Ponta a demisionat: Ce propunere le face Basescu partidelor

Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 18:01
11011 citiri
Ponta a demisionat: Ce propunere le face Basescu partidelor
Foto: Facebook / Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu a lansat public o propunere adresata parlamentarilor si partidelor politice, miercuri, in seara zilei in care premierul Victor Ponta a anuntat ca isi depune mandatul si guvernul demisioneaza.

"Dragi parlamentari si onorabile partide,

Dupa referendumul din 2009, ati ignorat votul romanilor pentru 300 de parlamentari. Va fac o propunere care mentine, pana la modificarea Constitutiei, parlamentul bicameral si poate fi solutionata prin lege spre punerea in aplicare a deciziei suverane a romanilor: 100 de senatori si 200 de deputati.

Sunt convins ca acesta poate fi pasul decisiv pentru reforma clasei politice. PNL si PSD, ce parere aveti?", a postat pe Facebook Traian Basescu, miercuri seara, cu putin timp inainte ca presedintele Klaus Iohannis sa anunte de la Palatul Cotroceni organizarea de consultari, dupa caderea Guvernului Ponta.

Iohannis, prima reactie dupa demisia lui Ponta: Schimbarea Guvernului nu e de ajuns. Urmeaza prima runda de consultari

Traian Basescu, lider al Miscarii Populare si fost presedinte al Romaniei, este singurul politician de varf care a sustinut constant aplicarea rezultatelor referendumului din 2009, care, desi a fost validat de Curtea Constitutionala, nu a fost niciodata pus in aplicare de Parlament.

Ponta si-a dat demisia de ziua lui Basescu: Un cadou facut poporului roman (Video)

Primul referendum a fost cel organizat in 2007 pentru trecerea la votul uninominal. Au participat 4.851.470 persoane, din care 3.947.212 au votat pentru votul uninominal, adica 81,36% au votat "DA". Cum prezenta la urne a fost de doar 26,51%, mai mica decat jumatate plus unu din totalul alegatorilor inregistrati, referendumul a fost invalidat de CCR si cu toate acestea, politicienii au tinut cont de el. S-a trecut la vot uninominal pentru senatori si deputati, iar noua lege electorala a adus PSD si PNL peste 30 de mandate in plus in Parlament, castigate de pe locurile 2 si 3.

In schimb, la referendumul organizat in 2009 s-au indeplinit toate conditiile necesare pentru validarea lui, iar rezultatele au fost zdrobitoare.

Prezenta a fost de 50,95%, mai exact 9.320.240 de voturi au fost valide. 88,84% au votat pentru reducerea numarului de parlamentari la 300, iar 77,78% din alegatori (6.740.213 de cetateni) s-au pronuntat in favoarea Parlamentului unicameral.

Cu toate acestea, rezultatele referendumului nu au fost aplicate nici pana in ziua de azi, fostii lideri ai USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, explicand in repetate randuri ca se opun ideii de parlament unicameral.

Conform Constitutiei, referendumul este consultativ, insa analistii politici au declarat ca rezultatele au aratat o vointa populara clara, motiv pentru care Parlamentul ar fi trebuit sa tina cont de el.

Eveniment Quarterly Report

PMP respinge orice negocieri cu PNL: ”Liberalii sunt, în acest moment, doar chelnerii de la masa PSD”
PMP respinge orice negocieri cu PNL: ”Liberalii sunt, în acest moment, doar chelnerii de la masa PSD”
Reprezentanţii PMP au dezminţit „fumigene” apărute în spaţiul public potrivit cărora partidul ar fi în discuţii pentru o fuziune cu PNL. Partidul Mişcarea Populară vrea să fie parte...
Partidul cu care PNL vrea să se alieze: ”Au început consultările active în vederea fuziunii” SURSE
Partidul cu care PNL vrea să se alieze: ”Au început consultările active în vederea fuziunii” SURSE
În pragul anului electoral 2024, partidele au început deja să gândească strategii pentru a obține cele mai bune scoruri anul viitor, când vor exista patru rânduri de alegeri:...
#Ponta demisionat Basescu referendum 2009, #Ponta demisie Guvern, #Basescu Ponta guvern demisionat , #Victor Ponta