5 milioane de voturi din cateva judete, basca ceilalti din judetele celelalte, faptul ca domnul Barroso si doamna Reding calca in picioare compatriotii nostri ramane un motiv de indignare.

Dar te intrebi la ce sa te indignezi, cand observi ca cei doi oficiali n-au devenit ingrijorati dupa referendum, ci inainte de acesta, atunci cand corifeii aliantei USL decapitasera in cateva zile Senatul, Camera, Avocatul Poporului si tocmai pregateau ghilotina pentru Curtea Constitutionala, Procuratura Generala, DNA, inclusiv rugul pentru presedintele tarii?

Mutarea de la palat, la garaj

Nu m-as face avocatul diavolului, dar simt ca, daca UE nu punea piciorul in prag, si nu-l strangea cu usa pe premierul Ponta, ajungeam rapid insuportabili ca Teheranul, nedoriti ca Havana si indezirabili ca liderul de la Damasc.

Victor Ponta a mers cu nechibzuinta pana acolo, incat, de dragul unei excursii cu avionul, s-a bagat singur in gura lupului si s-a dus nesilit de nimeni la Bruxelles, adica acolo unde tocmai era asteptat, ca sa fie pus cu botul pe labe, in vazul Europei.

Atunci, nu avusese inca loc referendumul si nu-i cunostea nimeni rezultatele, dar UE i-a dat cateva lectii preventive lui Ponta, cand a vazut ca democratia sta pe marginea prapastiei, iar un grup de razvratiti inca nealesi il muta pe presedintele ales de la palat la garaj, fara motive serioase, si-i confisca telefonul.

Ceasul al doisprezecelea

Nu se poate sa nu fi observat liderul de la Bruxelles faptul ca alegerile locale nu legitimeaza automat o majoritate ad hoc, formata la mica tocmeala, in timp ce presedintele este legitimat conform constitutiei, prin alegerile de acum trei ani.

Cam de aici cred ca se pregateste liderul Barroso sa-si demareze discursul pentru amandoi - mai exact, pentru fiecare in parte - contand ca niciunul nu va rata ocazia de a se salva in ceasul al doisprezecelea.

Ar fi avantajos pentru amandoi. Nu stiu cat ar fi de avantajos pentru Antonescu, care a si simtit ca-i fuge pamantul de sub picioare dupa referendum, iar acum orgoliul l-ar putea indemna sa faca zambre, intrebandu-se de ce n-a fost si el chemat la Bruxelles, eventual cu un al treilea avion.

Citeste si:
Cristian Ghinea, cuvinte grele la adresa lui Alexandru Rafila: „Pentru onoarea mea, o să mor cu tine de gât!”
Cristian Ghinea, cuvinte grele la adresa lui Alexandru Rafila: „Pentru onoarea mea, o să mor cu tine de gât!”
Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea a lansat mai multe acuzații la adresa PSD și a ministrului Sănătății Alexandru Rafila, folosind cuvinte grele în disputa privind...
Nicolae Ciucă susține că rectificarea bugetară este pozitivă și că PIB-ul României a crescut
Nicolae Ciucă susține că rectificarea bugetară este pozitivă și că PIB-ul României a crescut
Rectificarea bugetară este pozitivă şi se bazează pe o majorare a Produsului Intern Brut, respectiv o creştere de aproximativ 30 de miliarde de lei la bugetul general consolidat, a declarat...