Politicieni vs barbati de stat (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Februarie 2014, ora 17:22
2310 citiri
Politicieni vs barbati de stat (Opinii)

Victor Ponta a lansat un atac foarte dur la adresa presedintelui, acuzat ca ar fi, probabil, santajabil, motiv pentru care nu renunta la seful STS.

"Au fost disfunctionalitati in activitatea celor trei institutii. ISU, ROMATSA si STS. Ministrul de Interne si-a dat demisia, la fel si in cazul ROMATSA. Si la STS trebuia sa existe o asumare a raspunderii. Din pacate, nu s-a intamplat asta din cauza opozitiei lui Traian Basescu. Nu are curajul, probabil este santajat, lasitate, interese personale. E foarte clar ca Basescu il va proteja pe seful STS cat va putea. (...) Basescu nu are curajul sa ceara demisia sefului STS din lasitate si avand lucruri de ascuns", a declarat Victor Ponta duminica seara.

Afirmatia ca seful statului, indiferent care stat si care sef, are lucruri de ascuns si este probabil santajat, este de o gravitate foarte mare, mai ales atunci cand ea vine de la premierul statului respectiv.

Pentru ca vizat nu este doar omul care ocupa intr-un anumit moment o functie sau alta. Vizata este institutia pe care o reprezinta temporar persoana respectiva. Faptul ca un om santajabil se afla in varful ierarhiei unui stat intr-un anumit moment vulnerabilizeaza institutia respectiva, in primul rand sub aspectul credibilitatii, atat in plan intern, cat si in plan extern, inclusiv din punct de vedere economic. Pentru ca mediul de afaceri este extrem de sensibil la asemenea aspecte.

Asta nu inseamna ca trebuie ascuns ceva sub pres. Inseamna doar ca orice acuzatie trebuie sustinuta. Victor Ponta nu avea dreptul sa arunce in spatiul public o asemenea acuzatie, repet, de gravitate extrema, fara sa o poate dovedi, fara sa o sustina cu un singur argument faptic macar: Traian Basescu are de ascuns si este santajabil pentru ca asta sau asta sau asta.

Daca aceste argumente nu exista, cand premierul unui tari face acuzatii neacoperite decredibilizeaza nepermis nu numai institutia vizata, ci si pe aceea pe care o reprezinta, cu efecte la fel de grave.

Daca nu poti oferi macar un indiciu solid, taci. Daca ai indiciul, il tipi din toti rarunchii, pentru ca este de maxim interes public.

Nu este pentru prima data cand Victor Ponta procedeaza in felul acesta. In urma cu cateva luni il acuza pe presedinte ca ar fi vandut interesele Romaniei la Bruxelles: "Problema nu este cine merge la Consiliu, problema este daca acolo te bati pentru Romania sau daca vinzi Romania ca sa iti pastrezi tu niste prietenii personale in caz de nevoie. Eu cred ca presedintele a vandut interesele Romaniei si cand a negociat deficitul si cand a negociat fondurile europene".

Acuzatia aceasta, cu totul nedovedita si ea, a fost intr-un fel mai grava, pentru ca ea vizeaza si o institutie esentiala a UE, alcatuita din toti liderii europeni. Ei au cumparat interesele Romaniei? Lucreaza asadar impotriva Romaniei?

Dar Victor Ponta nu este singurul care procedeaza in felul acesta. Inainte de alegerile din 2012, presedintele Traian Basescu spunea despre Victor Ponta ca este "un om prea mic pentru functia sa si santajabil de catre Voiculescu".

Ne amintim si de cazul Antonescu, pe care il acuza ca avea dosar de colaborator al Securitatii pe numele Porumbacu. Nu stiu daca e adevarat sau nu, dar dovezile nu au aparut.

Nici Crin Antonescu nu s-a lasat mai prejos. In 2011, spunea despre presedinte: "nu te poti duce ca un betiv la carciuma cand esti seful statului sa-ti dai parerea tu asupra istoriei nationale si asupra simbolurilor nationale". Si, tot atunci, Victor Ponta afirma dupa o intalnire cu seful statului la Cotroceni ca "domnul Basescu cauta dupa sticla pe jos".

Lista ar putea continua mult si bine, dar nu cred ca are rost un bilant exhaustiv al declaratiilor mizerabile din politica romaneasca.

Personalitati de la varful politicii romanesti nu par a intelege ca epitetele acestea, acuzatiile grave, dar neacoperite de dovezi sau macar indicii puternice, sunt extrem de periculoase pentru Romania in ansamblu, cu atat mai mult cu cat fac deliciul presei si al publicului. Se propaga spectaculos si raman multa vreme in memoria colectiva.

Reglarile de conturi de acest fel decredibilizeaza statul roman in ansamblul lui, institutiile de varf ale acestuia cu efecte greu ce calculat.

Stiu sa fie oameni politici feroce. Dar ma intreb daca stiu la fel de bine sa fie barbati de stat?

Citeste si:
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Cu toate că devansarea alegerilor din USR i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre membri, o parte acuzând că nu au timp să-și facă campanie electorală, numărul candidaților care vor să...
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a lăudat luni, 27 iunie, măsurile anunțate de premierul Nicolae Ciucă, atacând, indirect, PSD-ul. Într-o postare pe Facebbok, Rareș Bogdan a...